Kollár nás vymenil za Hegera, tvrdí Dzurinda. Spájať sa preto chce s KDH

Mikuláš Dzurinda. Foto: Jaroslav Novák/TASR Mikuláš Dzurinda. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Expremiér Mikuláš Dzurinda prezradil, akú funkciu mal zastávať v Modrej koalícii. Dodal, že jeho Modrí majú stále záujem spájať sa a za najvhodnejšieho kandidáta považuje KDH.

Posledný februárový deň Mikuláš Dzurinda ohlásil, že jeho strana Modrí nevytvorí koalíciu so Spolu-OD vedenou Miroslavom Kollárom. Strana vraj nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem, hoci sa k tomu zaviazali v spoločnom memorande.

„Termín snemu, ktorý bol pôvodne zvolaný na 12. februára, strana Spolu-OD (Modrá koalícia) jednostranne zrušila a nový termín nám doteraz nie je známy,“ vysvetlil Dzurinda s dôvetkom, že Modrí sa nezúčastňujú na žiadnych diskusiách o vznikajúcom „pravicovom subjekte“.

Vymenil nás za Hegera, hovorí expremiér

Naopak, Kollár ostal súčasťou diskusií o spájaní politických síl. Uviedol, že z Dzurindovho rozhodnutia je „šokovaný a sklamaný“ a „pred ľuďmi vyzerajú ako idioti“. Pokračuje však v predvolebnom politickom preťahovaní na svoju stranu. „Čaká nás rokovanie s tímom premiéra Hegera a v najbližších týždňoch chystáme snem strany, na ktorom by sme mohli sfinalizovať podobu nášho zapojenia do spoločného projektu,“ uviedol Kollár na Facebooku krátko po Dzurindovom vyhlásení.

https://standard.sk/326211/dzurindova-modra-koalicia-je-mrtva-nech-zije-hegerova-atlantida/

Expremiér vylúčil, že by rokovania padli pre rivalitu o post predsedu. Kollárovi vraj sám navrhol, aby ostal predsedom strany aj Modrej koalície a aj zvyšné posty si spravodlivo podelili. Dzurinda mal plniť funkciu radcu zodpovedného za styk s tretími stranami a koordinátora výslednej kandidátky.

Pre TA3 uviedol, že okrem neochoty zvolať snem padla Modrá koalícia práve na Kollárovom rokovaní so súčasným premiérom. „Ťahá sa to celý mesiac, nechcem z toho robiť telenovelu. No a po druhé, pán Kollár nás Modrých, tridsať mladých ľudí, vymenil za hegerovcov. Pán Kollár sa rozhodol vynechať nás a za naším chrbtom rokoval s Hegerom, možno aj s ďalšími ľuďmi,“ doplnil.

Dzurinda poškuľuje po KDH

Šéf Modrých povedal, že členovia necítia rezignáciu a on osobne nezvažuje byť na kandidátnej listine inej strany ani uchádzať sa o post prezidenta. Jeho politický zrak stále poškuľuje po parlamentných voľbách a chce vytvoriť „silnú stredopravú politickú formáciu po vzore nemeckého CDU“. Nechápe vraj, prečo Kollár svojho času vypustil zo spolupráce Kresťanskodemokratické hnutie, s ktorým už mali začať hľadať programové prieniky.

„Ako môžem zvolať rokovanie, keď neviem, či som? Keď ten snem nie a nie zvolať, mám napísanú pozíciu, že môžem rokovať s politickými stranami, len ma do tej pozície nechcú pustiť,“ opísal paralyzovanú situáciu.

„Dnes sa sústreďujeme na to, aby bol záujem o to naše ohnivko, aby sme sa sformovali do podoby, že možno niekto, kto sa vráti k tej našej myšlienke, povie, že to nebola zlá myšlienka. Že ten projekt, ktorý som narysoval, je zdravý, len sa možno zmenia dodávatelia a tá stavba začne opäť rásť,“ načrtol spoluprácu s KDH.

Odôvodnil ju tým, že je kresťanský demokrat a člen Európskej ľudovej strany (EPP) a KDH je dnes podľa neho najsilnejšou slovenskou stranou, ktorá je členom EPP. „Potešilo by ma, keby sa KDH tejto taktovky ujalo,“ uzavrel Dzurinda.

(est)


Ďalšie články