Pavel: Ukrajincom zostáva už len jeden pokus na protiofenzívu

Petr Pavel. Foto: Jaroslav Novák/TASR Český prezident Petr Pavel. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Nový český prezident Petr Pavel v rozhovore pre poľský denník Rzeczpospolita uviedol, že Ukrajinci budú mať podľa jeho predpokladov na spustenie veľkej protiofenzívy iba jeden pokus a aj ten budú musieť uskutočniť v tomto roku.

„Okno príležitostí je otvorené v tomto roku. Po budúcej zime bude mimoriadne ťažké udržať súčasnú úroveň pomoci. Únava z vojny, to nie je len vyčerpanie ľudských zdrojov a techniky, ničenie infraštruktúry na Ukrajine, ale aj únava v krajinách, ktoré poskytujú pomoc,“ skonštatoval český líder.

„Mnohé krajiny, mnohí politici očakávajú tento rok určitý pokrok. Verím, že Ukrajina bude mať len jeden pokus na spustenie veľkej protiofenzívy. Ak sa teda rozhodne spustiť veľkú protiofenzívu a tá sa nepodarí, bude mimoriadne ťažké získať prostriedky na ďalšiu,“ dodal.

Pavel narážal na skutočnosť, že svoje limity majú aj ukrajinskí spojenci. Ako príklad uviedol Spojené štáty americké, kde sa budúci rok uskutočnia prezidentské voľby a prím v nich budú hrať vnútropolitické záležitosti alebo vzťahy s Čínou.

„Záujem Ameriky o Ukrajinu a úroveň pomoci môže budúci rok klesnúť. A keď americký záujem opadne, mnohé európske krajiny urobia to isté,“ povedal Pavel, ktorý pred zvolením do úradu prezidenta pôsobil medzi rokmi 2015 až 2018 ako predseda vojenského výboru Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Pavel už skôr povedal, že rozhodnutie o tom, či Ukrajinci urobia nejaké ústupky vrátane územných, je len na nich. Pre Rzeczpospolitu zopakoval, že by sme nemali na nich tlačiť, či majú robiť ústupky alebo bojovať do posledného vojaka. „Môžeme im poskytnúť len našu pomoc,“ potvrdil.

Z rozhovoru, ktorého plnú verziu uverejní Rzeczpospolita už dnes, citoval denník Pravda.

(tod)


Ďalšie články