Poslanci otočili: Slovensko odmieta uznávať rodičovstvo zahraničných homosexuálnych párov

Referendum o manželstve osôb rovnakého pohlavia vo Švajèiarsku Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Parlamentný výbor pre európske záležitosti v stredu zmenil svoje rozhodnutie o uznávaní rodičovstva zahraničných homosexuálnych párov. Zákonodarcovia vraj nemali na minulotýždňovom hlasovaní úplné informácie.

Radikálny obrat oproti minulotýždňovému rozhodnutiu na stredajšom výbore navrhol Ľudovít Goga zo Sme rodina. Informoval o tom Denník N.

Malo by tak aj naďalej platiť, že ak by na Slovensko prišiel žiť pár rovnakého pohlavia z inej krajiny EÚ, ktorý je zapísaný v rodnom liste dieťaťa, Slovensko nemusí akceptovať toho rodiča, ktorý nemá biologický vzťah k dieťaťu.

O čo ide?

Minulú stredu (15. marca) schválil výbor Národnej rady pre európske záležitosti nariadenie Rady o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní rozhodnutí a prijímaní verejných listín vo veciach rodičovstva a o zavedení európskeho osvedčenia o rodičovstve.

Po novom sa rodičovstvo akceptované v jednej členskej krajine malo uznávať aj v ostatných štátoch EÚ. V praxi by to znamenalo, že ak niektorá krajina EÚ umožňuje rodičovstvo aj homosexuálnym párom, mali by to takýmto párom zaručiť všetky štáty EÚ – teda aj Slovensko.

Hoci nemáme uzákonené registrované partnerstvá, homosexuálne manželstvá ani adopcie detí párov rovnakého pohlavia.

Pred týždňom boli za nariadenie takmer všetci prítomní na výbore, medzi nimi aj Anna Záborská, Romana Tabák, Ľudovít Goga či Tomas Šudík. Proti bol len Milan Mazurek z Republiky.

Vo svojom vyhlásení však Kresťanská únia uvádza, že šéfka výboru Vladimíra Marcinková (SaS) nepredložila stanovisko ministerstva spravodlivosti priamo na výbore a poskytla zavádzajúce a neúplné podklady na rokovanie.

„Postup vedenia výboru vo veci jednotného uznávania rodičovstva v EÚ považujem za manipuláciu a zneužitie postavenia predsedníčky výboru. Nemusíme spolu súhlasiť, ale mali by sme sa správať férovo a nesnažiť sa uviesť kolegov do omylu. Ak máme zaviesť novú legislatívu, tak na základe demokratického procesu v našom parlamente, nie zatajovaním či rozposielaním materiálov na poslednú chvíľu,“ vyhlásila predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská.

(sak)


Ďalšie články