Naď o Gyimesim: Je to šrot a zúfalec. Nevyrobili ma na americkej ambasáde, odkázal poslanec

György Gyimesi. Foto: Jaroslav Novák/TASR György Gyimesi. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Odovzdanie stíhačiek nášmu východnému susedovi sa neobišlo bez invektív politikov. Podľa György Gyimesiho neboli migy šrot a vláda oklamala obyvateľov Slovenska a odovzdala ich protiústavne. V komentároch naňho reagoval minister obrany Jaroslav Naď.

Rezort obrany vo štvrtok informoval, že prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine. Presun realizovali ukrajinskí piloti za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť či potrebnú dokumentáciu.

Ďalšie stíhačky Slovensko odovzdá Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov. Z operačných dôvodov však neposkytne v tejto veci žiadne konkrétnosti.

https://standard.sk/335970/ukrajinsky-minister-obrany-dakuje-slovensku-za-migy-budu-branit-europu/

Gyimesi: Nebol to šrot

Na sociálnej sieti sa k tomu vyjadril aj najznámejší politik maďarskej národnosti na Slovensku György Gyimesi (OĽaNO).

„Počujete dobre: odleteli. Stíhačky, ktoré boli doteraz označované ako nepoužiteľné, ako šrot a od septembra uzemnené. Dnes ich po čiastkovej úprave urobili ukrajinskí inžinieri letuschopnými,“ čuduje sa politik.

Pri rozdávaní vojenského materiálu je podľa neho prirodzené nezverejňovať presné údaje zo strategických dôvodov. „To, že migy sú šrot, však nebola stratégia, ale argument na upokojenie obyvateľov Slovenska. Pamätáte sa, koľkokrát nám bolo povedané, že by sme ich aj tak nevedeli využívať? Že nemáme personál, pilotov, že s nimi nedokážeme chrániť vlastný vzdušný priestor? Chápete to správne – s lietadlami, ktoré dnes vzlietli,“ zdôrazňuje György Gyimesi.

https://standard.sk/335693/naozaj-vyhodne-vrtulniky-nad-ich-nakup-nemal-v-plane-az-kym-neprislo-na-darovanie-migov/

Vláda tým podľa neho uznala, že ide o bojovú vojenskú techniku, teda majetok, ktorý nemožno odovzdať medzinárodnou zmluvou, ale vojenskou dohodou. Tú však musí podľa ústavy schváliť parlament.

„Vláda jednomyseľne a protiústavne pretlačila progresívno-liberálny atlantický názor a uviedla ľudí do omylu. Vláda mala v tejto nezákonnosti väčšinu, ale nemala pravdu. A ľudia majú pravdu, ale, bohužiaľ, nemajú väčšinu,“ uzavrel Gyimesi.

V komentároch pod príspevkom označili aj ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý darovanie stíhačiek podporoval a odmietol zverejniť právnu analýzu, ktorá má dokazovať ústavnosť tohto rozhodnutia. 

Na otázku, či boli migy šrot, odpovedal narážkou na Gyimesiho. „Šrot je tento zúfalec,“ napísal Naď. Poslanec OĽaNO mu odpísal, že je to možné a „nevyrobili ho na ambasáde USA“.

György Gyimesi je v parlamente náhradníkom práve za Jaroslav Naďa. Minister obrany v minulosti vtipkoval, že ak sa Gyimesi nespamätá, vráti sa do parlamentu.

(est)


Ďalšie články