Smer podal trestné oznámenie za zaslanie migov Ukrajine. Naď: Zahraničie sa obáva, že Fico sa stane premiérom

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD) poèas 73. schôdze NRSR o odvolaní podpredsedu vlády a ministra financií SR Igora Matovièa (O¼aNO) v Bratislave 28. septembra 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Opozičná strana Smer – sociálna demokracia dnes podala trestné oznámenie na členov vlády v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď predtým varoval, že bude reagovať trestným oznámením na lídra Smeru Roberta Fica. Zároveň vyhlásil, že v zahraničí sa obávajú možnosti, že by sa Fico stal premiérom.

Trestné oznámenie strana podala v súvislosti s podozrením zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Uviedol to šéf Smeru-SD Robert Fico v nedeľnej diskusnej relácii Na telo na Markíze a neskôr potvrdil vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.

Fico je presvedčený, že poverená vláda Eduarda Hegera nemala kompetencie na to, aby mohla schváliť darovanie stíhačiek a konala protiústavne. Na Facebooku v nedeľu večer napísal, že ani sto amerických helikoptér nič nezmení na tom, že naše stíhačky boli na Ukrajinu darované hrubým porušením Ústavy SR.

https://standard.sk/334941/hegerova-vlada-rozhodla-o-migoch-protipravne/

„Pre nás sa táto téma ani náhodou neskončila a budeme trvať na jej kvalifikovanom prešetrení, keďže na Slovensku nie je jeden-jediný súdny právnik, ktorý by tvrdil, že to odvolaná Hegerova vláda mohla spraviť,“ uviedol.

Naď: Všetci v zahraničí sa obávajú, že Fico sa strane premiérom

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) už pri avíze trestného oznámenia uviedol, že bude oslovovať členov vlády, ktorí jednohlasne odsúhlasili dodanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine, aby všetci podali na Roberta Fica trestné oznámenie za falošné obvinenie. Uviedol to v diskusnej relácii Braňo Závodský Naživo Rádia Expres.

„Len čo dostaneme oznámenie, že bol nejaký krok urobený, tak za seba určite môžem povedať, že to spravím a verím, že ďalší členovia vlády sa pridajú. Obviňovať vládu, ktorá jednohlasne odsúhlasila medzivládnu dohodu, zo sabotáže, to už nie je žart. Nech potom Fico dokáže, akým spôsobom sme tú sabotáž zrealizovali a keď nie, nech pyká za svoje skutky,“ povedal Naď.

Naď konštatoval, že Robert Fico sa správa ako ruský agent a všetci v zahraničí ho vnímajú ako predstaviteľa ruských záujmov. „Kdekoľvek v zahraničí som, všade počujem to isté: Len aby sa Fico nestal premiérom,“ povedal Naď v relácii. Hovoria to podľa neho všetci politici a šéfovia medzinárodných organizácií, s ktorými sa stretáva.

„Všetci majú ten istý strach, lebo sú presvedčení o tom, že Robert Fico je čistý predstaviteľ záujmov Ruskej federácie,“ uviedol.

https://standard.sk/334929/vlada-pri-migoch-obchadza-ustavu-a-prekracuje-svoje-pravomoci/

Šeliga očakáva, že Fica podporí Žilinka

Nezaradený poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) na sociálnej sieti v priebehu dňa napísal, že aj bez vešteckej gule si trúfa povedať, že o pár hodín po podaní trestného oznámenia generálny prokurátor Maroš Žilinka vyhlási, že sa tým budú zaoberať a vyšetrovať, o pár dní alebo týždňov sa začne trestné stíhanie, ktoré nebude viesť nikam a krátko po voľbách bude bude zastavené.

„Fakt, že Žilinka s Ficom takto pravdepodobne ovplyvnia voľby, mnohým neprekáža. On sa bude zaklínať ‚zákonnosťou‘, Fico mierom a mnohí politici budú radšej ticho, lebo nie je populárne sa ozvať. Aj keď som často sám, kto poukazuje na prešľapy Žilinku a Fica, nebudem ani teraz mlčať,“ uviedol Šeliga. Zároveň dodal, že kým sa bude u nás diať táto fraška, slovenské migy zachránia na Ukrajine stovky životov a zostrelia desiatky ruských útočných rakiet.

Odovzdanie migov Ukrajine schválila vláda 17. marca. Ukrajina získala od Slovenska desať modernizovaných stíhačiek MiG-29, tri nemodernizované a dlhodobo odstavené migy a dve batérie protileteckého systému KUB. Poverený minister obrany Jaroslav Naď informoval, že za staré migy máme od USA ponuku za približne 660 miliónov vo forme nových vrtuľníkov s príslušenstvom a množstvom sofistikovaných rakiet. K tomu máme dostať v hotovosti približne 200 miliónov z Európskeho mierového nástroja za migy a 50 miliónov za systém KUB. Celková výška kompenzácie tak podľa jeho slov prekročí 900 miliónov eur.

https://standard.sk/335693/naozaj-vyhodne-vrtulniky-nad-ich-nakup-nemal-v-plane-az-kym-neprislo-na-darovanie-migov/

(s použitím správ tasr)


Ďalšie články