Taliban sa chváli arzenálom. Vraj sa mu podarilo sfunkčniť stovky amerických bojových vozidiel

FsC01gZWcAAeZ4T Vozidlá Humvee. Foto: Twitter

Militantné hnutie Taliban, ktoré pred dvomi rokmi po stiahnutí vojakov USA prevzalo faktickú moc na Afganistanom, zverejnilo fotografie desiatok až stoviek opravených amerických vojenských vozidiel, ktoré rozšírili jeho arzenál. Satirická stránka, ktorá sa vydáva za jeho tlačovú kanceláriu, tvrdí, že dnes ich majú viac ako USA a ich partneri v NATO.

Oprava 17:12: Štandard sa v pôvodom príspevku o opätovnom sfunkčnení bojových vozidiel Humvee odvolával iba na satirickú stránku vydávajúcu sa za PR oddelenie Talibanu. Za chybu sa ospravedlňujeme a zverejňujeme upravenú verziu textu.

Taliban tvrdí, že opravil a dal späť do používania približne 300 vojenských vozidiel, ktoré USA opustili počas svojho chaotického sťahovania z Afganistanu v roku 2021. Informoval o tom portál Business Insider.

V príspevku afganského ministerstva obrany na Twitteri sú zobrazené rady vozidiel, z ktorých niektoré vyzerajú ako obrnené nákladné autá pripomínajúce Humvee.

Podľa tlačovej agentúry Khaama s odvolaním sa na štátne médiá boli vozidlá úmyselne poškodené USA a ich spojencami počas unáhleného odchodu koalície z krajiny v apríli 2021 a teraz ich používajú sily Talibanu.

„Rýchlo nám dochádza úložný priestor. Veríme, že teraz máme oveľa viac vozidiel Humvee ako Spojené štáty americké a ich partneri v NATO,“ vyhlásila posmešne satirická stránka, ktorá sama seba predstavuje ako tlačové oddelenie Talibanu.

https://twitter.com/TalibanPRD/status/1639509112084996096

Podľa správy Kongresu z roku 2021, ktorú získala CNN, sa USA vzdali vojenského vybavenia v hodnote 7 miliárd dolárov, ktoré poskytli bývalej afganskej vláde v boji s povstalcami Talibanu, kým sa zrútila a jej medzinárodní podporovatelia utiekli.

(est)


Ďalšie články