Štúdia: Vakcína AstraZeneca môže predstavovať vyššie riziko úmrtia na srdcové problémy pre mladé ženy

Vakcína AstraZeneca v distribuènom sklade v Bojniciach Balenia očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 od výrobcu AstraZeneca. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Mladé ženy, ktoré dostali aspoň jednu dávku proticovidovej vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, mohli mať väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové problémy do 12 týždňov po očkovaní.

Dokazuje to analýza z Veľkej Británie, ktorá skúmala záznamy po očkovaní a úmrtia. Výsledky tento týždeň publikovali v časopise Nature Communications.

Európska lieková agentúra (EMA) v apríli 2021 uviedla, že tvorba krvných zrazenín by sa mala uvádzať ako zriedkavý vedľajší účinok. Spojené kráľovstvo v tom istom mesiaci zakázalo touto vakcínou očkovať mladých ľudí do tridsať rokov. Zrazeniny bránia prietoku krvi, čo môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu.

Výskumníci používali prepojené údaje o očkovaní a úmrtiach v dôsledku akejkoľvek príčiny u ľudí vo veku 12 až 29 rokov. Zamerali sa na údaje od 8. decembra 2020, keď sa vakcíny začali za Lamanšským prielivom prvýkrát používať.

Vedci nezistili vyššiu úmrtnosť v dôsledku akéhokoľvek zdravotného problému v priebehu 12 týždňov po očkovaní v porovnaní s obdobím viac ako 12 týždňov po akejkoľvek dávke.

Z analýzy však vyplýva, že na stotisíc mladých žien, ktoré sa zaočkovali aspoň jednou dávkou AstraZeneca pripadá šesť úmrtí na kardiologické problémy. Táto príčina úmrtia sa u týchto žien vyskytla 3,5-krát častejšie v priebehu 12 týždňov po očkovaní ako po 12-týždňovom období. V praxi tak 11 z 15 takýchto úmrtí u mladých žien, ku ktorým došlo do 12 týždňov po prvej dávke AstraZeneca, pravdepodobne súvisí s vakcínou.

Štúdia nepreukázala, že ženy usmrtili práve vakcíny.

U mužov sa zas častejšie vyskytla smrť v dôsledku kardiologických problémov po druhej dávke mRNA vakcín.

Začiatkom predminulého roka sa v Spojenom kráľovstve očkovali najmä zdravotnícki pracovníci a rizikové skupiny, ktorým by mohlo ochorenie COVID-19 spôsobiť zdravotné problémy ústiace do hospitalizácie alebo rovno smrť. „Je možné, že ľudia, ktorí sú klinicky extrémne zraniteľní, sú náchylnejší na vedľajšie účinky očkovania,“ povedal Vahé Nafilyan, jeden z vedúcich výskumníkov štúdie. Výsledky preto podľa neho nemožno zovšeobecniť na populáciu ako celok.

Keďže štúdia dokázala, že pozitívny test na SARS-CoV-2 sa tiež spája so zvýšenou úmrtnosťou, treba podľa odborníka posúdiť aj prínosy očkovania, hoci nesie určité riziká.

(est)


Ďalšie články