Guvernéra národnej banky Kažimíra odsúdili trestným rozkazom za podplácanie. Musí zaplatiť 100-tisíc eur. Som nevinný, tvrdí

Guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra uznal Špecializovaný trestný súd trestným rozkazom za vinného z podplácania. Informáciu denníka Sme pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Guvernér tvrdí, že je nevinný a obháji sa na hlavnom pojednávaní.

Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Foto: Pavel Neubauer/TASR Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Foto: Pavel Neubauer/TASR

„Samosudca Špecializovaného trestného súdu vydal dňa 3. apríla trestný rozkaz, v ktorom uznal obžalovaného Petra Kažimíra za vinného z prečinu podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške stotisíc eur,“ uviedla hovorkyňa. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd podľa nej uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky.

https://standard.sk/343621/kazimir-som-nevinny-a-obhajim-sa-pred-sudcom-na-hlavnom-pojednavani/

„Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia,“ dodala Kudjáková. V prípade, že je proti trestnému rozkazu podaný odpor, vo veci je nariadené hlavné pojednávanie.

https://standard.sk/343544/na-cele-uznavanej-institucie-ako-narodna-banka-slovenska-nemoze-byt-clovek-vinny-z-podplacania-povedal-heger/

Guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra Kažimíra ešte vo februári obžalovali pre trestný čin podplácania. Obžaloba sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry týka podozrenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s daňovými kontrolami voči viacerým obchodným spoločnostiam.

Generálna prokuratúra SR ešte minulý rok v júni v dôsledku zistených porušení zákona v neprospech obvineného zrušila prostredníctvom paragrafu 363 obvinenie voči Petrovi Kažimírovi. Obvinenie totiž podľa prvého námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu vzniklo len na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného. Tým je bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze. Ten podľa Kanderu vo veci vypovedal viackrát a v jeho výpovediach sú výrazné rozpory.

Polícia však neskôr obvinenie vzniesla opätovne. Peter Kažimír údajne podľa medializovaných informácií zohral úlohu kuriéra a priniesol vtedajšiemu šéfovi finančnej správy Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur.

https://standard.sk/343564/prezidentka-uviedla-ze-peter-kazimir-by-mal-zvazit-odstupenie-z-funkcie/

Kažimír: Som nevinný

Kažimír reagoval na zverejnené informácie o neprávoplatnom rozsudku s tým, že je nevinný a nepochybuje o tom, že sa obháji na hlavnom pojednávaní.

„Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe,“ uviedol Kažimír.

Dodal, že verí v prezumpciu neviny, pretože sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti. Dodal, že nebude reagovať na politické vyhlásenia v predvolebnej kampani.

(sita, tasr)