Slovensko nasleduje Poliakov a Maďarov. Vláda zakázala dovoz obilia z Ukrajiny, nie však jeho tranzit

Samuel Vlčan a Eduard Heger. Foto: Henrich Mišovič/TASR Samuel Vlčan a Eduard Heger. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Vláda na svojom pondelkovom online rokovaní schválila zákaz dovozu ukrajinského obilia a niektorých poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny, nie však ich tranzit cez Slovensko. Informoval o tom na brífingu po rokovaní vlády dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Zákaz by podľa uznesenia vlády mal byť účinný od 19. apríla.

„Dnes som na vládu predložil a vláda schválila návrh zákazu dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny. Zároveň som na vládu predložil a vláda schválila zavedenie osobitného režimu tranzitu zásielok poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny,“ priblížil agrominister.

Ide podľa neho o opatrenie na ochranu slovenského agropotravinárskeho sektora a hlavne zdravia spotrebiteľov. „Poľsko pristúpilo k veľmi striktným zákazom a my sme museli reagovať, aby sme ochránili slovenský trh v tých poľnohospodárskych a potravinárskych produktoch, kde máme vlastnú sebestačnosť zabezpečenú,“ poznamenal Vlčan s tým, že zoznamy boli určené najmä s ohľadom na zdravotnú neškodnosť produkcie.

„Dnešným uznesením vláda nezavádza zákaz tranzitu prostredníctvom koridorov solidarity do prístavov tak, aby produkcia z Ukrajiny určená na tretie trhy mimo EÚ mohla pokračovať,“ dodal Vlčan.

Dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny už cez víkend zakázalo Poľsko a Maďarsko. Európska komisia označila jednostranné opatrenia členských štátov Európskej únie (EÚ) v oblasti obchodu za neprijateľné.

https://standard.sk/344352/lacne-a-scasti-kontaminovane-ukrajinske-obilie-sa-stava-strasiakom-europy-po-tom-ako-poliaci-a-madari-zakazali-jeho-dovoz-dostali-varovanie-od-ek/

Dovozu lacného ukrajinského obilia nedokážu konkurovať slovenskí farmári, ktorým tak môžu hroziť existenčné problémy. Ministerstvo pôdohospodárstva ešte pred zasadaním kabinetu upozornilo, že vyčerpalo všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity. Tie mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. „Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády,“ zdôraznilo ministerstvo.

„Keďže sme už vyčerpali naše kompetenčné možnosti na ochranu nášho poľnohospodárskeho trhu pred dampingovými cenami, potrebujeme pomoc ostatných rezortov. Oceňujem aktivitu pána premiéra, ktorý zvolal pracovnú skupinu. Verím, že sa nám podarí čo najskôr vydať jednotné rozhodnutie, a tým stabilizovať naše podnikateľské prostredie s agrokomoditami. Zároveň však musíme myslieť aj na potravinovú infláciu a výsledné ceny potravín na našich pultoch,“ povedal predpoludním dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Z tohto dôvodu agrorezort navrhol zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a pôvodom z Ukrajiny na územie SR, a to obilniny, cukor, sušené krmivá, osivá, chmeľ, ďalej ľan a konope, ovocie a zeleninu, spracované ovocné a zeleninové výrobky, ale aj víno, etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu a med a včelie produkty.

https://standard.sk/344806/becik-na-slovensku-su-desiatky-tisic-ton-kontaminovaneho-obilia-z-ukrajiny/

Ministerstvo dodalo, že naďalej platí usmernenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR z minulého týždňa na zákaz spracovania obilnín a olejnín a ich uvedenia do potravinového a krmovinového reťazca a taktiež plombovanie všetkých zásielok s potravinárskymi výrobkami z Ukrajiny na slovenských hraniciach.

Rezort tiež navrhol, aby Slovensko ostalo naďalej otvorené pre tranzit produktov pod podmienkou, že prejdú v zaplombovaných kontajneroch tak, ako sa to deje už od 5. apríla 2023.

Pozastavenie dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny do Poľska a Maďarska kritizovala Európska komisia. Tá zdôraznila, že obchodná politika patrí do výlučnej právomoci EÚ, a preto sú podľa nej jednostranné opatrenia neprijateľné.

Štátne orgány na základe zistenia kontaminovanej pšenice dovezenej z Ukrajiny minulý týždeň zakázali spracovanie a uvádzanie ukrajinského obilia nielen v potravinovom, ale aj krmovinovom reťazci. Zintenzívnili sa tiež kontroly i opatrenia na hraniciach.

https://standard.sk/344889/cesko-nezakaze-dovoz-ukrajinskeho-obilia-podla-ministra-to-nic-nevyriesi/

(tasr)


Ďalšie články