Čakajú nás ťažké časy, sme len v polovici druhej vlny, varuje matematik Bošňák

Koronavírus v ÈR Ilustračná fotografi. Foto: TASR/AP

Sme ešte len uprostred druhej vlny a čakajú nás ďalšie tri ťažké mesiace. Varuje zakladateľ projektu Dáta bez pátosu, analytik Ivan Bošňák, známy svojím otvoreným a často kritickým postojom k opatreniam vlády. Tie boli podľa neho nedostatočné, a preto sme dnes na tom tak zle.

Igor Matovič (OĽaNO) zverejnil graf, podľa ktorého malo plošné testovanie antigénovými testami na konci októbra priniesť zastavenie prudkého nárastu počtu nakazených.

Podľa dát zverejnených Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) prekročil počet obetí ochorenia COVID-19 na Slovensku hranicu 6-tisíc. Za jediný deň pribudlo 111 úmrtí. Dovedna ich je k 16. februáru už 6063. Počet hospitalizovaných mierne klesol, ale je stále alarmujúci. V nemocniciach je s potvrdeným covidom 3 683 ľudí. Z toho 278 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a na pľúcnej ventilácii je 337 pacientov.

Hospitalizácie s potvrdeným COVID-19. Zdroj: MZ SR/NCZI

Premiér argumentoval, že keby sa v decembri predsa len uskutočnilo plošné testovanie, ktoré presadzoval, hasili by sme teraz podľa neho menší oheň ako teraz.

Matovičovi pod valentínskym statusom o jeho boji „pravdou proti lži“ odpísal analytik Ivan Bošňák, ktorý mu pripomenul, že aj z dát ministerstva zdravotníctva, ktoré má pod palcom Marek Krajčí (OĽaNO) vyplýva, že počet nových prípadov nákazy začal klesať počas zavedenia tvrdých opatrení, teda ešte pred plošným testovaním a situácia sa stabilizovala približne týždeň až 10 dní potom.

Bošňák navyše zhodnotil, že spomínané opatrenia s časovým odstupom ukazujú, že počas plošného testovania nedošlo k poklesu hospitalizácií. Teraz projekt Dáta bez pátosu, ktorého je analytik zakladajúcim členom, uverejnil príspevok, ktorý ponúka jeden z pohľadov na to, prečo je dnes na Slovensku taký vysoký počet obetí a ľudí hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Čakajú nás ťažké časy

V statuse uverejnenom na facebookovom profile Dát bez pátosu deň po premiérovom vyhlásení Bošňák varuje, že 15. február považuje za kritickú chvíľu v strede druhej vlny pandémie. Podľa analytika sme na Slovensku napriek rastúcemu počtu infikovaných, mŕtvych a už dlho plným nemocniciam stále ešte iba uprostred druhej vlny a tá ešte nejaký čas potrvá.

Odborník na dáta tvrdí, že príčinou dnešného alarmujúceho stavu v nemocniciach je práve to, že vláda vlani počas jesenných opatrení netrvala na prísnejšom obmedzení mobility.

„Trvá to už 6. mesiac a čakajú nás ťažké 3. Budú tak ťažké ako dokopy tých 5-6 mesiacov od ‚nevestičky, dobre bude‘. A ťažké budú práve preto, že sme tým septembrovým nevestám dopriali prvé otvorenie: plavárne a kostoly a cestovačky v novembri a následne druhé otvorenie na Vianoce a Silvestra na chatách, svahoch a v bufetoch a opäť v kostoloch. Všetko s cestovaním krížom-krážom. Pri vysokej MOBILITE nie je možná IZOLÁCIA, nie je možný ODSTUP a ak aj je, tak sme nevideli pri odstupe OCHRANU. A 17 výnimiek k tomu, asi nie dobre,“ píše Bošňák na sociálnej sieti.

Podľa analytika sme mali opatrenia zle nastavené. Namiesto R-O-R (ruky, odstup, rúška) s výnimkami a mobilitou sme mali mať R-O-R, ale s prísnym obmedzením mobility, tak ako to bolo naposledy vlani na Sviatok všetkých svätých. Vtedy podľa Bošňáka urobila svoje doposiaľ posledné do dôsledkov dotiahnuté a exekuované rozhodnutie.

Ako to malo byť?

Podľa Bošňáka mal prísny lockdown priniesť pokles všetkého, ale podľa analytika priniesol vďaka „rozpohybovanej“ krajine len nízky pokles z 8-tisíc PCR+AG prípadov zo začiatku januára na dnešných 5-tisíc. „Vďaka za ne,“ konštatuje.

V prísnom lockdowne sa mali podľa analytika hýbať len niektorí, ale namiesto toho sa hýbali skoro všetci. „Priemysel, stavbári, doprava, nezbedníci, testovačky. Nemalo to byť, lebo to NIE JE lockdown a ak to malo priniesť pokračujúci pokles, tak neprinieslo. Prinieslo to s odstupom 2-3 týždňov od začiatku skríningu 18. januára nulový pokles,“ varuje Bošňák.

Analytik ďalej tvrdí, že sme mali v počte prípadov, úmrtí aj hospitalizácií uplynulé dva februárové týždne klesať, ale to sa nedeje.

„Vláda a hygienik obmedzili všetkých obyvateľov v rámci republiky a nepustila bez testu nikoho ani v lese do susedného okresu. Namiesto toho, aby testovala na hraniciach, karantenizovala prišelcov/zahraničných a izolovala ich. Všetko naopak. Túto taktiku od nás nikto neprebral a my sme neprebrali nič od úspešných,“ myslí si spoluzakladateľ Dát bez pátosu.

Čas na ďalší lockdown?

Bošňák navyše pripomína, že počet úmrtí na a s covidom je za dva februárové týždne na úrovni 1 500, čo je oveľa viac ako za rovnaké obdobie januára a trikrát toľko ako za prvú polovicu decembra a pokles je v nedohľadne.

Ani 20-percentná pozitivita PCR testov nemala byť podľa odborníka stabilne na takej vysokej úrovni, nech už je počet vykonaných testov akokoľvek vysoký. Na Slovensku touto metódou testujeme už mesiac približne 10-tisíc vzoriek denne.


Ďalšie články