Rusko začalo na Ukrajine používať nové tanky T-14 Armata

Танк_«Армата»_Т-14 Tank T-14 Armata. Foto: Wikimedia

Rusko začalo pri ostreľovaní ukrajinských pozícií na Ukrajine používať svoje nové tanky typu T-14 Armata. Tieto bojové vozidlá „sa však zatiaľ nezúčastnili na priamych útočných operáciách“. V utorok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Tanky Armata sú vybavené silnejšou ochranou bočných strán a ich posádky absolvovali výcvik „bojovej koordinácie“ na cvičisku na Ukrajine, uviedla agentúra RIA Novosti.

Tanky T-14 Armata majú automaticky ovládanú vežu bez ľudskej posádky. Do veže je zabudovaný diaľkovo ovládaný kanón 2A82 kalibru 125 mm. Z veže sa dajú odpaľovať aj diaľkovo navádzané protitankové strely. Trojčlenná posádka sa nachádza v oddelenom priestore, ktorý je chránený viacvrstvovým kompozitným pancierom. Tank dosahuje najvyššiu rýchlosť 80 kilometrov za hodinu.

Britská vojenská rozviedka v januári uviedla, že ruské sily na Ukrajine sa zdráhali nasadiť prvú várku nových tankov pre ich „nevyhovujúci stav“. V jej správe sa ďalej píše, že nasadenie tankov T-14 by bolo „veľmi riskantné rozhodnutie“, ktoré Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou prijalo najmä z propagandistických dôvodov.

„Jedenásť rokov vývoja bolo poznačených meškaním, zmenšovaním plánovaného počtu vyrobených kusov a množstvom problémov vo výrobe,“ konštatovala britská rozviedka.

(tasr)


Ďalšie články