Výbuch auta zranil prokremeľského spisovateľa Prilepina a zabil jeho vodiča

Výbuch auta v sobotu v Rusku zranil prominentného prokremeľského spisovateľa a jeho vodiča zabil. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Zachar Prilepin. Foto: TASR/AP Zachar Prilepin. Foto: TASR/AP

Auto nacionalistického spisovateľa Zachara Prilepina vybuchlo v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Informovala o tom štátna agentúra TASS s odvolaním sa na orgány činné v trestnom konaní. Podľa tohto zdroja je spisovateľ „OK“, pričom neboli poskytnuté podrobnosti o jeho zranení.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová v sobotu bez akýchkoľvek dôkazov obvinila Západ a Ukrajinu zo zodpovednosti.

„Washington a NATO nakŕmili ďalšiu medzinárodnú teroristickú bunku – kyjevský režim,“ povedala na sieti Telegram krátko po výbuchu. „Modlíme sa za Zachara.“

Na videosnímke, ktorú vydal ruský vyšetrovací výbor v sobotu 6. mája 2023, vrak auta po výbuchu v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Foto: TASR/AP

Ruská spravodajská stanica RBC uviedla, že Prilepin sa v sobotu vracal z okupovaných ukrajinských regiónov Doneck a Luhansk. V regióne Nižného Novogorodu si spravil prestávku na jedlo.

Minulý rok bol Prilepin sankcionovaný Európskou úniou za podporu ruskej invázie na Ukrajinu.

Za výbuch, pri ktorom bol v sobotu zranený prokremeľský spisovateľ a bloger Zachar Prilepin, sú „v prvom rade“ zodpovedné Spojené štáty, vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

„Zodpovednosť za tento teroristický čin, ako aj za ďalšie, nenesie len Ukrajina, ale aj jej západní podporovatelia, predovšetkým Spojené štáty,“ uviedlo ministerstvo, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

„Nedostatok odsúdenia zo strany Washingtonu po ďalšom teroristickom čine je seba prezrádzajúce. Mlčanie príslušných medzinárodných organizácií je neprijateľné,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Ide už o tretí atentát od začiatku ruskej vojny na Ukrajine proti osobnostiam, ktoré ju podporujú.

V auguste 2022 výbuch auta zabil na okraji Moskvy Dariu Duginu, dcéru politického teoretika označovaného aj ako „Putinov mozog“.

Minulý mesiac výbuch v kaviarni v Petrohrade zabil vojenského blogera Vladlena Tatarského. V oboch prípadoch úrady obvinili z organizácie výbuchov ukrajinské spravodajské služby.

(tasr)


V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok