Július Barczi už nechce byť ministrom kultúry

Hoci pôvodne kunshistorik Barczi nomináciu prijal, v stredu 10. mája ju odmietol. Správu priniesol denník Pravda.

Bez názvu Július Barczi. Foto: Instagram

Július Barczi nebude ministrom kultúry v úradníckej vláde Ľudovíta Ódora, podľa Pravdy túto ponuku prezidentky Čaputovej napokon odmietol.

Barczi je historik umenia, v minulosti pôsobil ako riaditeľ múzea Betliar a hradu Krásna Hôrka. Aktuálne je riaditeľom Aukčnej spoločnosti SOGA v Bratislave, ktorá sprostredkúva predaj výtvarných diel.

Po oznámení jeho nominácie sa na sociálnych sieťach ozvali kritické reakcie, ktoré pripomínali jeho rolu pri nevydarenom verejnom obstarávaní po požiari na hrade Krásna Hôrka či odborný posudok, ktorý hlboko podcenil cenu Berniniho sochy, keďže ju považoval za kópiu, a nie originál. Socha, ktorú Barczi označil za kópiu a v Soge sa predala za 24-tisíc eur, sa v USA predala za 7 miliónov eur. Dielo z pozostalosti Ernesta Zmetáka pritom istý čas zdobilo aj Prezidentský palác v Bratislave.

Okamžite po zverejnení Barcziho nominácie na to upozornila odchádzajúca ministerka Milanová: „Je veľké umenie nájsť spomedzi desiatok tisíc ľudí zamestnaných v kultúrno-kreatívnom priemysle človeka, ktorý je spojený s dvoma najväčšími škodami moderného Slovenska, a to kauzy Bernini a Kráska Hôrka,“ povedala poverená ministerka kultúry.

Meno nového ministra nateraz nie je známe.

(fed)