Poslanci posunuli fiduciárne vyhlásenie do druhého čítania. Prekáža liberálom aj konzervatívcom

Okrúhly stôl Slovenskej advokátskej komory pri príležitosti 33. výroèia obnovenia slobodnej advokácie Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas počas okrúhleho stolu Slovenskej advokátskej komory pri príležitosti 33. výročia obnovenia slobodnej advokácie v Bratislave 27. apríla 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Navzájom by si blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Vyplýva to zo zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Inštitút má priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.

Legislatíva predpokladá zavedenie takzvaného fiduciárneho vyhlásenia, ktoré „predstavuje jednoduchý právny úkon pred notárom, ktorým osoba do notárskej zápisnice prejaví vôľu, aby niekto iný konal v jej mene ako dôverník vo vymedzených životných situáciách“.

https://standard.sk/350696/vladny-zakon-o-dovernikoch-je-ukazka-proti-rodinnej-politiky/

Pre prípad smrti má byť možné určiť dôverníka za správcu dedičstva. Má ísť aj o situácie týkajúce sa osobnej starostlivosti o osobu alebo o zastupovanie v súdnych a iných konaniach.

„Rovnako sa bude prihliadať na ustanovenie poručníka alebo opatrovníka deťom zosnulého. Návrh v tejto časti rešpektuje faktické rodinné spolužitia a aj týmto sleduje najlepší záujem dieťaťa,“ uviedli z ministerstva spravodlivosti, ktoré návrh predložilo. Účinnosť legislatívy je navrhovaná od 1. januára 2024.

https://standard.sk/331378/kbs-i-iniciativa-inakost-su-proti-navrhu-zakona-o-fiduciarnom-vyhlaseni-ombudsman-hovori-o-neadekvatnej-ochrane/

(tasr)


Ďalšie články