Prigožin tvrdí, že vagnerovci úplne dobyli Bachmut. Kyjev priznáva kritickú situáciu

prigozhin Prigožin oznamuje úplné dobytie Bachmutu. Reprofoto: Twitter

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Kyjev na toto vyhlásenie bezprostredne nereagoval.

Prigožin vo videu zverejnenom na platforme Telegram uviedol, že vagnerovci získali nad Bachmutom úplnú kontrolu okolo poludnia. Na videu držal v rukách ruskú vlajku, za ním stáli vojaci a v diaľke bolo počuť výbuchy.

Dodal, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli. „Získali sme úplne celé mesto, od domu k domu,“ povedal.

Kyjev však Prigožinovo tvrdenie poprel. „Nie je to pravda. Naše jednotky v Bachmute ďalej bojujú,“ povedal agentúre Reuters hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

Agentúra Reuters uviedla, že toto tvrdenie nedokáže nezávisle overiť.

Kyjev: Situácia je kritická

Situácia v meste Bachmut je kritická, varovala v sobotu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Obrancovia podľa nej „držia obranu“ na najzápadnejšom okraji mesta.

„Naše jednotky sa držia v štvrti Litak. Dnes majú naši obrancovia v oblasti pod kontrolou isté priemyselné zariadenia a infraštruktúru,“ cituje ju ukrajinská agentúra Interfax.

Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí tohto mesta.

https://standard.sk/356695/znicenie-alebo-poskodenie-patriotu-nam-pripomina-ze-vyjadrenia-kyjeva-treba-brat-s-rezervou/

Pre rozmary Šojgua zomrelo päťkrát viac chlapov

Šéf kontraktorov už začiatkom mája požiadal Moskvu, aby mu umožnila odovzdať svoje pozície čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi. Prigožin sa v minulosti často sťažoval, že jeho sily utrpeli oveľa väčšie straty, než bolo potrebné, kvôli nedostatočnej podpore a zásobám munície zo strany Moskvy.

„V dôsledku ruskej byrokracie a rozmarom Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova zomrelo päťkrát viac chlapov, ako by malo,“ vytkol vodca vagnerovcov Kremľu aj v sobotňajšom videu.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. Sám Prigožin priznal, že mesto nemá strategickú ale symbolickú hodnotu a to pre intenzitu tamojších bojov a rozsah vojenských strát. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70-tisíc ľudí.         

(tasr, est)


Ďalšie články