Baránek o spájaní s SNS: Mojím prvoradým záujmom je, aby vo vláde neboli progresívci

baránek Ján Baránek. Foto: reprofoto YouTube

Politický analytik a šéf agentúry Polis Ján Baránek pripúšťa, že bude súčasťou kandidačnej listiny mimoparlamentnej SNS pre septembrové predčasné voľby. Vyplýva to z jeho piatkových vyjadrení pre Štandard.

„To vám ešte neviem povedať,“ odpovedal na otázku, či už je rozhodnutý ísť do volieb ako súčasť spoločnej kandidátky strany Andreja Danka.

„Prvoradý záujem je, aby sa progresívci nedostali k moci,“ povedal Baránek s dodatkom, že ide nielen o jeho záujem, ale aj o záujem jeho sociálnej „bubliny“.

„Toto dosť determinuje moje rozhodovanie. A myslím si – to platí dnes –, že najväčšia šanca, ako ich nepustiť k moci, je práve spojenie,“ pokračoval vo vyjadreniach.

„Rozprával som sa s SNS a sami mi povedali, že keď s nimi pôjdem na kandidátku, šanca, že sa dostanú do parlamentu, je väčšia. Evidentne si to merali,“ vyjadril sa na záver.

Baránek si podľa vlastných slov uvedomuje, že čas sa kráti, a preto odhadol, že svoje finálne stanovisko oznámi asi do desiatich dní. K téme spojenia sa s národniarmi má vraj ešte naplánované stretnutia.

Čas zostáva iba do začiatku leta

Pripomíname, že politické strany v zmysle volebného zákona predkladajú kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania volieb, ktoré sú naplánované na 30. septembra. Jednotlivé subjekty ich teda môžu odovzdať maximálne do 2. júla.

Baránek koncom februára tohto roka avizoval vznik vlastnej strany Zdravým rozum – kresťanské a konzervatívne hnutie. Následne začal od občanov zbierať potrebné podpisy a taktiež financie. Tento proces podľa jeho slov prebieha „dobre“.

Pridáva sa Šimkovičová

Iba pred niekoľkými hodinami potvrdila svoje umiestnenie na kandidátke SNS aj exposlankyňa a moderátorka internetovej TV Slovan Martina Šimkovičová a vzápätí aj samotný líder strany Andrej Danko.

SNS sa predtým pre účel predčasných volieb spojila aj s Národnou koalíciou, stranou Život – Národná strana a subjektom Slovenský patriot. Komunistická strana Slovenska, hoci s nimi Danko rokoval a zúčastnil sa ich snemu, na kandidátke nebude. Prekážalo to poslancovi Tomášovi Tarabovi.

Posledný otáznik

Poslanec a líder subjektu Život – Národná strana Tomáš Taraba vo štvrtok uviedol, že SNS už nebude pokračovať v rokovaniach s inými subjektami. SNS sa tak podľa Tarabových slov rozhodla po dohode so stranami Život – Národná strana, Slovenský patriot a Národná koalícia.

„Ďalšie rokovania sa už budú viesť len s jednotlivými osobnosťami verejného a spoločenského života, medzi ktorými sú okrem iných aj Martina Šimkovičová a Ján Baránek,“ uviedol vtedy Taraba.

Keďže otázka Šimkovičovej je medzičasom vyriešená, posledný otáznik zo skloňovaných mien visí práve nad osobou Baránka, ktorého vystúpenia na rôznych internetových platformách sledujú desiatky tisíc ľudí.

Podľa expertov, ktorých Štandard oslovil v priebehu spájania, má SNS s posilnenou kandidátkou reálnu šancu prebojovať sa do Národnej rady SR a tým pádom rozhodnúť aj o podobe budúceho vládneho kabinetu.

Agentúra AKO namerala vo svojom poslednom májovom prieskume SNS preferencie na úrovni 4,4 percenta, čo z nej spravilo najsilnejšiu stranu pod úrovňou päťpercentného kvóra nevyhnutného pre vstup do parlamentu.

Oprava: V texte sme pôvodne chybne uviedli, že na kandidátke SNS bude aj Komunistická strana, za chybu sa ospravedlňujeme.


Ďalšie články