Za KDH bude kandidovať aj Škripek, ktorý donedávna pôsobil v Kresťanskej únii

image2 (1) Branislav Škripek ako europoslanec v parlamente. Foto: Archív Branislav Škripek

Kresťanská únia bude kandidovať spoločne s OĽaNO, bývalý europoslanec Škripek prechádza do KDH.

O rozhodnutí svojho člena informuje samotná Kresťanská únia, Branislav Škripek podľa Anny Záborskej a jej strany odchádza pomôcť KDH.

„Branislav Škripek sa ako jednotlivec v tejto situácii rozhodol pomôcť KDH a ponúkol sa, že môže byť na jeho kandidátke. Bývalému členovi KÚ ďakujeme za doterajšiu spoluprácu a jemu i celému KDH prajeme všetko dobré,“ povedala vo vyhlásení Kresťanská únia.

Končí sa tým jeden príbeh, ktorý mal od začiatku svoje problémy. Táto dvojica v roku 2019 spoločne kandidovala do Európskeho parlamentu, čím vyvrcholili vtedajšie spory, ktoré mala Záborská s Hlinovým KDH a Škripek s Igorom Matovičom. Obidvaja boli v tom čase europoslanci, preto vznikla pred voľbami do EP Kresťanská únia. V nasledujúcich eurovoľbách získali 3,85 percenta, čo síce nestačilo na zisk mandátu, ale bolo to považované za úspech, ktorý ďalej pomohol KÚ.

Záborská s ďalšími členmi KÚ kandidovala na kandidátke OĽaNO, Škripek – pre spory s Matovičom – nekandidoval a zostal pôsobiť v štruktúrach strany. Po troch rokoch sa ich cesty rozišli. Záborská bude opäť kandidovať s Matovičom, zatiaľ čo Škripek na kandidátke KDH. Jeho miesto na kandidátke zatiaľ nie je známe.

Okrem Škripeka rozšíril tím KDH aj Martin Štuk a Richard Kráľovič. „Všetci traja budú na súčasťou kandidátky KDH v septembrových predčasných parlamentných voľbách,“ informovalo v utorok hnutie.

„Konzervatívny a kresťansko-demokratický volič na Slovensku si zaslúži mať jasnú a čitateľnú stranu, ktorá ho bude sebavedomo a s čo najsilnejším zastúpením reprezentovať v parlamente. Teším sa, že trojica významných posíl, ktorá dokáže na tomto poli zohrať dôležitú úlohu, sa pridáva k tímu KDH,“ uviedol v tejto súvislosti predseda KDH Milan Majerský.

Bývalý europoslanec Škripek stál podobne ako Štuk v minulosti pri rozbehu Kresťanskej únie (KÚ). Svojím prestupom do KDH chce prispieť k tomu, aby malo hnutie opätovne svoje zastúpenie v Národnej rade. „Musím povedať, že pre tieto voľby mám presvedčenie, že je rozhodujúce, aby sa KDH vrátilo do Národnej rady a prinášalo svoj podstatný vplyv a hlas v slovenskej politike,“ uviedol Škripek.

KDH a KÚ sa pred časom nedohodli na spoločnom postupe, Kresťanská únia bude kandidovať s OĽaNO, aktuálne sa snažia o dohodu na trojkoalícii s OĽaNO, Za ľudí a KÚ. Ak by Matovič na trojkoalíciu s Remišovou a Záborskou pristúpil, kandidátka by musela prekročiť 7-percentné kvórum, získala by však viac priestoru pre volebnú reklamu. Iným variantom je dohoda na účasti na kandidátke, ako sa pred pár dňami Matovič dohodol s Gáborom Grendelom a stranou Nova. Vtedy by stačilo OĽaNo získať 5 percent.

Tím KDH pred voľbami rozšírili v predchádzajúcich dňoch okrem iných aj expert na na zdravotníctvo Peter Stachura či bývalý minister školstva Ján Horecký. V pondelok (29. 5.) potvrdil opätovný návrat do politiky v tíme KDH aj František Mikloško.

(fed)


Ďalšie články