Ódor rokoval s Matovičom. Ten má dve podmienky pre podporu vlády, druhá je nesplniteľná

347552394_1237945060208303_8538696542026253247_n Foto: OĽaNO/FB

Hoci predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš v Sobotných dialógoch povedal, že premiér Ódor ich návrhy neodmietol, takáto podpora je vopred vylúčená. Dôvodom je podmienka číslo dva.

Predseda vlády Ľudovít Ódor v sobotu ukončil sériu rozhovorov s lídrami politických strán. Igora Matoviča si nechal na neobvyklý čas – sobotu ráno o 9. hodine a ako posledného v poradí. Aj to zrejme o niečom vypovedá. O výsledkoch Ódor plánuje informovať v priebehu najbližších dní, rozhodujúce bude ale až hlasovanie v parlamente, kde bude vláda so svojím programom žiadať poslancov o dôveru.

Nateraz sa zdá, že vládu by mohli podporiť najmä strany bývalej koalície. Podporu už vyjadril predseda SaS Richard Sulík, uvažuje o nej predseda Sme rodina Boris Kollár, ktorý si chce najskôr prečítať jej finálny program. Očakáva sa aj podpora Hegerových poslancov, Miroslava Kollára či poslanca Tomáša Valáška z PS.

S premiérom sa stretla tiež šéfka Za ľudí Veronika Remišová, ako aj expremiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger. Základný rámec programu vlády podľa Hegera zatiaľ spĺňa to, čo očakával.

Vládu, zdá sa, naopak nepodporí Igor Matovič a jeho klub. Dnes si totiž OĽaNO stanovilo dve podmienky, prvou je nezrušenie 200-eurového systému podpory pre rodiny, druhým je podpora pre bonus 500 eur pre ľudí, ktorí sa zúčastnia volieb.

Možno vopred vylúčiť, že by bol systém podpory rodín v sume 200 eur na dieťa zrušený pred voľbami, proti by bol nielen Matovič a opozícia, ale aj Sme rodina. Rovnako ale možno jasne vylúčiť, že by Ódorova vláda alebo nejaká koalícia v parlamente podporila zákon o 500 eurách pre voličov v septembrových voľbách. Ódor by tým poprel základné presvedčenie svojej vlády, väčšina parlamentu tento Matovičov návrh už odmietla, je úplne zbytočné o tom ďalej hovoriť.

Premiér sa stretol aj s opozičnými lídrami Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim. Poslanci Smeru ani Hlasu vyslovenie dôvery vláde nepodporia. Smer by ho podľa Fica podporil iba v prípade, že by bol „konštatovaním katastrofálneho stavu krajiny“ a inventúrou toho, čo „bývalá vláda napáchala“. Pellegrini deklaruje, že poslanci Hlasu zahlasujú za návrhy v oblasti záchrany eurofondov či ekonomiky.

Hlas bol formálne pozvaný prezidentkou Čaputovou, ak by ale Ódorovu vládu podporil, vystavil by sa kritike zo strany Smer, a potvrdil by, že úradnícka vláda slúži ako príprava na vznik novej vlády po septembrových voľbách, možno aj s Ódorom na čele.

Vládny program by mal mať Ódor hotový podľa Kollára do 12. alebo 13. júna. Rokovať o ňom by sa mohlo hneď v úvode parlamentnej schôdze, ktorá sa má začať 13. júna. (tasr, fed)


Ďalšie články