Vidina čarovných výhľadov prilákala turistov na výstup

web-101

Vo svojom spomienkovom príhovore pripomenul predseda KST Rokoš Peter Antol, že i tohtoročný dobrovoľný pochod je súčasťou pietnej spomienky na tragické udalosti z 13. januára 1945, keď nemeckí vojaci obkľúčili a prepadli v skorých ranných hodinách obec, pretože jej obyvatelia podporovali partizánov, ktorí operovali v pohorí Vtáčnik. „Niektorých občanov mučili a aj zavraždili v miestnej krčme. Potom odvliekli 126 Cigeľčanov do Prievidze, kde ich na gestape kruto vypočúvali. Z nich osem sa už domov nikdy nevrátilo,“ ďalej informoval účastníkov pochodu zapálený turista. Potom si položením venca a zapálením sviečky k miestnemu pamätníku SNP uctili pamiatku padlých členovia klubu Slovenských turistov Rokoš Nitrianske Sučany a milovníci prírody.

Peter Antol, predseda KST Rokoš: „Aj keď nie sme Cigeľčania, tak sme považovali za takú našu morálnu povinnosť, aj keď sa ten tradičný pochod vďaky neuskutočnil – v rámci klubu ho absolvovať.“

Turisti všetkých vekových kategórií a celé rodiny sa potom vydali na pochod.

Norbert Hrivňák, Diviacka Nová Ves: „Dnes sme sa premiérovo vybrali na Biely kameň. Trošku uvoľniť hlavu a ponamáhať telo. Poznám to tu, chodievam sem na zjazdovku, sem-tam zalyžovať. Ale na Bielom kameni som ešte nebol – aj keď turistiku mám veľmi rád.

Jedinečné výhľady z bralnatého vrcholu Biela skala boli pre výletníkov tým najväčším balzamom na ubolené nohy a unavené a vyčerpané telá.


Ďalšie články