Ukrajinská protiofenzíva: Objavili sa prvé zábery vyradených francúzskych kolesových tankov

Počas uplynulých 24 hodín začali na sociálnych sieťach kolovať videá s opustenými francúzskymi kolesovými tankmi typu AMX-10R na ukrajinskom vojnovom fronte.

Fx4JCjlXwAA1fB8 Foto: Eli Zifferblatt/Twitter

Audiovizuálne záznamy, ktoré sa veľmi rýchlo stali virálne, sa na internete objavili krátko po tom, čo ruská garnitúra ohlásila, že protiofenzíva vyšla Kyjev draho. Na strane ukrajinských ozbrojených síl údajne podľa Moskvy padlo vyše 1 500 vojakov a zničených bolo vraj vyše sto obrnených vozidiel a 28 tankov, z toho tri francúzskej výroby a osem nemeckých leopardov.

Hoci sa na záznamoch vojnových blogerov zatiaľ neobjavili žiadne tanky nemeckej výroby, zábery nefunkčných francúzskych kolesových tankov by mohli naznačovať, že straty ukrajinskej strany neboli zanedbateľné.

AMX-10RC je francúzske ľahké kolesové obrnené prieskumné vozidlo a stíhač tankov, niekedy je označovaný aj za ľahký tank alebo kolesový tank. Francúzsko sľúbilo Ukrajine dodať 40 kusov týchto strojov.

Vyhlásenia Moskvy o obrovských stratách však boli podrobené kritike dokonca aj z vlastných radov.

„Zlikvidovať jeden a pol tisíca ľudí za jeden deň na vyše 150 kilometroch, to musí byť riadny masaker, pekelný masaker,“ napísal Jevgenij Prigožin na platforme Telegram. „Preto sa domnievam, že sú to len divoké fantázie,“ doplnil šéf vagnerovcov.

Prigožin je pritom v otvorenom spore s ruským ministerstvom obrany, ktoré okrem iného obvinil, že jeho vojakom údajne nedodávalo v bojoch o Bachmut dostatok munície.

https://standard.sk/364173/prigozin-tvrdenia-ruska-o-ukrajinskych-stratach-su-len-divoke-fantazie/

(sak)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok