Washington Post: CIA vedela o tom, že Ukrajinci plánujú zničiť Nord Stream

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) dostala minulý rok v júni informáciu, podľa ktorej šesťčlenný tím ukrajinskej armády plánoval pomocou výbušniny zničiť plynovod Nord Stream. V pondelok o tom informoval denník Washington Post s odvolaním sa na svoje zdroje.

Remembrance event for Debaltseve defenders in Kyiv Valerij Zalužnyj. Foto: Profimedia.sk

Podľa redaktorov média dostala CIA správu s popisom ukrajinského plánu od spravodajskej agentúry nemenovanej európskej krajiny. Ústredná spravodajská služba následne túto informáciu zdieľala s inými štátmi starého kontinentu vrátane Nemecka.

Dokumenty podľa denníka hovoria o malej skupine potápačov, ktorí sa zodpovedali priamo vrchnému veliteľovi ukrajinských ozbrojených síl Valerijovi Zalužnému. Sabotáž na tejto časti kritickej infraštruktúry mali vykonať krátko po 17. júni 2022, presnejšie po konci amerického námorného vojenského cvičenia BALTOPS. Operáciu však napokon zastavili z neznámych dôvodov.

Washington Post, odvolávajúc sa na správu, ktorú má k dispozícii, tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o akcii nevedel. To „by Ukrajine poskytlo vierohodný spôsob, ako poprieť účasť na útoku na civilnú infraštruktúru, ktorý by spôsobil verejný rozruch a mohol by ohroziť podporu Západu pre Ukrajinu,“ píšu americké noviny.

Ukrajinskí predstavitelia účasť na výbuchoch plynovodov, ku ktorým prišlo minulý rok v septembri, opakovane popreli. Nereagovali ani na nové zistenia Washington Post a žiadosť o komentár nevyužil ani Biely dom a CIA.

Od explózie na kľúčových energetických tepnách Európy sa teórie o vinníkoch a spôsoboch uskutočnenia množia veľkou rýchlosťou, no veľmi sa vo svojej podstate líšia a až príliš často nestoja na pevných základoch. Tu sú najdôležitejšie z nich:

Nemecké vyšetrovanie Andromedy

Najviac podobná je verzia, s ktorou pracujú nemeckí vyšetrovatelia. Tí vypátrali plavidlo, ktoré sa mohlo použiť na prepravu výbušnín. Loď si údajne s použitím falošných pasov najala poľská spoločnosť, ktorá mala patriť dvom Ukrajincom. Posádku jachty, ktorá vyrazila z nemeckého Rostocku 6. septembra, teda takmer tri týždne pred výbuchmi plynovodov, údajne tvorilo šesť ľudí.

Novinári neskôr spresnili niektoré detaily. Napríklad, že jachta s názvom Andromeda patrí firme Mola, ktorá sídli na nemeckom ostrove Rujana. Falšované pasy predložené pri prenajímaní lode boli zasa podľa reportérov bulharské. Skutočná národnosť údajného útočného komanda je v súčasnosti stále nejasná.

Tieň podozrenia padol aj na Poľsko

S tým súvisí podozrenie voči Poľsku, keďže sa v príbehu spomína firma sídliaca v tejto krajine. Tú vlastní iná európskoa spoločnosť napojená na nemenovaného prominentného Ukrajinca. Identity poľskej firmy, ako aj zmieneného Ukrajinca, nie sú známe. Na základe zistení nemeckých vyšetrovateľov sa však na Západe začalo šepkať o podozreniach voči Poľsku, písal v minulosti Washington Post.

Dôvodom je aj možný motív. Poľsko proti plynovodom Nord Stream, ktoré obchádzali jeho územie, dlho bojovalo. Z útokov sa navyše otvorene potešil bývalý poľský minister zahraničných vecí Radosław Sikorski, ktorý ich na Twitteri komentoval slovami: „Vďaka, USA“.

Hersh písal o tandeme USA a Nórsko

Svetovú pozornosť upútala aj verzia, s ktorou vo februári vyrukoval americký investigatívny novinár Seymour Hersh. Tento laureát Pulitzerovej ceny spojil útok na plynovody s USA a Nórskom.

Žurnalista s odvolaním sa na svoj zdroj v skratke napísal, že vlani v júni potápači amerického námorníctva, operujúci pod krytím široko propagovaného cvičenia NATO, nastražili v Baltskom mori diaľkovo ovládané výbušniny. Tie o tri mesiace neskôr odpálilo nórske námorníctvo.

Sprvu sa najviac hovorilo o Rusku

Viacerí západní predstavitelia vrátane slovenských v minulosti naznačovali alebo priamo tvrdili, že za útokmi stojí Rusko. Moskva sa ako vinník skloňovala najmä krátko po výbuchoch. No pre absenciu čo i len nepriamych dôkazov a motívu sa pozornosť neskôr presunula inam.

To, na čom však panuje zhoda, je presvedčenie, že explózia na plynovodoch bola dielom profesionálnych aktérov, keďže plánovanie operácie, jej technické uskutočnenie a napokon zahladenie stôp si vyžaduje vysokú úroveň skúseností a zručností.

Je vôbec záujem poznať pravdu?

Washington Post v minulosti poznamenal, že viacerí západní predstavitelia si odhalenie identity vinníka ani neprajú. Zdroj z európskej diplomacie pre denník uviedol, že na stretnutiach EÚ a NATO si vraj politici zvykli na úzus, podľa ktorého „sa o Nord Streame nehovorí“.

Tento diplomat, ako aj iní jeho kolegovia z ďalších krajín, pre denník priznali, že európski predstavitelia sa nechcú veľmi vŕtať vo veci, aby náhodou nenašli nepríjemnú odpoveď. Napríklad takú, ktorá by ako vinníka odhalila Ukrajinu alebo niektorého zo spojencov.

„Je to ako mŕtvola na rodinnej oslave,“ povedal diplomat s tým, že každý vidí ležiace telo, ale každý sa tvári, že všetko je v poriadku. „Je lepšie nevedieť,“ uzavrel vtedy.


Oslavy sviatkov v Izraeli a na Západnom brehu sú poznačené vojnou, obmedzeniami a napätím medzi náboženskými komunitami.
Prejsť na článok
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok