Sabotážna skupina, ktorá zničila Nord Stream, využila ako operačnú základňu Poľsko, píše americký denník

Nemeckí vyšetrovatelia skúmajú v prípade poškodenia plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori v septembri minulého roka dôkazy naznačujúce, že sabotážna skupina využila Poľsko ako svoju operačnú základňu, napísal denník Wall Street Journal (WSJ). Správu o tom priniesol sobotňajší Guardian.

Na snímke Švédskej pobrežnej stráže vidno únik z plynovodu Nord Stream 2, 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke Švédskej pobrežnej stráže vidno únik z plynovodu Nord Stream 2, 28. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia plne zrekonštruovali dvojtýždňovú plavbu 15-metrovej rekreačnej jachty s názvom Andromeda, ktorá je podozrivá, že zohrala úlohu pri útokoch na plynovody.

Pomocou údajov z rádiového a navigačného zariadenia Andromedy, satelitných a mobilných telefónov a e-mailových účtov sa zistilo, že jachta sa odchýlila od svojho kurzu a vstúpila do poľských vôd.
Vyšetrovatelia sa tiež pokúsili priradiť vzorky DNA z paluby k aspoň jednému ukrajinskému vojakovi.

Nemecký Spolkový kriminálny úrad ani úrad poľského premiéra tieto tvrdenia zatiaľ nekomentovali.

https://standard.sk/364807/washington-post-cia-vedela-o-tom-ze-ukrajinci-planuju-znicit-nord-stream/

Denník Washington Post v utorok informoval, že USA sa dozvedeli o ukrajinskom pláne zaútočiť na plynovody v júni 2022, teda tri mesiace pred útokmi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však pre nemecké médiá poprel, že by na plynovody zaútočila Ukrajina.

Prevádzka Nord Streamu 1, cez ktorý Rusko dodávalo zemný plyn Nemecku a ďalším európskym krajinám, bola zastavená po rozpútaní vojny na Ukrajine. Plynovod Nord Stream 2 pre vojnu nebol uvedený do prevádzky.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac