Vakcína Sputnik: Krajčí sa stále kryje Remišovou, aj keď by nemal

Veronika Remišová, Marek Krajèí rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR Veronika Remišová, Marek Krajčí. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ruské vakcíny Sputnik V sú naďalej sporným bodom koalície. Premiér Igor Matovič volá po uplatnení ministerskej výnimky, aby mohlo dôjsť aspoň k ich objednaniu. Rezort zdravotníctva sa k veci stavia len veľmi zdržanlivo a odvoláva sa na postoj koaličných partnerov, ktorí požadujú schválenie vakcíny európskymi alebo aspoň slovenskými úradmi pre kontrolu liečiv. Ich postoj však výnimku ministra brzdiť nemusí.

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) minulý týždeň oznámila, že jej strana Za ľudí nesúhlasí s tým, aby za prípadný nákup ruských vakcín Sputnik V zodpovedala celá vláda. Zodpovednosť môže a má podľa Remišovej prebrať minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Jeho rezort sa však k veci stavia vyhýbavo.

Remišová požaduje, aby bola očkovacia látka Sputnik V najskôr schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA). Bez toho sa pod jej nákup, ale najmä použitie, nechce v rámci vládnej koalície podpísať. Odporučila preto šéfovi rezortu zdravotníctva, aby prebral zodpovednosť na seba a uplatnil ministerskú výnimku. Tá by umožnila podávanie ruskej vakcíny tým, ktorí o to dobrovoľne požiadajú, a to aj bez toho, aby došlo k jej schváleniu v EMA alebo aspoň Štátnom ústave pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

V prípade, ak by Krajčí využil svoje kompetencie a na vlastnú päsť vydal výnimku na použitie Sputniku, tak Remišovej strana bude podľa nej odporúčať ľuďom, aby sa takouto neregistrovanou vakcínou zaočkovať nedali.

Geopolitická zbraň Moskvy?

Za rozhodnutie ministra zdravotníctva o prípadnom použití vakcín Sputnik nemá niesť podľa Remišovej zodpovednosť celá vláda. Vicepremiérka tvrdí, že pri registrácii ruskej očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 nie je dôvod na skratky. Dodala však, že stanovisko k očkovaniu z Ruska nemá nič spoločné s geopolitickým postojom strany Za ľudí, čomu neverí ani predseda vlády.

Premiér Igor Matovič označil Remišovej odmietavý postoj voči ruskej vakcíne za snahu robiť pokusy na ľuďoch. „Mrzí ma, že náš koaličný partner sa rozhodol robiť pokusy na ľuďoch, že či prežijú bez vakcíny,“ povedal.

Matovič navyše obvinil svoju bývalú stranícku kolegyňu z toho, že vedie geopolitickú vojnu. Remišová mala totiž podľa portálu Aktuality.sk na minulotýždňovej pandemickej komisii argumentovať tým, že očkovanie Sputnik V je „geopolitická zbraň Moskvy“.

Remišová zopakovala postoj strany Za ľudí aj v nedeľnej televíznej diskusii televízie Markíza Na telo. Štát je tu podľa nej na to, aby zabezpečil, že vakcíny sú účinné a bezpečné, a na to existujú príslušné procesy, ktoré treba dodržiavať, a preto chce vyčkať na schválenie vakcíny v EMA.

Liberáli z SaS sú v postoji voči ruskej vakcíne miernejší ako Za ľudí a požadujú, aby Sputnik V schválil aspoň ŠÚKL. Ústav pre kontrolu liečiv však už varoval, že podľa legislatívy aj tak nemôže rozhodnúť o registrácii takéhoto druhu vakcíny bez toho, aby bola najskôr registrovaná na európskej úrovni, teda v Európskej liekovej agentúre (EMA).

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík v nedeľňajšej debate RTVS O 5 minút 12 povedal, že minister zdravotníctva má vakcínu Sputnik objednať a umožniť jej používanie až potom, ako bude registrovaná európskou alebo národnou autoritou.

Premiér v reakcii na svojom facebookovom profile uviedol, že SaS Sulíkovým vyjadrením zaujala podobný postoj ako strana Za ľudí, ktorá zablokovala na vláde návrh nákupu vakcíny a trvá na jej registrácii cez EMA.

Podpredseda Sme rodina a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak je na rozdiel od lídrov strán Za ľudí a SaS za to, aby si Slováci mohli vybrať vakcínu, ktorou by sa mohli dať dobrovoľne zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Krajčí sa kryje Remišovou

Všetko tak, zdá sa, stojí a padá na ochote ministra zdravotníctva prebrať „horúci gaštan politickej zodpovednosti“ do svojich rúk. Jediná možnosť, ktorá vzhľadom na podmienky koaličných partnerov zostáva, je totiž ministerská výnimka. Súhlas strán SaS alebo Za ľudí pri nej Krajčí nepotrebuje. Výnimka je však podľa všetkého v nedohľadne.

Na otázky Štandardu, kedy a či vôbec Krajčí plánuje vydať pre očkovanie Sputnikom výnimku, odpovedal jeho rezort vyhýbavo.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej v tejto chvíli naďalej platí, že rezort „robí všetko pre to, aby sme na Slovensku očkovali bezpečne a čo najrýchlejším tempom, aké nám množstvo dodaných očkovacích látok umožňuje“. Ministerstvo hľadá podľa nej riešenia a cesty, ako zabezpečiť bezpečné vakcíny s cieľom ochrany životov a zdravia občanov.

„Vzhľadom na to, že vírus mutuje a po krajine sa rýchlo šíri, nemocnice sú naplnené a zdravotníci vyčerpaní, chceli sme kolektívnym rozhodnutím vlády kúpiť predmetnú odborníkmi odporúčanú vakcínu pre ľudí, ktorí by sa ňou len dobrovoľne zaočkovali. Nakoľko jeden z koaličných partnerov snahu rezortu vetoval, zvážime náš ďalší postup, kde však na prvom mieste bude ochrana životov a zdravia v čase tejto pandémie,“ uviedla hovorkyňa Krajčího rezortu v odpovedi pre Štandard.

Práve s tým, aby bol nákup kolektívnym rozhodnutím vlády, však Remišová ani Sulík nesúhlasia. Zostáva tak už len čakať, či minister zdravotníctva prikročí k vydaniu výnimky na použitie Sputniku bez registrácie, ako ho na to vyzvala vicepremiérka aj samotný premiér.

Matovič varuje

Igor Matovič už oznámil, že s ruským ministerstvom hospodárstva týždne tajne rokoval a dohodol vraj dodávku 2 miliónov vakcín, ktoré by na Slovensko mohli prísť postupne do leta. Dohoda s ruskou stranou je vraj pripravená na podpis a cena je rovnaká ako pre ostatné štáty, ktoré od Rusov už Sputnik V objednali: 20 dolárov, teda približne 17 eur za jedno kompletné očkovanie na človeka (teda za dve dávky vakcíny), čo je polovica ceny voči vakcíne od spoločnosti Moderna.

Premiér varoval, že ak bude Slovensko čakať s objednávkou vakcíny Sputnik V dovtedy, kým použitie neodobrí EMA alebo ŠÚKL, tak môžeme o dodávku, ktorú dohodol s Rusmi, prísť. Krajčí by mal podľa neho o objednávke rozhodnúť sám a nepozerať sa na postoj koaličných partnerov a kolegov z iných ministerstiev.

„Prečo by nám mali držať niekde na sklade dva milióny vakcín, ktoré môžu medzitým zachrániť tisícky životov? Dodajú ich tam, kde majú zdravý rozum a neuprednostnia v čase pandémie politikárčenie pred záchranou zdravia a životov,“ uviedol Matovič v reakcii na Sulíkove slová o tom, že má Krajčí vakcínu objednať a vyčkať na schválenie v EMA alebo ŠÚKL.

Podľa Matoviča ten, kto presadzuje takýto vyčkávací postoj s rizikom straty dodávok dáva najavo, že Sputnik V na Slovensku nechce a naopak chce sa spoliehať na meškajúce dodávky vakcín, kontrahovaných cez spoločné EÚ obstarávanie. „Chce, aby sme sa trápili s lockdownom a zbytočnými úmrtiami týždne a mesiace navyše,“ dodal Matovič.

Premiér upozornil, že ministerstvo zdravotníctva ročne vydá „tisíce“ povolení na používanie neregistrovaných liekov, ktoré zachránia zdravie a život mnohých ľudí. „Nikomu to doteraz ani len nenapadlo spochybňovať. Prečo to teraz pri ruskej vakcíne prekáža,“ pýta sa Matovič.


Ďalšie články