Ukrajinská tajná služba: Putin zrejme Prigožinovi sľúbil odvolanie Šojgua a Gerasimova

Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

DIANIE PO UKONČENOM POKUSE O PREVRAT V RUSKU SME SLEDOVALI ONLINE

19:28 Vilnius vyzýva na posilnenie NATO, ak bude Prigožin v Bielorusku

Litovský prezident Gitanas Nauséda v nedeľu upozornil, že ak Bielorusko prijme šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, aliancia NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nauséda, ktorého krajina susedí s Bieloruskom aj s Ruskom a v júli bude hostiteľom summitu NATO, sa podľa agentúry AFP takto vyjadril po zasadnutí bezpečnostnej rady, kde sa diskutovalo o nedokonanom pokuse vagnerovcov o vzburu proti Kremľu.

18:01 Prigožin sa zo strachu o život podľa Kasianova ukryje v Afrike

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin podľa bývalého ruského premiéra Michaila Kasianova nezostane v Bielorusku. „Myslím si, že najprv pôjde do Bieloruska, ale predpokladám, že z Bieloruska odíde do Afriky a bude niekde v džungli,“ povedal Kasianov pre BBC.

„Putin mu to nemôže odpustiť,“ dodal. Šéf wagnerovcov podľa Kasianova zničil Putinovu stabilitu a nad životom Prigožina preto bude visieť veľký otáznik. Pre Putina je podľa ruského expremiéra vzbura Wagnerovej skupiny „začiatkom konca … je teraz vo veľkých ťažkostiach“.

Michail Kasianov bol predsedom ruskej vlády v rokoch 2000 až 2004, keď už bol Putin prezidentom. Po tom, ako ho z postu premiéra Putin odvolal, sa Kasianov stal jedným z popredných kritikov ruského prezidenta.

Vladimir Putin s premiérom Michailom Kasianovom na stretnutí prezídia Štátnej rady 12. októbra 2000. Foto: Kremlin.ru

17:40 Čína podporila snahy Ruska o stabilizáciu situácie po vzbure vagnerovcov

„Čínska strana vyjadrila podporu predstaviteľom Ruskej federácie v súvislosti so stabilizáciou situácie po udalostiach z 24. júna a Moskvu tiež uistila, že má záujem o posilnenie jednoty a prosperity Ruska,“ uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu dodalo, že Čína podporuje Rusko pri ochrane jeho národnej stability, no vzburu vagnerovcov označilo za „vnútornú záležitosť Ruska“.

16:20 Tlačová služba vagnerovcov nevie, kde je Prigožin

Tlačová služba zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina v nedeľu uviedla, že s ním zatiaľ nie je v kontakte. Nie je ani známe, kde sa Prigožin nachádza, informovala britská stanica BBC. „Všetkých pozdravuje a na otázky odpovie, keď bude v normálnom kontakte,“ reagovala ďalej tlačová služba v odpovedi na otázku reportéra spravodajského servera RTVI.

15:25 Prigožinovi Kremeľ pravdepodobne sľúbil odvolanie Šojgua, tvrdia Ukrajinci

Podľa ukrajinskej spravodajskej služby šéfovi ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Kremeľ výmenou za stiahnutie vagnerovcov smerujúcich na Moskvu pravdepodobne sľúbil odvolanie ministra obrany Sergeja Šojgua, náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova a ďalších nižšie postavených ruských predstaviteľov, s ktorými bol Jevgenij Prigožin v konflikte. Zdroje z ukrajinskej spravodajskej služby to uviedli pre web Ukrajinská pravda.

Tlačový úrad bieloruského prezidenta v sobotu večer oznámil, že so šéfom vagnerovcov rokoval Alexandr Lukašenko a Prigožin akceptoval návrhy výmenou za stiahnutie svojich bojovníkov z územia Ruska.

14:37 Taliansko: Po vzbure vagnerovcov je mýtus o jednote Putinovho Ruska preč

Pokus o vzburu zo strany ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny podľa talianskeho ministra zahraničných vecí Antonia Tajaniho ukázal slabosť Ruska a ruskej vlády a môže pomôcť Ukrajine. Šéf talianskej diplomacie pre denník Il Messaggero povedal, že pokus vagnerovcov o vzburu znamená, že „mýtus o jednote Putinovho Ruska je preč“. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Táto vnútorná eskalácia rozdeľuje ruskú armádu. Je to nevyhnutný výsledok podporovania a financovania légie žoldnierov,“ dodal Tajani. Poznamenal, že v dôsledku krokov Vagnerovej skupiny sa „dá s určitosťou povedať, že dnes je ruský front slabší ako včera“. Vyjadril pritom nádej, že mier na Ukrajine „je teraz bližšie“. „Invázia na Ukrajinu sa obrátila ako bumerang proti Putinovi. Rusi nemôžu zvíťaziť, v bleskovej vojne zlyhali. Teraz platia za problémy a rozpory vo vojenskom aparáte,“ konštatoval taliansky minister.

13:11 Rusko: Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa stiahli aj z Lipeckej oblasti

Bojovníci z Vagnerovej skupiny sa stiahli z Lipeckej oblasti, oznámili v nedeľu miestne úrady. „Jednotky Vagnerovej skupiny, ktoré boli v sobotu nasadené v Lipeckej oblasti, región opustili,“ napísala tamojšia regionálna správa v príspevku na platforme Telegram.

Jevgenij Prigožin s bojovníkmi svojej skupiny v Bachmute. Foto: Telegram

11:23 Gubernátor: Vagnerovci odchádzajú z Voronežskej oblasti

Bojovníci z Vagnerovej skupiny sa sťahujú aj z Voronežskej oblasti, uviedol v nedeľu tamojší gubernátor Alexandr Gusev. „Pohyb jednotiek Vagnerovej skupiny cez Voronežskú oblasť sa končí. (Odchod) prebieha normálne a bez incidentov,“ povedal Gusev. Dodal, že opatrenia, ktoré boli v regióne zavedené v sobotu v súvislosti so vzburou vagnerovcov, budú zrušené, keď sa „situácia definitívne vyrieši“.

10:00 Washington vraj o Prigožinovom pláne ozbrojenej akcie v Rusku vedel s predstihom

Americké tajné služby vedeli s predstihom o zámere Prigožina. S odvolaním sa na anonymné zdroje o tom píšu denníky New York Times a Washington Post. Presné načasovanie akcie nebolo podľa nich ale jasné až do posledných hodín pred obsadením ruského vojenského velenia v Rostove na Done.

Prigožinovou hlavnou motiváciou pre ozbrojenú akciu voči ruskému armádnemu veleniu a ministerstvu obrany podľa amerických médií nebol údajný raketový útok pravidelnej ruskej armády na pozície jeho žoldnierov, ale dlhotrvajúca antipatia, ktorú Prigožin voči predstaviteľom ruskej armády prechováva.

09:22 Veríme v nášho prezidenta, svieti v Rostove nad Donom

Na sociálnych sieťach koluje video, v ktorom je na fasáde Rostovskej arény premietaný slogan: „Všetci sme jeden ľud a bojujeme s jedným vonkajším nepriateľom. Veríme v ruský ľud a nášho prezidenta!“

08:48 Kadyrov kritizoval aroganciu šéfa vagnerovcov

Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov kritizoval „aroganciu“ Prigožina. Kadyrov v príspevku na platforme Telegram zverejnenom po upokojení situácie uviedol, že Prigožin konal z „hnevu“ nad niekoľkými neúspešnými obchodnými dohodami.

Vodca Čečenskej republiky dodal, že nedávno dokonca šéfovi vagnerovcov odporučil, aby dal svoje problémy stranou. „Hovoril som s Prigožinom, a naliehal som na neho, aby sa vzdal svojich podnikateľských ambícií a nemiešal ich so záležitosťami národného významu. Myslel som, že ma poslúchol. Ukázalo sa však, že hnev v ňom po celý ten čas len rástol,“ priblížil.

Kadyrov zároveň vyzval všetkých žoldnierov, aby pri svojich rozhodnutiach zachovali chladnú hlavu. Inak by to mohlo viesť ku „katastrofálnym následkom“, upozornil.

08:15 Rybar: Prigožin nezískal nič

Súdiac podľa vyjadrení ruských úradov, Jevgenij Prigožin skutočne súhlasil s rozpustením svojej polovojenskej skupiny a dobrovoľným vyhnanstvom z ruského územia výmenou za absenciu trestného stíhania jeho a ďalších vzbúrencov. Informoval o tom známy ruský telegramový kanál Rybar.

„Fámy o možných zmenách vo vyšších poschodiach vedenia armády sa momentálne nepotvrdzujú a či k nim dôjde alebo nie, sa dozvieme až dodatočne v blízkej budúcnosti,“ píše Rybar.

„Tak či onak, ak nebudú nasledovať mnohými očakávané rezignácie, ukáže sa, že Prigožin dal na svoj ‚pochod spravodlivosti‘ všetko, čo mal, minul to za cenu životov tuctu ruských pilotov a cenných lietadiel a nezískal nič z toho, čoho sme sa obávali,“ píše sa na kanále.

07:51 Pondelok bude v Moskve voľným dňom aj napriek ukončenej vzbure

Starosta Moskvy Sergej Sobianin oznámil, že pondelok 26. júna bude v ruskej metropole dňom voľna aj napriek tomu, že nebezpečenstvo, ktoré hrozilo v súvislosti so sobotňajšou vzburou žoldnierskej Vagnerovej skupiny, už pominulo.

7:00 Ruské úrady zrušili všetky obmedzenia na diaľniciach, uviedol TASS

Ruské úrady zrušili všetky obmedzenia na diaľniciach, ktoré boli počas časti soboty uzavreté kvôli pochodu Vagnerovej vojenskej spoločnosti na Moskvu. V noci na dnes o tom informovala agentúra TASS. V Moskve sa zase po ukončení vzbury vagnerovcov obrnené vozidlá sťahujú z kontrolných stanovíšť.

6:00 USA po vzbure odložia prijatie nových sankcií proti vagnerovcom

Spojené štáty odložia prijatie nových sankcií proti Vagnerovej vojenskej spoločnosti, pretože nechcú, aby to vyzeralo, že sú na strane ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom dnes server denníka Wall Street Journal. „Washington nechce vyzerať, že sa stavia na niečiu stranu,“ citoval server jedného z amerických činiteľov. Ďalšie sankcie proti súkromnej žoldnierskej skupine súvisiacej s jej pôsobením v Afrike chceli USA pôvodne oznámiť v utorok.

02:08 Peskov: Pokus o zvrhnutie vojenského velenia nemal dopad na vojnu na Ukraine

Pokus Prigožina o zvrhnutie ruského vojenského velenia nemal a nemá žiaden dopad na „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine, uviedol v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Peskov zároveň dodal, že nevie o žiadnej zmene postoja ruského prezidenta Vladimira Putina voči ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Expert z katedry vojnových štúdií na King’s College London Rob Lee tvrdí, že vagnerovci boli nahradení v Bachmute koncom mája a začiatkom júna. Podľa neho sa na fronte už nenachádzajú a tvrdí, že nie je jasné, či bude mať prevrat priamy vplyv na bojisko.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP

00:25 Vagnerovci opustili Rostov na Done

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa stiahli z mesta Rostov na Done, ktoré v sobotu ráno obsadili, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva. „Kolóna vagnerovských jednotiek opustila Rostov a (žoldnieri) zamierili do svojich poľných táborov,“ uviedol Golubev na platforme Telegram.

SOBOTA

23:13 Peskov: Kremeľ stiahne obvinenia voči Prigožinovi, stíhaní nebudú ani žoldnieri

Kremeľ plánuje stiahnuť trestné obvinenia proti vodcovi žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi za zosnovanie ozbrojeného povstania proti ruskému vojenskému veleniu, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA odvolávajúca sa na ruskú agentúru Interfax. Prigožin podľa Peskova teraz odcestuje do Bieloruska. Hovorca Kremľa to oznámil krátko po tom, čo Prigožin svojim jednotkám, ktoré v sobotu obsadili mesto Rostov na Done na juhu Ruska, nariadil, aby zastavili svoj pochod na Moskvu.

Peskov dodal, že stíhaní nebudú ani títo žoldnieri vzhľadom na ich služby na fronte na Ukrajine. Neuviedol však, či Kremeľ urobil aj iné ústupky, aby Prigožina presvedčili jednotky stiahnuť. Ako poznamenala DPA, zostáva nejasné, čo bude Prigožin v Bielorusku robiť. On sám oznámenie Kremľa o stiahnutí obvinení bezprostredne nekomentoval.

O zastavení postupu vagnerovcov na Moskvu s Prigožinom rokoval Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie Lukašenko konal na základe dohody s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

22:13 Kremeľ: Prigožin odíde do Bieloruska

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa v sobotu večer podelil o najdôležitejšie výsledky rokovaní. Prigožina nebudú trestne stíhať z pokusu rozpútať „občiansku vojnu“ a podľaKremľa sa presťahuje do Bieloruska. Šéf vagnerovcov to zatiaľ nepotvrdil. Žoldnieri, ktorí sa pôvodne odmietli zúčastniť na Prigožinovom „pochode spravodlivosti“, podpíšu zmluvy s ministerstvom obrany. Členovia vagnerovcov, ktorí sa zúčastnili na „puči“, tiež obídu bez trestu, lebo Kremeľ „si vždy vážil ich hrdinské činy“. O personálnych zmenách na ministerstve obrany sa počas rokovaní s Prigožinom nehovorilo, takže Sergej Šojgu aj Valerij Gerasimov zrejme ostanú na svojich postoch.

21:10 Rusko nepokoje prežije, povedal iránsky šéf diplomacie Lavrovovi

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján uistil v sobotu svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova, že Rusko prežije prebiehajúce nepokoje. Abdollahján podľa vyhlásenia ministerstva odsúdil vzburu vagnerovcov a označil ju za vnútornú záležitosť Ruska.

Mnohí sa domnievajú, že Irán podporuje v priebahajúcej ruskej invázii na Ukrajinu práve Moskvu, a to aj dodávaním zbraní. Teherán to však popiera.

20:50 Rostov Arena: Sme jeden národ, bojujeme s jedným vonkajším nepriateľom

„Všetci sme jeden národ a bojujeme proti jednému vonkajšiemu nepriateľovi. Veríme v ruský ľud a v nášho prezidenta.“ Tento odkaz bol vo večerných hodinách vyobrazený na Rostov Arene, hlavnom štadióne v Rostove nad Donom.

20:44 Vagnerovci opúšťajú Rostov nad Donom

Na sociálnych sieťach pribúdajú videá, na ktorých vidieť, že žoldnieri sa sťahujú z miliónového mesta Rostov nad Donom, ktoré podľa Prigožina v sobotu ráno obsadili „bez jediného výstrelu“.

20:33 Putin vraj druhýkrát telefonoval s Lukašenkom

Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko údajne už druhýkrát za posledných niekoľko hodín telefonovali a Putin uviedol, že je Lukašenkovi vďačný za to, že dokázal úspešne rokovať s lídrom vagenrovcov Prigožinom.

20:12 Prigožina zrejme trest obíde

Trestné konanie FSB proti Prigožinovi z pokusu rozpútať „občiansku vojnu“, za čo mu hrozilo až dvadsať rokov vo väzení, bolo údajne na príkaz prezidenta Putina zastavené. Členovia vagnerovcov, ktorí sa zúčastnili na „puči“, údajne získali určitý druh právnej imunity.

Vagnerovci v Rostove: „Chlapci balíme, vraciame sa domov.“ Zdroj: Telegram

20:00 Padať zrejme budú hlavy na najvyšších vojenských postoch

Podľa ruských štátnych médií boli údajne dohodnuté veľké zmeny vo vedení ruského ministerstva obrany vrátane súčasného ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu armády Valerija Gerasimova. Odchod oboch veliteľov požadoval Prigožin predtým, ako začal ním nazývaný „pochod spravodlivosti“ do Moskvy.

19:57 Ruské vzdušné sily zaznamenali v sobotu straty

Stránka FighterBomber potvrdila, že počas bojov s vagnerovcami za posledných 24 hodín stratili ruské vzdušné sily najmenej 7 strojov, vrátane troch vrtuľníkov Mi-8MTPR-1, jedného dopravného vrtuľníka Mi-8, jedného útočného vrtuľníka Ka-52 a 1 Mi-35 a dopravného lietadla IL-18/22.

19:22 Lukašenko rokoval s Prigožinom, vagnerovci zastavia postup

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko celý deň rokoval so šéfom vagnerovcov Prigožinom a ten súhlasil s tým, že zastaví postup vagnerovcov v Rusku a podnikne ďalšie kroky k deeskalácii napätia. Vagnerovské kolóny sa podľa predbežnej dohody nateraz prestanú pohybovať po území Ruska. Informáciu na svojom telegramovom kanále zverejnil aj Prigožin. „Aby sme zabránili krviprelievaniu, vraciame naše konvoje na základne,“ povedal šéf žoldnierov.

Na stole je vraj výhodná a prijateľná varianta riešenia situácie s bezpečnostnými zárukami pre bojovníkov súkromnej vojenskej spoločnosti. Píše o tom štátna spravodajská agentúra RIA Novosti.

18:56 Bielorusko: Vzbura vagnerovcov v Rusku je „darčekom pre kolektívny Západ“

Bieloruská exilová opozícia sa v sobotu zišla na mimoriadnom zasadnutí a na základe jeho výsledkov zriadila operačný štáb. Chce tiež vyzvať všetky bieloruské demokratické organizácie a dobrovoľníkov bojujúcich na Ukrajine, aby vypracovali „spoločný plán na obranu suverenity Bieloruska“.

V sobotu sa v Minsku konalo zasadnutie Bezpečnostnej rady Bieloruska, ktorá prerokovala najnovší vývoj v Rusku. „V týchto ťažkých časoch sú všetci tí, ktorí sa dali zatiahnuť do neprijateľnej konfrontácie v rámci jednotného vojenského bratstva, potrební tam, kde sa rozhoduje o budúcnosti slovanského sveta a osude miliónov našich ľudí,“ pripomína sa v záverečnom vyhlásení.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí s odvolaním sa na vyhlásenie bezpečnostnej rady vo svojom vyhlásení upozornilo, že „každá provokácia, každý vnútorný konflikt vo vojenských alebo politických kruhoch, v informačnej oblasti alebo v občianskej spoločnosti je darčekom pre kolektívny Západ.“

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

18:31 Oligarchovia a politici opúšťajú Moskvu súkromnými lietadlami

Ruskí oligarchovia a politici v sobotu masovo opúšťajú Moskvu súkromnými lietadlami a niektoré z nich už pristáli za hranicami Ruskej federácie. Informuje o tom web Ukrajinska pravda s odvolaním sa na informácie ruského investigatívneho portálu Važnyje istorii.

Napríklad lietadlo prezidenta Vladimira Putina Il96-300PU odletelo smerom na Petrohrad a z radaru sa stratilo neďaleko ruského mesta Tver. Druhé prezidentské lietadlo Tu-214PU odletelo tiež smerom na Petrohrad a z radaru zmizlo nad ruským mestom Gatčina. Lietadlo patriace oligarchovi Arkadijovi Rotenbergovi odletelo z Moskvy do azerbajdžanskej metropoly Baku a lietadlo ruského vicepremiéra Denisa Manturova pristálo v Tureckom meste Dalaman. Lietadlo oligarchu Vladimira Potanina smeruje do Istanbulu.

18:22 Moskovčanom vraj volajú vagnerovci

Obyvatelia Moskvy údajne začali dostávať zvláštne telefonáty, ktoré ich vyzývajú, aby podporili prichádzajúcich vagnerovcov.

18:20 Armádny vrtuľník sa vyhne strele vagnerovcov

Video zachytáva, ako sa armádny vrtuľník Ka-52 tesne vyhne protivzdušnej strele vagnerovcov.

17:49 Guvernér Tverskej oblasti Igor Rudenja: Prigožin by mal spáchať samovraždu

Guvernér Tverskej oblasti Igor Rudenja sa domnieva, že Prigožin by po zrade Ruska, ak je to muž, mal nasledovať príklad rovnakého zradcu krajiny – Borisa Puga, ktorý spáchal samovraždu v roku 1991 po neúspešnom puči.

17:48 Starosta Moskvy vyhlásil pondelok 26. júna ako „nepracovný deň“

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin vyhlásil, že v pondelok 26. júna bude v Moskve voľné, „aby sa minimalizovali riziká“ v súvislosti s vyhlásením protiteroristickej operácie.

17:42 Ruské ministerstvo zahraničia: Dobrodružné ašpirácie sprisahancov smerujú k destabilizácii Ruska

Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že pokus o ozbrojenú vzburu vyvoláva silné odmietnutie v ruskej spoločnosti, ktorá silne podporuje Putina. Diplomatické oddelenie upozornilo, že dobrodružné ašpirácie sprisahancov smerujú k destabilizácii Ruska, povstanie hrá do kariet vonkajším nepriateľom Ruskej federácie.

17:28 Naryškin: Prigožinov pokus o „rozkolísanie spoločnosti“ nevyšiel

Riaditeľ ruskej Služby zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin bez uvedenia akýchkoľvek mien deklaroval: „Už je jasné, že pokus o rozkolísanie ruskej spoločnosti a oživenie plameňov bratovražednej občianskej vojny nevyšiel“.

Plnú podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyjadrili v sobotu aj predsedovia oboch komôr ruského Federálneho zhromaždenia, ktorí súčasne vyzvali Vagnerovu skupinu, aby skoncovala so snahami o zosadenie vojenského velenia Ruskej federácie – ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Šéfka hornej komory parlamentu – Rady federácie – Valentina Matvijenková uviedla, že Putin má „plnú podporu“ senátorov, zatiaľ čo predseda dolnej komory – Štátnej dumy – Viačeslav Volodin vyzval Rusov, aby „podporili“ svojho dlhoročného vodcu – Putina.

Podľa Volodina poslanci Dumy „sú za konsolidáciu síl“ a podporujú Putina. Dodal, že vagnerovci „musia urobiť jedinú správnu voľbu: byť so svojím ľudom, na strane zákona, chrániť bezpečnosť a budúcnosť vlasti, plniť rozkazy hlavného veliteľa“ ruských ozbrojených síl.

Tank Vagnerovcov v Rostove na Done. Foto: Profimedia

17:23 Vagnerovci už vstúpili do Moskovskej oblasti

Kolóny Vagnerovej skupiny sa už dostali do Moskovskej oblasti. Vagnerovci prešli okolo obce Barabanovo ležiacej pri diaľnici M4 spájajúcej Rostov nad Donom s Moskvou. Znamená to, že od ruského hlavného mesta sú vzdialení už len dve hodiny jazdy.

17:09 V Prigožinovej kancelárii našli štyri miliardy rubľov

Na nádvorí luxusného hotela Trezzini v Petrohrade, ktorý je považovaný za „kanceláriu“ Prigožina, sa počas policajnej prehliadky v zaparkovanej dodávke našli škatule s veľkým množstvom hotovosti. Prigožin tento nález potvrdil. Uviedol, že tieto peniaze boli určené na vyplatenie žoldu vagnerovcom a na kompenzácie pre zranených alebo pre rodiny padlých príslušníkov skupiny, ako aj na ďalšie výdavky.

Podľa petrohradského spravodajského webu Fontanka, ktorý sa odvolal na zdroje v polícii, celková suma peňazí nájdených v tomto aute predstavovala štyri miliardy rubľov 43 miliónov) – väčšinou v bankovkách po päťtisíc rubľov. Prigožin uviedol, že polícia okrem dodávky typu GAZeľ našla aj dva miniautobusy, v ktorých – ako tvrdí – tiež boli škatule s hotovosťou. Dodal, že jeho polovojenská spoločnosť existuje už desať rokov a celé tieto roky používala výlučne hotovosť.

16:39 Do Rostova vraj mieri niekoľkokilometrový vojenský konvoj

Niekoľkokilometrová kolóna vojenskej techniky sa presúva smerom k Rostovu na Done. Má ísť o Čečencov, informuje ruský spravodajský web Meduza s odvolaním sa na účet Rostov Glavnyj Telegram, ktorý zverejnil jej videozáznam. Objavujú sa aj videá, podľa ktorých už Čečenci vstupujú do Rostova. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov predtým označil ozbrojené povstanie vagnerovcov za „ohavnú zradu“.

16:30 Na okraji Moskvy zriadili guľometné palebné pozície

Ruskí vojaci vytvorili na juhozápadnom okraji Moskvy guľometné palebné pozície. Fotografie, ktoré zverejnil ruský denník Vedomosti, zároveň ukázali ozbrojených policajtov zhromaždených na mieste, kde sa pri ruskom hlavnom meste končí diaľnica M4, ktorá z Rostova nad Donom cez Voronež smeruje do Moskvy. Po tejto ceste sa presúva Vagnerova skupina, ktorá sa vzbúrila proti vedeniu ruskej armády.

16:15 Vagnerovci vstúpili do Lipeckej oblasti

Vagnerova skupina, ktorá sa pokúša o vzburu proti veleniu ruskej armády, v sobotu popoludní vstúpila do Lipeckej oblasti. Informoval o tom tamojší gubernátor Igor Artamonov. Úrady odporúčajú obyvateľom, aby nevychádzali zo svojich domovov a nepoužívali verejnú dopravu ani súkromné autá.

15:57 Estónsko a Lotyšsko posilnili ochranu svojich hraníc s Ruskom

15:32 Erdogan zavolal Putinovi a vyjadril mu plnú podporu

 Turecký líder Recep Tayyip Erdogan vyjadril plnú podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Stalo sa tak v telefonickom rozhovore, v ktorom Putin Erdogana informoval o prebiehajúcej vzbure žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Prezident Tureckej republiky vyjadril plnú podporu krokom ruského vedenia. Telefonát sa konal z iniciatívy tureckej strany.

15:10 EÚ a NATO pre vzburu v Rusku neplánujú mimoriadne zasadania

Európska únia ani Severoatlantická aliancia neplánujú mimoriadne zasadania v súvislosti so vzburou v Rusku. „Veľvyslanci EÚ sa stretnú v pondelok ráno v Luxemburgu a potom sa zídu ministri zahraničných vecí tak, ako bolo plánované. NATO situáciu monitoruje, jeho generálny tajomník sa pre tlač vyjadrí na plánovanej tlačovej konferencii v Litve v pondelok ráno,“ uviedla Slobodná Európa.

Hovorca Európskej únie poznamenal, že Únia „situáciu pozorne monitoruje“, je v kontakte s ambasádormi v Moskve a robí interné konzultácie s členskými krajinami a partnermi. „To, čo pozorujeme, sú vnútorné ruské problémy,“ dodal hovorca.

14:48 Rezort diplomacie žiada slovenských občanov, aby necestovali Do Ruska

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR žiada slovenských občanov, aby necestovali do Ruskej federácie. Súvisí to s aktuálnou situáciou v Rusku a so zavedením režimu protiteroristickej operácie v Moskve, Moskovskej a Voronežskej oblasti. Rezort zároveň odporúča občanom nachádzajúcim sa na území Ruska prísne dodržiavať zásady osobnej bezpečnosti, dôsledne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek a úradov a vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí. Občania sa v prípade núdze môžu obrátiť na Zastupiteľský úrad SR v Moskve alebo Generálny konzulát v Sankt Peterburgu.

14:36 Peskov poprel, že Putin odletel do Petrohradu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru TASS poprel informáciu, že Putin odletel z Moskvy do Petrohradu. Je podľa neho stále v Kremli a pracuje. Putinovo lietadlo Il-96-300PU, ktoré je vybavené na riadenie ruských ozbrojených síl, však vzlietlo z Moskvy o 14:16 miestneho času (13:16 SELČ) smerom na Petrohrad. Stroj prestal hlásiť svoju polohu v blízkosti mesta Tver, kde sa nachádza jedna z Putinových rezidencií. Nedá sa nezávisle overiť, či Putin skutočne odišiel z Moskvy alebo zostal a pracuje z Kremľa, ako tvrdí Peskov.

14:29 Putin informoval o situácii v Rusku prezidentov Bieloruska a Kazachstanu

Vladimir Putin sa v sobotu telefonicky spojil s prezidentmi Bieloruska a Kazachstanu Alexandrom Lukašenkom a Kasymom-Žomartom Tokajevom. Urobil tak v súvislosti s prebiehajúcim pokusom o vzburu súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti ruskej armáde.

14:06 Úrady v Lipeckej oblasti vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali z domovov

„V záujme zabezpečenia poriadku a bezpečnosti občanov Lipeckej oblasti operačné veliteľstvo regiónu žiada obyvateľov, aby bez naliehavej potreby neopúšťali svoje domovy a zdržali sa akéhokoľvek cestovania osobnou alebo verejnou dopravou,“ uviedlo vo vyhlásení tlačové oddelenie regionálnej správy.

Lipecká oblasť susedí s Voronežskou oblasťou, cez ktorú videl svedok agentúry Reuters v sobotu prechádzať vojenský konvoj žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Mapa postupu vagnerovcov. Foto: Twitter

13:58 Európske krajiny sledujú vývoj v Rusku, ale považujú ho za vnútornú záležitosť

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že taktiež pozorne sleduje vývoj situácie v Rusku a je v kontakte s európskymi lídrami i partnermi zo skupiny G7. „Toto je jednoznačne vnútorná záležitosť Ruska. Naša podpora Ukrajiny a prezidenta Volodymyra Zelenského je neochvejná,“ skonštatoval v príspevku na sociálnej sieti.

13:43 Putina podporil patriarcha Kirill

„Dnes, keď naši bratia bojujú a zomierajú na fronte, je akýkoľvek pokus o vyvolanie sporov vnútri krajiny tým najhorším trestným činom, ktorý sa nedá ničím ospravedlniť,“ vyhlásil Kirill. Zároveň vyzval na „jednotu“ a dodal, že „podporuje snahy ruského prezidenta zamerané na zamedzenie zmätku v krajine“.

Šéfa Kremľa podporil aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý „Prigožinov zradcovský pochod“ nazval „dýkou do chrbta“. Bojovníkov zároveň vyzval, aby „neprepadli provokáciám“. The Guardian dodáva, že nie je jasné, či Kadyrov odkazoval na vagnerovcov, vojakov ruskej armády alebo obe skupiny.

13:34 V meste Voronež horí sklad paliva, na mieste zasahujú hasiči

V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí sklad paliva. „Na mieste zasahuje sto hasičov a viac ako 30 (hasičských) vozidiel,“ informoval gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusevv na platforme Telegram. Podľa predbežných informácii neboli z miesta hlásené žiadne obete či zranení.

Príčinu požiaru gubernátor neuviedol. Niektoré médiá však zverejnili video, na ktorom v oblasti pred explóziou letel vojenský vrtuľník. Gusev predtým v sobotu uviedol, že ruská armáda vykonáva vo Voronežskej oblasti operačné a bojové opatrenia v rámci protiteroristickej operácie.

Na snímke dym stúpa z obzoru po správach, že výbuch zasiahol sklad paliva vo Voroneži. Foto: TASR/AP

13:27 Vagnerovci vraj žiadajú, aby sa ľudia presunuli najmenej dva kilometre od budovy veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove.

13:00 Ruské letectvo zasiahlo konvoj vagnerovcov na diaľnici M-4 vo Voronežskej oblasti

Bojové lietadlo ruského ministerstva obrany podľa ruských médií zaútočilo na diaľnicu M4 Don, ktorá spája Moskvu, Voronež a Rostov nad Donom. Cieľom útoku bombou s veľkou výbušnou silou je pravdepodobne poškodiť diaľnicu, aby sa vagnerovci po nej nemohli pohybovať. Zatiaľ sa neobjavili oficiálne správy, či úder bol efektívny.

12:32 Medvedev: Nepriateľ bude zničený! Víťazstvo bude naše!

Predseda ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev na sieti Telegram píše: „Na porážku nášho vnútorného a vonkajšieho protivníka, ktorý túži rozbiť našu vlasť, je potrebné predovšetkým zjednotenie sa okolo prezidenta a vrchného veliteľa. Rozdelenie a zrada sú cestou k najväčšej tragédii, k všeobecnej katastrofe. Nedovolíme, aby sa to stalo. Nepriateľ bude zničený! Víťazstvo bude naše!“

12:12 Podoľak: Niekto prehrať musí, buď Prigožin alebo jeho odporcovia

Poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak na margo vzbury Vagnerovej skupiny proti ruskej armáde vyhlásil, že „v Rusku sa všetko iba začína“.

„Rozkol medzi elitami je až príliš zjavný. Prikyvovanie a predstieranie, že je všetko v poriadku, už viac nebude fungovať,“ napísal Podoľak v príspevku na Twitteri. „Niekto rozhodne prehrať musí – buď Prigožin, alebo tí, čo sú proti nemu,“ dodal Podoľak.

12:04 Prigožin tvrdí, že Putin sa mýli

Prigožin vyhlásil, že prezident Vladimir Putin sa mýli, ak ho obviňuje z velezrady. Nijakí vojaci z Vagnerovej skupiny sa vraj neplánujú vzdať na príkaz prezidenta. Rusi nechcú, aby krajina ďalej žila s korupciou, klamstvami a byrokraciou, vyhlásil Prigožin.

11:44 Ruská armáda vykonáva opatrenia vo Voronežskej oblasti

„V rámci protiteroristickej operácie na území Voronežskej oblasti vykonávajú ozbrojené sily Ruskej federácie potrebné operačné a bojové opatrenia,“ oznámil tamojší gubernátor Alexandr Gusev. v príspevku na sociálnej sieti.

Zdroj z prostredia ruskej bezpečnosti, ktorý si želal ostať v anonymite, pre agentúru Reuters povedal, že vagnerovcom sa podarilo získať kontrolu nad vojenskými objektami v meste Voronež, asi päťsto kilometrov južne od Moskvy.

11:33 Oficiálne centrum žoldnierov v Petrohrade obsadila polícia

Vagnerova skupina otvorila vlani v novembri v Petrohrade svoje prvé centrum pre inovácie zamerané na posilnenie obranyschopnosti Ruska. Ruské ozbrojené zložky sú momentálne rozmiestnené pred týmto sídlom.

11:23 Kadyrov prisľúbil potlačiť vojenskú vzburu

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov uviedol, že čečenskí bojovníci smerujú do „zón napätia v Rostovskej oblasti“. Konanie vagnerovcov označil za vojenskú vzburu a prisľúbil potlačiť ju. Vyjadril plnú podporu Putinovi. „Ak na to bude potrebné prijať tvrdé opatrenia, sme pripravení!“ napísal Kadyrov.

11:20 Na moste ponad rieku Oka sú desiatky ruských vojakov
Na most, ktorý vedie ponad rieku Oka pri meste Serpuchov v Moskovskej oblasti, údajne prišli desiatky vojakov. Ruskú úrady predtým oznámili, že diaľnicu M2 v tejto oblasti uzavreli, ale neuviedli dôvod.

10:45 Putin údajne volal Lukašenkovi

Putin vraj telefonicky komunikoval s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Informoval ho o situácii v Rusku.

10:25 Polícia obsadila náborové strediská vagnerovcov vo Vladimíre

Ruské bezpečnostné zložky vtrhli do náborového strediska pre bojovníkov Vagnerovej skupiny. Budovu prehľadávajú.

10:27 Ruská národná garda sa údajne chystá zasiahnuť proti vagnerovcom v Rostove na Done

10:22 Vagnerovci cielia na Moskvu, rozhodne lojalita armády, hovorí britské ministerstvo

Rusko čelí najväčšej bezpečnostnej hrozbe za poslednú dobu, hodnotí britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hlásení na Twitteri. Niektoré jednotky šéfa Vagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina podľa ministerstva „takmer určite cielia na Moskvu“.

10:13 V Moskve strhávajú reklamy vagnerovcov na billboardoch.

10:10 Vojenské letectvo údajne začalo bombardovať vagnerovcov v Rusku

Lietadlá začali s bombardovacími náletmi na vagnerovcov na trase M-4, informuje vojenský telegramový kanál Rybar. Trasa M-4 spája Rostov na Done s Voronežou a Moskvou.

9:39 Vagnerovci údajne zostrelili tri ruské vrtuľníky

Vagnerovci zostrelili tri ruské vrtuľníky. Podľa telegram kanála Fighterbomber, ktorý údajne prevádzkuje príslušník ruských leteckých síl, boli zostrelené dva vrtuľníky Mi-8MTPR a jeden Mi-35. Ich posádky sú nažive.

09:30 Vagnerovci údajne obsadili Voronež

„Armáda sa presúva na stranu ľudu“ tvrdia Vagnerovci s tým, že „vojenské zariadenia vo Voroneži boli prevzaté pod kontrolu“.

09:08 Putin sľúbil zastaviť povstanie, vagnerovcov nazval hrdinami a Prigožina nespomenul

Putin nazval bojovníkov Vagnerovej skupiny hrdinami, no zároveň povedal, že sú tlačení k zrade a rebélii. Uviedol, že vysoké „ambície“ niektorých jednotlivcov viedli k „vlastizrade“. Povstanie je podľa neho ranou pre Rusko a ruský ľud

„Každý, kto sa úmyselne vydal na cestu zrady, bude trpieť nevyhnutným trestom v plnom rozsahu zákona,“ vyhlásil ruský prezident s tým, že všetky orgány činné v trestnom konaní dostali príslušné pokyny.

„Ako prezident Ruska a najvyšší veliteľ, ako občan Ruska urobím všetko pre zastavenie rebélie,“ uzavrel Putin. Zaujímavosťou je, že vôbec nespomenul mená Jevgenija Prigožina alebo ministra obrany Sergeja Šojgua. Hovoril len o tých ktorí „organizovali“ všetko, čo sa deje.

Vladimir Putin počas prejavu k vzbure vagnerovcov. Zdroj: Twitter

08:47 Je to ozbrojená vzbura, hovorí ruské ministerstvo obrany

Postup vagnerovcov na juhu Ruska predstavuje ozbrojenú vzburu, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Zároveň vyzvalo mužov zo súkromnej vojenskej spoločnosti na čele s Jevgenijom Prigožinom, aby kontaktovali ozbrojené sily, a uviedlo, že zaručí bezpečnosť tých, ktorí sa na operáciách nepodieľajú.

08:43 V Moskve vyhlásili režim protiteroristickej operácie

„Na území Moskvy a Moskovskej oblasti bol zavedený režim protiteroristickej operácie s cieľom zabrániť možným teroristickým činom,“ uviedol v sobotu vo vyhlásení ruský protiteroristický výbor.

08:31 Prigožin zrejme začal ozbrojenú vzburu, najskôr ale neuspeje, píše ISW

Šéf ruskej Vagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin zrejme začal ozbrojenú vzburu s cieľom vynútiť si zmenu vedenia ruského ministerstva obrany. Sústredí sa na vedenie ministerstva a veliteľstva Južného vojenského okruhu v Rostove na Done, nie však na samotný Kremeľ. Pravdepodobne však neuspeje, uviedol v analýze najnovšieho diania v Rusku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ozbrojený útok na južné veliteľstvo by mal zásadný vplyv na vojnu na Ukrajine, ktorú Rusko vedie, dodáva ISW.

08:29 Ruské médiá informujú, že Vladimir Putin čoskoro vystúpi s vyhlásením

Ruský prezident Vladimír Putin sa v blízkej dobe vyjadrí k dianiu a prednesie prejav v televízii, uviedol podľa agentúry TASS jeho hovorca Dmitrij Peskov.

08:19 Vagnerovci sú údajne aj vo Voroneži

Viaceré ruské telegramové kanály informujú o bojoch medzi vagnerovcami a ruskou armádou vo Voroneži. Pokiaľ je informácia pravdivá, povstanie by naozaj mohlo byť rozsiahle. Voronež sa nachádza takmer 600 kilometrov od Rostova na Done. Cesta z Voroneži do Moskvy je údajne blokovaná ruskými jednotkami.

08:18 V Moskovskej oblasti prebieha protiteroristická operácia

Ruské úrady v sobotu vyhlásili v Moskve a Moskovskej oblasti „režim protiteroristickej operácie“. Reagovali tak na vyhlásenie šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina, že sa chystá zvrhnúť najvyššie vedenie ruskej armády.

„Na území Moskvy a Moskovskej oblasti bol zavedený režim protiteroristickej operácie s cieľom zabrániť možným teroristickým činom,“ uviedol vo vyhlásení ruský protiteroristický výbor.

08:08 Ruská polícia vykonala raziu v sídle vagnerovcov

Sídlo Vagnerovej skupiny v Petrohrade prepadli policajné špeciálne jednotky. Ukazujú to zverejnené zábery z miesta.

07:15 Prigožin tvrdí, že obsadil vojenské objekty v Rostove nad Donom

Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že so svojimi bojovníkmi obsadil veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získal kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami, vrátane letiska. „Sme na (okresnom) veliteľstve, je 7.30 ráno,“ uviedol Prigožin vo videu na Telegrame. „Vojenské objekty v Rostove, vrátane letiska, máme pod kontrolou,“ dodal.

05:38 Chodorkovskij: podporme aj diabla, ak zaútočí na Kremeľ

Prominentný nepriateľ Kremľa a kedysi najbohatší Rus Michail Chodorkovskij v sobotu vyzval Rusov aby podporili Prigožina v pokuse zvrhnúť velenie ruskej armády.

„Teraz je nutné pomôcť a potom neskôr, ak to bude nutné, bojovať aj proti nemu,“ napísal Chodorkovskij o Prigožinovi na sociálnej sieti. Podľa bývalého ropného magnáta je potrebné podporiť „aj diabla“, pokiaľ sa rozhodne zaútočiť na Kremeľ. „A áno, toto je len začiatok,“ dodal.

05:05 Prigožin: sme pripravení umrieť

Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho 25-tisícová armáda je „pripravená zomrieť“ pri pokuse o zvrhnutie ruského ministra obrany Serjega Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

„Všetci z nás sú pripravení zomrieť. Všetci, 25-tisíc a potom ďalších 25-tisíc,“ vyhlásil Prigožin v novej zvukovej nahrávke. „Umierame za ruský ľud.“

02:25 Biely dom situáciu pozorne sleduje

Biely dom pozorne sleduje vyvíjajúcu sa situáciu v Rusku po tom, čo Prigožin vyzval na „ozbrojenú vzburu“ v Moskve voči ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

„Situáciu sledujeme a konzultujeme s našimi spojencami a partnermi,“ vyhlásil hovorca americkej Rady národnej bezpečnosti Adam Hodge.

02:13 Putina informovali o pokuse o vojenský prevrat

Ruský generálny prokurátor v sobotu nadránom informoval prezidenta Vladimrra Putina o pokuse Vagnerovej skupiny uskutočniť ozbrojený prevrat v Ruskej federácii.

„Generálny prokurátor Ruskej federácie (Igor) Krasnov informoval Putina o začatí trestného stíhania v spojení s pokusom o zorganizovanie ozbrojenej rebélie,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Za ozbrojenú rebéliu hrozí v prípade dokázania viny odsúdenému trest 20 rokov.

01:57 Moskva sprísňuje bezpečnostné opatrenia

Ruské úrady zaviedli v Moskve prísnejšie bezpečnostné opatrenia po tom, čo Prigožin vyzval svojich bojovníkov na zvrhnutie najvyšších veliteľov ruskej armády. V uliciach je aj poriadková polícia a nariaďujú sa protiteroristické opatrenia. „Bezpečnostné opatrenia v Moskve boli posilnené. Všetky dôležité zariadenia a objekty vládnej a dopravnej infraštruktúry sa nachádzajú pod zvýšenou ochranou,“ uviedla ruská štátna agentúra. Treba vraj počítať s častejšími kontrolami na cestách, podujatia môžu byť obmedzené pre veľký počet ľudí.

01:48 FSB vyzvala žoldnierov, aby Prigožina zastavili

FSB vyzvala vagnerovských žoldnierov, aby odmietli nasledovať Prigožinove „kriminálne a zradcovské rozkazy“, ktoré označila za nôž vrazený do chrbta ruskej armáde, a svojho veliteľa zatkli. FSB obvinila Prigožina z pokusu rozpútať „občiansku vojnu“


Ďalšie články