Prigožin pravdepodobne neprežije. Prečo zastavil svoj postup?

Vzbura v Rusku, ku ktorej sa uchýlil šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, sa skončila rovnako rýchlo a nečakane, ako sa začala. Podľa vyhlásenia Moskvy sa Prigožin bez trestu stiahne do Bieloruska a jeho žoldnierov začlenia do radov ruskej armády. Na papieri sa teda zdá, že Prigožin nedosiahol žiadny zo svojich cieľov, ale západní experti tvrdia, že dohoda pravdepodobne obsahuje body, ktoré boli pred verejnosťou utajené a pravdepodobne sa objavia v najbližších dňoch alebo týždňoch.

Vagnerovci opustili Rostov na Done Jevgenij Prigožin. Foto: TASR/AP

Vagnerova skupina sa údajne usilovala o zmenu na poste ministra obrany a náčelníka generálneho štábu. Prigožin dlhodobo tvrdil, že dokáže viesť vojnu na Ukrajine lepšie ako súčasný minister Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov. Všetci traja muži boli dlhodobo v rozpore. Prigožin dokonca nepriamo naznačil, že za výbuchom v petrohradskej kaviarni v apríli tohto roku, kde sa podľa niektorých zdrojov Prigožin nachádzal, mohlo stáť ministerstvo obrany. Zámienkou na prevrat bolo údajné ostreľovanie vagnerovských pozícií ruskou armádou.

Ťaženie na Moskvu, ktoré sa stretlo s takmer minimálnym odporom a podľa spoľahlivých zdrojov stálo ruskú armádu len šesť vrtuľníkov, jedno lietadlo a životy ich pilotov a niekoľkých vojakov, sa však zastavilo asi dvesto kilometrov pred cieľom. A vrátilo sa do vojenských táborov. Vagnerovci sa sťahujú z mesta Rostov na Done a tamojších základní, ktoré obsadili na začiatku povstania.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko údajne zariadil, aby Prigožin odišiel do bieloruského exilu. Za to on ani jeho ľudia nemajú byť stíhaní za poburovanie. Vagnerovci, ktorí sa nezúčastnili na vzbure, majú byť začlenení do ruskej armády, ale podľa niektorých zdrojov to bude ponúknuté všetkým. Nie je teda jasné, ako vyzerá budúcnosť zvyšku žoldnierskej skupiny a či to znamená jej koniec. Podľa Prigožina sa na vzbure zúčastnilo 25-tisíc žoldnierov, ktorým teraz Rusko pravdepodobne nebude dôverovať a na bojoch sa už nezúčastnia.

Je „záhadou“, prečo vagnerovci zastavili svoje ťaženie proti Moskve, povedal vysokopostavený americký predstaviteľ pre ABC News. Podľa neho mali vagnerovci dominantné postavenie. Povedal však, že Prigožin bol momentálne v „emocionálnom stave“ a mohol to urobiť, lebo si myslel, že zničí Rusko, alebo preto, že sa bál svojho konca. Nie je možné povedať, či Prigožin verí, že ruský prezident Vladimir Putin skutočne dodrží ich dohodu.

Spomínaný predstaviteľ tiež povedal, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bol veľmi efektívny, keď Prigožinovi a Putinovi povedal, že došlo k nedorozumeniu a že obaja sú vlastenci a spájajú ich rovnaké ciele.

Putin je údajne úplne šokovaný tým, ako rýchlo sa vagnerovci dokázali presadiť v Rusku. Zatiaľ sa nechce tváriť, že vyjednáva, a len si zabezpečuje svoju novo ohrozenú pozíciu. Povesť mu poškodili nepotvrdené správy, že utiekol z Moskvy, jeho neschopnosť vyriešiť krízu a skutočnosť, že k nej vôbec došlo. USA sa domnievajú, že došlo k ústupkom v otázke budúcnosti ministra obrany Šojgua a ďalších, čo by znamenalo, že Prigožin v skutočnosti dosiahol svoje.

Zdá sa však veľmi nepravdepodobné, že by Prigožin pokus o prevrat prežil. „Ak bola uzavretá dohoda, je pravdepodobne len otázkou času, keď zakladateľ vagnerovcov vypadne z okna alebo vypije otrávený čaj. Alebo možno, ak Prigožin prežije, bude nútený odísť do dôchodku na jednu zo svojich základní v Afrike, odkiaľ pochádza väčšina jeho príjmov, napríklad z krádeží zlata v Sudáne a Stredoafrickej republike,“ uvádza The Hill.

Autom textu je Jakub Chodil a publikovali ho na webe Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.