Za KDH kandiduje analytik Ivan Bošňák. Majerského nazval nulou a strana nezaručila, že nepodporí registrované partnerstvá

309301966_10229014714334866_7182435935773571468_n Ivan Bošňák. Foto: Facebook

Na predposlednom mieste kandidátky KDH sa nachádza analytik Ivan Bošňák. Hnutie sa však nevie zaručiť za to, či bude v parlamente hlasovať v súlade s konzervatívnymi princípmi.

KDH má už úplný zoznam kandidátov do predčasných parlamentných volieb. V prvej dvanástke je napríklad Jozef Hajko, ktorý stál pri zrode Štandardu, exposlanec Igor Janckulík, bývalý štátny tajomník na ministerstve zdravotníctva Peter Stachura, exminister Ján Horecký či disident a bývalý predseda slovenského parlamentu František Mikloško.

Nemenej zaujímavo však pôsobí zoznam odzadu. Na poslednom mieste je šéf záchranárov František Majerský a na predposlednom mieste dátový analytik Ivan Bošňák, ktorý sa do popredia dostal počas pandémie, keď založil stránku Dáta bez pátosu.

Práve na názory Bošňáka v utorok poukázal denník Postoj. Analytik totiž KDH aj jeho lídra Milana Majerského viackrát tvrdo kritizoval. Napríklad hneď po tom, čo si ho hnutie zvolilo za predsedu.

„Alojz Hlina vychoval, odpromoval a do veľkej politiky dotiahol neznámu tvár. Po 2 rokoch ako VÚC gazda zostal neznámou tvárou, ničnehovoriacim ,konzervatívcom‘, nemastno-neslaným demokratom a málokto tuší, či vôbec kresťanským,“ napísal Bošňák na adresu Majerského s dôvetkom, že s takýmto lídrom sa z KDH nestane vládna strana po vzore nemeckej CDU, hoci by si to veľmi prial.

Keď sa Majerský v rozhovore pre Denník N preriekol, že hnutiu dal na kampaň svojho kandidáta na bratislavského primátora, dnes trestne stíhaného Rudolfa Kusého, 25-tisíc eur spolumajiteľ Esetu Rudolf Hrubý, Bošňák nazval Majerského „nulou“ a ľudí vyzval, aby strane, akou je KDH, nedali ani jedno euro, nieto svoj hlas.

Naposledy mu prekážalo aj to, že dočasný minister vnútra Ivan Šimko v statuse použil slová „kresťanská hodnota“ a „požehnaný týždeň“. „Alebo si máme zvykať na: Shalom, Allah Akbar, Na stráž, Pekný Biely deň, Česť práci a podobne v posolstvách od ministrov? Prípadne aj na tlačovke – jej konci? Podľa toho, kto má akú ,vieru‘?“ písal Bošňák.

Matematik je liberálnejší kandidát, názorovo sympatizuje s Ivanom Miklošom, Zuzanou Čaputovou a Ľudovítom Ódorom. Pracoval ako asistent šéfa finančného parlamentného výboru Mariana Viskupiča (SaS), hoci sám tvrdí, že to robil pre „Slovensko“ a sulíkovcov nevolil.

Bošňák pre Postoj uviedol, že na to, či jeho slová o KDH platia a ako sa dostal na ich kandidátku, odpovie po skončení školského roka. Predošlé vyjadrenia analytika nekomentovala ani strana. Neodpovedala ani na otázku Postoja, či dokáže garantovať, že Bošňák ako poslanec nezahlasuje za liberalizáciu potratov či registrované partnerstvá.

(est)


Ďalšie články