Obžalovaný exprezident Kiska pred pojednávaním: Súdiť by mali Fica, Kaliňáka a Gašpara

Andrej Kiska. Foto: Martin Baumann/TASR Andrej Kiska. Foto: Martin Baumann/TASR

Ešte nikdy v histórii slovenského a českého súdnictva nebol súdený človek za to, že do nákladov spoločnosti zaúčtoval reálnu činnosť a daňový úrad s týmto účtovaním nesúhlasil. Exprezident Andrej Kiska to vyhlásil pred štvrtkovým pojednávaním Okresného súdu Poprad, kde si má vypočuť obžalobu v daňovej trestnej veci.

Podľa jeho slov by dnes namiesto neho mal byť súdený expremiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Norbert Bödör a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

„A ďalší mafiáni. Za zneužite svojej moci. Za zinscenovanie a režírovanie útoku na moju osobu. Za špinavú mafiánsku mocenskú hru,“ vyhlásil obžalovaný exprezident. Podľa neho bolo preukázané výpoveďami svedkov, že osoby okolo expremiéra Fica pripravovali stratégiu a zadávali úlohy na obvinenie a zdiskreditovanie jeho osoby.

„Pokúšali sa ma vydierať a sľubovali zastavenie vyšetrovania. Stačilo jedno – vymenovať Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu SR. Ponuka bola jasná: „Vymenuj ma a všetko sa uhladí“,“ povedal Andrej K. Zdôraznil však, že nikdy nepodľahol a nikdy nepodľahne nátlaku mafiánov. „Vítam, že dnes na súde budem môcť presne popísať, čo a ako sa udialo, a verím, že súd vynesie spravodlivý rozsudok,“ dodal exprezident.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove podal ešte na jar 2022 na Okresný súd Poprad obžalobu na Andreja Kisku pre pokračovací zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Spolu s ním obžalovali aj Eduarda K. Obžaloba podľa prokuratúry súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG, s. r. o., Poprad za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155 184 eur.

Bývalý prezident a zakladateľ strany Za ľudí sa v minulosti vyjadril, že jeho obvinenie v danej kauze je špinavá politická kampaň a dôkaz politického vydierania a mafie, ktorá ovláda Slovensko.

(sita, est)


Ďalšie články