Predražené Chorvátsko: Zmrzlina za tri eurá, pivo za päť. Napriek tomu tam smeruje množstvo Slovákov

trogir-g2e471b97a_1280 Trogir, ilustračný záber. Foto: Kookay/Pixabay

Keď sa medzi Slovákmi povie pojem dovolenka pri mori, mnohým ako prvé napadne Chorvátsko. Pobyt v obľúbenej destinácii však už dávno nie je lacnou záležitosťou. Ceny ubytovania, potravín či jedál a nápojov v reštauráciách v prímorských letoviskách prekonávajú aj tie v Bratislave či v Tatrách.

„Keď počujete, ako tu rastú ceny, je to niečo, čo je v každom prípade neprijateľné a musím sa priznať, že ma to istým spôsobom znepokojuje,“ povedal chorvátsky minister financií Marko Primorac na otázku novinára, čo si myslí o tom, že kopček zmrzliny v Chorvátsku stojí bežne aj tri eurá.

Zahraničné cestovateľské portály totiž pred letnou sezónou vo veľkom píšu o pomerne vysokých cenách, ktoré by mali turisti pri Jadrane očakávať. Ubytovanie v súkromných penziónoch sa pohybuje od zhruba 50 eur za noc za súkromnú izbu v ubytovacej jednotke, cez 100 eur za apartmán pre dvoch, až do stoviek eur za luxusné rezidencie či izbu v hoteloch.

Za zmrzlinu tam bežne utratíte 3 eurá, za pivo 4 až 6 eur a za jednu pizzu dáte zväčša dvojcifernú sumu. Lokálne jedlá podľa cestovateľských portálov stoja 25 až 35 eur.

Tamojší šéf rezortu financií na margo zdražovania uviedol, že nevidí ekonomické opodstatnenie pre zvýšenie cien, a pripomenul, že vláda v Záhrebe dotuje ceny energií a znížila aj DPH na viaceré služby a výrobky.

„Neodôvodnené zvýšenie cien je krátkodobým prínosom a ziskom, ale z dlhodobého hľadiska by mohlo mať veľmi nežiaduce účinky,“ varoval minister financií.

Stanica N1 minulý týždeň informovala, že na Makarskej riviére, ktorá je tradičným letoviskom aj medzi Slovákmi, klesol v júni počet turistov a prenocovaní v porovnaní s predchádzajúcim rokom o šesť percent, informuje ďalej ČTK.

Chorvátsko, ktoré 1. januára tohto roku vstúpilo do eurozóny a schengenského priestoru, však tento rok očakáva rekordnú turistickú sezónu, ktorá by mohla prekonať doposiaľ najúspešnejší rok 2019. Podľa predsezónnych odhadov do jadranskej krajiny tento rok zamieri až milión Čechov. Pozadu však nie sú ani Slováci, pre ktorých je to podľa viacerých prieskumov a cestovných agentúr jedna z najobľúbenejších destinácií.

V posledných rokoch sa preferencie dovolenkárov veľmi nemenia. Prostredníctvom cestovných kancelárií ich najviac cestuje do Turecka a v tesnom závese je Grécko.

„Do prvej trojky by som dal Chorvátsko. Je destináciou, kde bude tráviť letné voľno najviac Slovákov z pohľadu individuálnych zájazdov. My z cestoviek zasa pri Chorvátsku sledujeme čísla organizovaných pobytov. Číslo v prípade ľudí, ktorí tam smerujú cez nás, bolo vždy menšie. Ale vlani a tento rok výrazne narástlo,“ skonštatoval pre Aktuality.sk šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes.

(sak)


Ďalšie články