Nečinnosť Budaja na poste ministra predražila práce na vrakunskej skládke o viac ako 5 miliónov eur

Sanačné práce na skládke v bratislavskej Vrakuni dostali po troch rokoch zelenú. Dôvodom odkladu bola údajná nečinnosť bývalého ministra Jána Budaja a jeho tímu.

Ján Budaj vymenoval osem nových riadite¾ov správ národných parkov Ján Budaj. Foto:Jaroslav Novák/TASR

Vrakunská skládka sa dostala s príchodom úradníckej vlády Ľudovíta Ódora opäť do popredia záujmu.

Zmluva so zhotoviteľom projektu sanácie skládky bola ministerstvom životného prostredia podpísaná doslova na poslednú chvíľu, v predposledný júnový deň tohto roku. Ak by sa totiž dodatok nebol stihol podpísať, existujúce stavebné povolenie a súvisiaca dokumentácia by stratili právoplatnosť a celý proces by sa musel začať nanovo.

“Poverený minister životného prostredia Milan Chrenko už pri nástupe do funkcie vyhlásil, že sanácia environmentálnych záťaží dostane prioritu a vyvinie na to maximálne úsilie. Tento sľub sa minulý týždeň stal skutočnosťou,“ skonštatoval Igor Polčan, predseda Asociácie Envisan, ktorá združuje spoločnosti špecializujúce sa na sanáciu environmentálnych záťaží.

V dôsledku nečinnosti ministerstva počas jeho vedenia Jánom Budajom bolo podľa slov Polčana nutné zvýšiť sumu o viac ako päť miliónov eur.

Predseda asociáce Envisan ďalej tvrdí, že v čase nástupu Budaja na jar 2020 bolo všetko pripravené a čakalo sa len na stavebné povolenie, ktoré bolo vydané v máji 2021. „Sanačné práce sa však nezačali, pretože minister proces sanácie blokoval,” objasňuje dlhodobý proces sanačných prác Polčan.

Pôvodná cena sanácie bola vyčíslená na 27,7 milióna eur bez DPH a financovaná mala byť z európskych peňazí z Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý sa končí v decembri tohto roka. Nová cena vo výške 33,3 milióna bez dane z pridanej hodnoty sa uhradí z nového, už spomínaného programu.

Práce by mali byť hotové do decembra 2027.

(let)