Zelenskyj na Slovensku: Čaputová hovorila o vízii členstva v NATO, Kollár odmietol vstup Ukrajiny v čase vojny

Na Slovensko pricestoval v piatok popoludní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Návštevu sme sledovali online.

Na Slovensko pricestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie po spoločnom stetnutí v Prezidentskom paláci. Foto: Jaroslav Novák/TASR

18:22 Zelenskyj sa stretol s Hegerom a Naďom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok na svojej návšteve Slovenska stretol s expremiérom Eduardom Hegerom a bývalým ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Zelenskyj sa poďakoval za rozhodnutia Hegerovej vlády v prospech Ukrajiny a jej občanov. TASR o tom informoval Matúš Mandrák z tlačového oddelenia strany Demokrati.

Zelenskyj podľa Demokratov ocenil humanitárnu aj vojenskú pomoc Slovenska Ukrajine, či už ide o stíhačky MiG-29, odmínovacie komplety Božena, húfnice Zuzana 2 alebo systém protivzdušnej obrany S-300. „Návšteva Volodymyra Zelenského v Bratislave je jasným signálom, že Ukrajina si váži slovenskú pomoc a strategické partnerstvo našich krajín. Slovensko sa zaradilo medzi štáty, ktoré sa postavili na stranu dobra, práva a spravodlivosti,“ skonštatoval Heger.

Slobodná Ukrajina v Európskej únii a NATO je podľa expremiéra strategickým a bezpečnostným záujmom všetkých občanov Slovenska. Ide však o rozhodnutie, pred ktorým musí splniť viacero podmienok. „Verím, že to v blízkej dobe Ukrajina bude vedieť splniť. Platí, že prosperita Ukrajiny znamená aj našu prosperitu,“ poznamenal Heger.

Naď označil stretnutie s ukrajinským prezidentom za znak vďaky za pomoc Ukrajine. „Stretnutie mimo oficiálneho programu prezidenta nie je bežnou praxou. Osobné stretnutie Volodymyra Zelenského s Eduardom Hegerom a so mnou je jasným gestom vďaky a uznania. V ťažkých časoch sme stáli pri našom dobrom susedovi a priateľovi, čo prezident patrične ocenil,“ povedal exminister.

17:40 Boris Kollár: Žiaden štát nemôže vstúpiť do NATO, pokiaľ je vo vojnovom stave

Ukrajina bojuje aj za nás a my by sme mali byť vďační, že tam netečie aj naša krv. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

„Keby by sa stalo všeobecne akceptovanou normou, že každý si zaberie, čo chce a povie, že 30 rokov je nič, tak si myslím, že hocikto by mohol siahnuť aj na Slovensko,“ uviedol Kollár s poukazom na ruské argumenty, že Ukrajina existuje ako štát len 30 rokov.

Predseda parlamentu však zdôraznil, že žiaden štát nemôže vstúpiť do NATO, pokiaľ je vo vojnovom stave. Jej prijatie na nadchádzajúcom samite vo Vilniuse je teda vylúčené. „Pokiaľ nebude ne Ukrajine mier, nemôže vstúpiť. Samozrejme, že treba začať rokovať s nimi, dať im tú pozvánku. To je pochopiteľné. Ale je tam ten článok 5. Keby sme takúto krajinu zobrali, tak by museli okamžite nastúpiť všetky vojská a ísť tam bojovať,“ skonštatoval Kollár. Doplnil, že želá Ukrajincom, aby si mier vybojovali a čím skôr vyhnali agresora.

17:35 Premiér na stretnutí so Zelenským potvrdil pokračovanie podpory Ukrajine

Pre slovenských podnikateľov, ktorí chcú v budúcnosti investovať na Ukrajine alebo sa spolupodieľať na jej obnovení, je treba čo najskôr nastaviť podmienky. Musia vedieť, do čoho idú. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Prezidentskom paláci to uviedol premiér Ľudovít Ódor. Zároveň potvrdil pokračovanie podpory Ukrajine.

Obnova Ukrajiny otvára podnikateľské príležitosti. Vláda im môže napomôcť opatreniami na znižovanie investično-komerčného rizika, na ktorých už pracuje, ako aj posilnením infraštruktúrnej prepojenosti s Ukrajinou a integrovanej logistiky v pohraničných okresoch SR. „Keď je na obidvoch stranách hraníc silná ekonomika, tak je to obojstranne prospešná spolupráca. Takže je pre nás aj z ekonomického hľadiska kľúčové, aby Ukrajina prosperovala,“ skonštatoval Ódor. Zároveň dodal, že aktuálne, keď je Ukrajina vo vojne, nie je jednoduché robiť podnikateľskú činnosť.

„Je to o tom, aby podnikatelia dostali nejaké záruky, nejaké poistenie toho, keď tam idú, alebo aj nejaké formy úverov, ktoré sú o čosi lepšie ako komerčné. Takže to sú tie schémy, ktoré musia byť najskôr pripravené,“ poznamenal predseda vlády s tým, že už majú zoznam podnikateľov, ktorí o podnikanie na Ukrajine majú záujem.

Ódor zároveň vyjadril podporu pre integračné ambície Ukrajiny, ktorá je kandidátskou krajinou do Európskej únie, a tiež pochopenie pre jej záujem o čo najskoršie členstvo v NATO.

Premiér prostredníctvom prezidenta Zelenského zaželal Ukrajine vytrvalosť a úspech na jej ceste za mierovou a modernou európskou budúcnosťou.

16:25 Zelenskyj v Bratislave: Od summitu NATO očakáva konkrétne kroky voči Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva od budúcotýždňového summitu NATO vo Vilniuse konkrétne kroky voči Ukrajine s presnými termínmi ich realizácie. Chce nielen sľuby, ale aj bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, kým sa nestane členom Aliancie, vyhlásil v piatok na spoločnej tlačovej konferencii so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Bratislave. Informuje TASR.

Na summite Aliancie by rád videl predovšetkým jednotu, lebo v tom je podľa neho jej sila. Poukázal, že NATO má v súčasnosti nevyriešené otázky ohľadom prijatia Ukrajiny. „Je dôležité pripomenúť, že definitívne nie je vyriešená ani otázka Švédska,“ uviedol Zelenskyj pred plánovanou návštevou Turecka, ktoré vstup Švédska do NATO blokuje. V Turecku ho očakávajú ešte v piatok večer.

„Chýba tu jednota, a to predstavuje hrozbu pre Alianciu,“ varoval. Ako pokračoval, jednota v NATO je dôležitá pre bezpečnosť celého sveta. Upozornil, že Ruská federácia čaká iba na to, že Aliancia ukáže svoju slabosť.

15:29 Prezidentka verí, že NATO na samite poskytne Ukrajine víziu členstva

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že NATO poskytne Ukrajine na samite vo Vilniuse víziu budúceho členstva. Obnovu Ukrajiny považuje za veľkú príležitosť pre slovenské firmy. Hovorí o výborných bilaterálnych vzťahoch krajín. Poukázala aj na spoločné obranné projekty, napríklad pri vývoji húfnice. Uviedla to po piatkovom rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý poďakoval Slovensku za podporu, ako aj humanitárnu i vojenskú pomoc.

„Ako krajina chceme, aby vo vzťahoch medzi krajinami fungovali pravidlá, medzinárodné právo a nie princíp hrubej sily. To je aj dôvod, prečo podporujeme vašu krajinu v rôznych ohľadoch – ekonomicky, humanitárne, ale aj vojensky. Ako obeť nevyprovokovanej agresie máte pri vašej sebaobrane plné právo takúto podporu od nás očakávať,“ vyhlásila Čaputová smerom k Zelenskému. Vyzdvihla pomoc občanov SR a mimovládnych organizácií ľuďom z Ukrajiny.

Prezidentka podporila mierové iniciatívy, ktoré by mali viesť k spravodlivému mieru s rešpektom k suverenite Ukrajiny a jej územnej celistvosti. Podporu vyjadrila aj Zelenského mierovej iniciatíve, ktorú označila za perspektívne riešenie ruskej agresie.

Upozornila na pokračujúce utrpenie ukrajinských ľudí, každodenné obete. „Tento fakt nám nesmie zovšednieť,“ poznamenala.

Prezidentka vyzdvihla aj vojenskú pomoc Slovenska a rozvíjajúcu sa bilaterálnu spoluprácu v tejto oblasti. Pripomenula kontrakt na výrobu ďalších 16 slovenských húfnic Zuzana 2, z ktorých by mali byť prvé kusy dodané už toto leto. „Spoločne budeme našimi firmami vyvíjať aj nový typ húfnic, spolupracovať na spoločnej výrobe munície a zároveň naše podniky sa zapoja do odmínovania územia Ukrajiny,“ zhrnula.

Intenzívnejšiu spoluprácu podľa Čaputovej treba podporiť rozvojom infraštruktúry. Ako podotkla, benefitovať z nej budú slovenskí aj ukrajinskí občania. „Všetky tieto kroky robíme s pohľadom do budúcna, s víziou budúcnosti, kde vidíme Ukrajinu ako perspektívneho člena Európskej únie,“ dodala prezidentka.

V súvislosti so samitom NATO vo Vilniuse pripomenula Čaputová stanovisko krajín B9, ktoré sa zhodli na tom, že perspektíva Ukrajiny je v Aliancii. „Zhodli sme sa aj na potrebe posilniť praktické a politické vzťahy s Ukrajinou, aby jej to pomohlo na ceste k budúcemu členstvu, keď sa skončí vojna a okolnosti to dovolia,“ doplnila. Ako podotkla, na tom, že Ukrajina patrí do NATO, sa dohodli spojenci už v roku 2008.

Pripomenula aj slovenské požiadavky, ako je posilnenie východného krídla Aliancie, teda aj Slovenska.
V súvislosti s obnovou Ukrajiny podľa Čaputovej nastal výrazný progres v oblasti školstva a zdravotníctva, kde by slovenské firmy vedeli byť nápomocné. Ocenila vládnu schému pre podnikateľov, ktorí majú záujem v susednej krajine podnikať.

13:03 Stretnutia s Čaputovou, Kollárom a Ódorom

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretne so Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci. Po oficiálnom uvítacom ceremoniáli čaká hlavy štátov spoločné rokovanie. Avizovaná je spoločná tlačová konferencia. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Diskutovať budú najmä o bezpečnostnej situácii vrátane aktuálnej situácie na fronte, ako aj o ďalšej podpore Ukrajiny a o jej Mierovej iniciatíve, teda ukrajinskom návrhu mierového riešenia na skončenie vojny. Ďalšími témami rozhovorov bude podpora euroatlantických ambícií Ukrajiny aj v súvislosti s blížiacim sa samitom Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse,“ priblížil Strižinec.

Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kľúčovou témou však bude podľa jeho slov aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce vrátane dopravných prepojení medzi oboma krajinami a účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny.

Celý demokratický svet dnes pomáha Ukrajine, ale nikto jej podľa Čaputovej nedal takú silu ako prezident Zelenskyj. „Jeho odhodlanie inšpiruje mnohých ľudí vo svete a dodáva silu jeho krajanom, ktorí sa už takmer 500 dní bránia ruskej agresii. Vedie krajinu, ktorá bráni svoju budúcnosť a svoje právo samostatne o nej rozhodovať,“ uviedla na sociálnej sieti.

Volodymyr Zelenskyj a Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zelenskyj sa následne stretne aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a premiérom Ľudovítom Ódorom.

Ukrajinský prezident prichádza na Slovensko z Českej republiky, kde absolvoval stretnutie s prezidentom Petrom Pavlom, premiérom Petrom Fialom aj predsedami oboch komôr parlamentu. Tento týždeň navštívil Zelenskyj aj Bulharsko. Pokračuje tak v sérii návštev krajín, ktoré podporujú Ukrajinu.

V súvislosti s ochranou ukrajinského prezidenta sú v plnom nasadení všetky zložky rezortu vnútra vrátane Úradu na ochranu ústavných činiteľov, informovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Z bezpečnostných dôvodov ministerstvo bližšie informácie o počte nasadených zložiek či uzatváraných trasách neposkytuje.

(tasr, sita)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac