Zemanová sa ospravedlňuje za slová o očkovaní seniorov: všetkých ľudí si vážim rovnako

Anna Zemanová Anna Zemanová. Foto: Pavol Zachar/TASR

AKTUALIZOVANÉ Ľudí nad 65 rokov očkujeme až v ôsmej fáze, pretože sú väčšinou v dôchodkovom veku a nevytvárajú ekonomickú hodnotu pre chod štátu, uviedla šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. Liberálna politička sa neskôr za svoje vyjadrenie ospravedlnila.

Článok je aktualizovaný o vyjadrenie Anny Zemanovej.

Vyhrať boj s pandémiou treba ešte pred nemocnicami, zhodli sa koaličná poslankyňa Anna Zemanová a opozičný poslanec parlamentu Erik Tomáš. Prízvukujú, aby sa ambulantní lekári viac venovali ľuďom pozitívne testovaným na ochorenie COVID-19.

Starostlivosť všeobecných lekárov o pozitívne testovaných musí byť podľa Zemanovej lepšia. Je to aj odporúčanie konzília odborníkov. „Opakovane hovoríme, že treba pritlačiť na všeobecných lekárov, aby boli dostupnejší,“ povedala Zemanová. Dodala, že ak by sa pacienti nedovolali svojmu lekárovi, mohli by dostať informácie od samosprávnych krajov, ktoré sú za nich zodpovedné. Riešenie vidí aj v tom, aby samosprávne kraje prišli s nápadmi, ako mobilizovať lekárov.

Zelenú ivermektínu?

Tomáš poukazuje na to, aby štát viac pomohol ambulantným doktorom. Hovorí, že sa viac času venovalo plošnému testovaniu a očkovaniu a chýbalo sústredenie na samotnú liečbu pozitívnych pacientov. Na mieste je aj skoršie povolenie liečiv, ktoré môžu pomôcť k zlepšeniu zdravotného stavu, ako príklad uviedol liek s účinnou látkou ivermektín.

„Sú tam diskutabilné názory na ten liek, ale potom sa spýtajte tých ľudí, ktorým niekto zomiera alebo sa niekto nakazí, že ak by mali tú možnosť, tak ten liek mu určite dajú, lebo je to lepšie, ako sa na neho len tak pozerať,“ tvrdí Tomáš.

Zemanová: ľudia nad 65 rokov nevytvárajú ekonomickú hodnotu

Tomáš tiež kritizoval zaradenie ľudí nad 65 rokov až do ôsmej fázy očkovania. Uviedol, že úmrtia ľudí nad 65 rokov tvoria polovicu všetkých úmrtí na ochorenie COVID-19. Ich očkovanie by preto podľa Tomáša malo byť vykonané v skoršej fáze.

Tomáš kritizoval aj očkovanie v domovoch sociálnych služieb pre seniorov. Očkovanie sa podľa neho doteraz uskutočnilo iba v jednej pätine domovov, ktoré o očkovanie požiadali.

 „Očkovacia stratégia je nejakým spôsobom nastavená, ľudia nad 65 rokov sú väčšinou už v dôchodkovom veku, čiže nevytvárajú tú ekonomickú hodnotu pre chod štátu,“ vysvetlila šéfka poslaneckého klubu SaS s tým, že „bez peňazí to nejde“. Je preto podľa nej dôležité, aby dostali vakcínu aj ľudia do 55 rokov pracujúci v niektorých odvetviach. 

Ľudia nad 65 rokov by podľa Zemanovej mali byť obzvlášť opatrní a dodržiavať pravidlá, a to napríklad nakupovať v čase vyhradenom pre dôchodcov.

Návrh Sulíka

V súvislosti s tým, že sa šéf strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík ponúkol na post ministra zdravotníctva, Zemanová hovorí, že Sulík to myslel úprimne. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) mal podľa nej možnosť dosadiť na kreslo ministra zdravotníctva skúseného manažéra.

Tomáš je toho názoru, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) mal byť už dávno vymenený. „Koľko ľudí má ešte zomrieť? Ako manažér rezort zdravotníctva nezvláda,“ konštatuje. Odvolanie Krajčího žiadali nielen SaS, ale aj koaličná strana Za ľudí. Tomáš si myslí, že ak by to naozaj chceli, mohli sa strany spojiť, zatlačiť a vymeniť ho. Ponuku Sulíka označil za neúprimnú.

Potreba núdzového stavu

Opätovné schvaľovanie núdzového stavu v parlamente považuje opozičný poslanec za frašku. Myslí si, že vláda vyhlásenie tohto stavu potrebuje len na to, aby zamedzila zhromažďovaniu ľudí a protestom. Navrhol, aby sa prijal nový pandemický zákon, ktorý zadefinuje núdzový stav pre domovy dôchodcov a nemocnice a pre zvyšok vecí by platila iba mimoriadna situácia.

Zemanová vysvetlila, že núdzový stav je v SR vyhlásený preto, aby mohol štát nariadiť pracovnú povinnosť zdravotníkom a pracovníkom v sociálnych službách. „To, že máme zatvorené obchody, vôbec nesúvisí s vyhlásením núdzového stavu,“ poznamenala. Poslankyňa verí, že núdzový stav nebude potrebné schvaľovať znova v marci a pandemická situácia bude lepšia.

Zemanová sa ospravedlňuje

Po kritike verejnosti sa Zemanová za svoje vyjadrenie ospravedlnila na facebooku. „Mrzí ma, že formulácia mojej myšlienky v relácii Sobotné dialógy ohľadom očkovania seniorov vyznela necitlivo a tak došlo k nepochopeniu. Hlboko sa ospravedlňujem tým, ktorých som sa svojím nejasným vyjadrením dotkla,“ uviedla politička s tým, že všetkých ľudí si váži rovnako.

Uviedla, že máme nastavenú očkovaciu stratégiu nielen podľa veku, ale aj podľa zamestnania. „Je dôležité, aby bola pri očkovaní nastavená rozumná rovnováha a kombinácia rizikových skupín a tých, ktorých štát potrebuje pre zabezpečenie nevyhnutných činností. V opačnom prípade by nám hrozilo, že nebude možné zabezpečiť chod v nemocniciach, bola by ohrozená doprava, ale rovnako by sa mohlo stať, že si ľudia nezaobstarajú základné suroviny, ak budú obchody zatvorené,“ myslí si saskárka.

Zopakovala, že je podľa nej nevyhnutné, aby seniori veľmi dôsledne obmedzovali svoju mobilitu, návštevy a dodržiavali vyhradený čas na nákupy. „Tak sa ochránia pred covidom. Súčasná vírusová mutácia na Slovensku je totiž mimoriadne infekčná,“ uzavrela.

(tasr, ste)


Ďalšie články