Bidenove faux pas pokračujú: Pomýlil si Putina a Zelenského, v NATO víta Švajčiarsko a oživil Alžbetu II.

Prvému mužovi USA sa uplynulé dva týždne podarilo vyriecť niekoľko nezmyslov. V médiách sa diskutovalo aj o tom, či sa nesprával nevhodne počas návštevy britského panovníka.

Biden vo Fínsku Joe Biden počas tlačovej konferencie s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom v Helsinkách 13. júla 2023. Foto: TASR/AP

V pondelok 10. júla privítal kráľ Karol III. na Windsorskom zámku amerického prezidenta Joea Bidena. Išlo o ich prvé oficiálne stretnutie od májovej korunovácie britského panovníka.

Počas stretnutia Biden dvakrát položil Karolovi III. na chrbát ruku: pri ich zvítaní a počas prehliadky čestnej stráže. Takéto gesto niektorí odborníci označili za porušenie kráľovského protokolu, lebo počas podobnej ceremónie smie osobný fyzický kontakt iniciovať len člen kráľovskej rodiny.

Zdroj z Buckinghamského paláca však uviedol, že kráľovi toto gesto „vyhovovalo“. „Bol to nádherný symbol srdečnosti a náklonnosti medzi oboma osobami a ich národmi,“ uviedol zdroj s dôvetkom, že Biden tým neporušil protokol.

Zablúdil

Bez výsmechu však neostal ani záver ceremónie. Biden sa totiž pristavil pri členovi čestnej stráže a začal sa s ním rozprávať. Kráľ sa ho snažil odviesť preč, ale prezident na jeho námietky nereagoval a pokračoval v rozhovore. Po chvíli akoby precitol a pohol sa preč, ale vyzeral dezorientovaný a Karol III. mu musel viackrát ukázať, kadiaľ má ísť.

Na Twitteri to spustilo spŕšku výsmešných komentárov, v ktorých prvého muža USA prirovnávali k hlavnej postave komediálneho filmu Pán Magor a jeho účasť na ceremónii k „ukážke demencie v plnej farbe a rozlíšení“.

Bidenovi sa pravidelne darí vyrábať trapasy spojené s týmto spriateleným ostrovom. Len pred pár týždňami si pomýlil funkciu britského premiéra Rishiho Sunaka a nazval ho prezidentom. Počas návštevy Írska si poplietol novozélandský rugbyový tím s britským oddielom, ktorý Írov masakroval.

V polovici júna zas spôsobil rozruch, keď prejav v Connecticute, ktorý sa vôbec netýkal Veľkej Británie, zakončil slovami: „Boh ochraňuj kráľovnú“. Ako sme písali vyššie, súčasným monarchom Spojeného kráľovstva je kráľ Karol III., lebo jeho matka a historicky najdlhšie vládnuca kráľovná Alžbeta II. vlani v septembri zomrela. Tlačové oddelenie Bieleho domu až neskoro večer objasnilo, že Biden touto zvláštnou poznámkou len „komentoval niekoho v dave“. Nespresnili však, na koho konkrétne prezident reagoval, ani v akej súvislosti.

Kto to má vlastne vstúpiť do NATO a kto vládne v Rusku?

Prvý muž USA nemá občas jasno ani v tom, či je jeho spojencom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj alebo jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Vysvitlo to na tohtoročnom samite NATO vo Vilniuse.

„Vladimir a ja… Nemal by som byť taký familiárny,“ zhodnotil rýchlo Biden, keď si uvedomil, že zamenil mená oboch znepriatelených lídrov. „S pánom Zelenským sme hovorili o tom, aké záruky by sme mohli medzičasom poskytnúť, keď som bol na Ukrajine a keď sme sa stretli na iných miestach,“ opravil sa Biden.

Vodca jadrovej superveľmoci si mýli aj štáty, ktoré majú čoskoro rozšíriť rady Severoatlantickej aliancie. Na jeseň sa má uskutočniť hlasovanie o vstupe Švédska do NATO, ale Biden si ho splietol so štátom, ktorý má síce rovnaké začiatočné písmeno, ale vyše dvestoročnú tradíciu vojenskej neutrality.

„Niektorí americkí novinári si určite pamätajú, ako mi zavolal líder Fínska a povedal, či by mohol prísť za mnou, a na druhý deň prišiel a povedal: ,Podporíte vstup mojej krajiny do NATO?‘ Dostali sme telefón. Navrhol, aby sme zavolali lídrovi Švajčiarska,“ povedal Biden. Omyl si však uvedomil a okamžite povedal, že mal na mysli Švédsko.

Pred dvoma týždňami sa najvyššie postavený Američan zaskvel vetou, že „Putin jednoznačne prehráva vojnu v Iraku“. Prezident mal určite na mysli vojnu na Ukrajine, ktorá vypukla minulý rok vo februári. Namiesto toho spomenul štát, ktorý USA a spojenci sami napadli v roku 2003. V minulosti tiež vyhlásil, že: „Putin môže obkľúčiť Kyjev tankami, ale nikdy si nezíska srdcia a duše iránskeho národa“.

Osemdesiatročný Biden je najstarším prezidentom v histórii Spojených štátov. Jeho kritici tvrdia, že je príliš starý na to, aby sa uchádzal o druhé funkčné obdobie.

(est)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac