Nie sme Amazon, za zbrane by ste mohli občas aspoň poďakovať, odkázal Zelenskému britský minister obrany

minister obrany Jaroslav Naï britský minister obrany Ben Wallace TK Na snímke minister obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Ben Wallace počas tlačovej konferencie s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom 25. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ukrajinci by mohli byť vďačnejší za zbrane, ktoré spojenci NATO poslali ukrajinským ozbrojeným silám v boji proti ruským útočníkom, povedal v stredu britský minister obrany Ben Wallace. Na ukrajinské požiadavky ďalších zbraní uviedol, že „nie sú Amazon“.

Ben Wallace v stredu ukrajinským predstaviteľom odkázal, aby kládli väčší dôraz na vďaku Západu za dodané zbrane. Informoval o tom The Guardian. Minister tak reagoval na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sa v utorok sťažoval, že jeho krajine nestanovili presný dátum vstupu do NATO ani presné podmienky.

„Či sa nám to páči, alebo nie, ľudia chcú vidieť trochu vďačnosti,“ povedal Wallace počas brífingu v rámci samitu NATO v litovskej metropole Vilnius. Ukrajinskému režimu by to vraj mohlo pomôcť, keďže stále presviedča krajiny, aby sa vzdali svojich zásob, a žiada dodávky ďalšieho vojenského materiálu.

„Nie sme Amazon, to je pravda. Povedal som im to (Ukrajine) minulý rok, keď som išiel 11 hodín, aby mi dali zoznam zbraní, ktoré potrebujú na obranu pred ruskou agresiou,“ prezradil Wallace.

Dodal, že chápe, že Zelenskyj svoje sťažnosti smeroval najmä ukrajinskej verejnosti, ale napriek tomu to dopadlo pre Ukrajinu dobre, lebo členské štáty uznali, že „Ukrajina patrí do NATO“, a to sa rovná účinnej pozvánke na členstvo, keď konflikt utíchne.

(est)


Ďalšie články