Prieskum: Smer je dvakrát silnejší než Hlas, Matovič a Sulík by neboli v parlamente

Vo¾by23: Predstavenie knihy Petra Pellegriniho: Slovensko vlastnou cestou na krste v Trenèíne Na snímke predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini číta zo svojej knihy Peter Pellegrini: Slovensko vlastnou cestou počas predstavenia knihy, 7. júla 2023 v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Ak by sa voľby do Národnej rady konali na začiatku júla, vyhrala by ich strana Smer so ziskom 20,6 percenta hlasov. Nasledujú Progresívne Slovensko (PS) s 15,6 percenta a Hlas s 11,4 percenta hlasov. Vyplýva to z volebného modelu agentúry NMS Market Research Slovakia pre denník Sme.

Hnutie Republika by skončilo štvrté so ziskom 10,4 percenta hlasov. Nasleduje koalícia OĽANO a priatelia so 6,9 percenta a KDH s 5,7 percenta hlasov. So ziskom 5,3 percenta by skončila Sme rodina.

Menej ako päť percent hlasov by mali SaS (4,7 percenta), SNS (4,6 percenta), Aliancia (3,4 percenta). Pred bránami parlamentu by ostali aj ĽSNS (2,9 percenta), Demokrati (2,8 percenta) a Modrí, Most-Híd (1,2 percenta).

Ak by skončili voľby s týmito výsledkami, mimo parlamentu by sa ocitla koalícia Igora Matoviča, keďže na vstup potrebuje 7 percent, aj Saska Richarda Sulíka.

Prieskum sa robil telefonicky na vzorke 1413 respondentov v termíne od 4. do 9. júla., teda po uzavretí a zverejnení všetkých 25 kandidátiek, takže už reaguje aj na vznik koalície OĽaNO s KÚ a Za ľudí.

Zvyšné strany skončili po úrovňou jedného percenta. So ziskom 0,7 percenta hlasov by skončilo SDKÚ-DS, Komunistická strana Slovenska by získala 0,5 percenta hlasov a Maďarské fórum by dostalo 0,4 percenta hlasov.

(tasr)


Ďalšie články