VIDEO Rusi v pondelok ráno čelili útoku dronov na Moskvu a Krym. Zničený bol muničný sklad na Kryme, doprava na Kerčskom moste je zastavená

Russia Ukraine Drone Attack Následky útok dronu na budovu francúzskej firmy Leroy Merlin v Moskve. Foto: Profimedia.sk

AKTUALIZUJEME Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že počas noci v pondelok nad ránom zastavilo ukrajinský „teroristický útok“ na Moskvu. Na Kryme útočilo dvanásť dronov, 11 bolo podľa miestneho guvernéra zničených, jeden zasiahol muničný sklad.

K útoku malo prísť deň po tom, čo Kyjev prisľúbil odplatu za ruský raketový útok na čiernomorský prístav v Odese.

„Zastavili sme pokus kyjevského režimu spáchať teroristický útok prostredníctvom dvoch dronov na objekty na území Moskvy,“ uviedlo ministerstvo obrany. Dodalo, že neprišlo k žiadnym úmrtiam.

Ruská tlačová agentúra TASS informovala, že jeden dron sa zrútil neďaleko ministerstva obrany a druhý zasiahol obchodné centrum na Lichačovovej ulici.

Ruská agentúra RIA Novosti zverejnila video, zobrazujúce viditeľne poškodenú vrchnú časť budovy obchodného centra. Cestu v blízkosti centra uzavreli.

Útok bol zameraný aj na centrálu ruskej pobočky francúzskej firmy Leroy Merlin. Výbuch spôsobil požiar.

Primátor Moskvy Sergej Sobjanin v pondelok nadránom oznámil, že nočné „útoky dronmi“ zasiahli dve „nebytové“ budovy v ruskom hlavnom meste, pričom nie sú hlásené žiadne úmrtia.

„Dnes okolo štvrtej hodiny ráno (03.00h SELČ) boli nahlásené útoky dronmi, ktoré zasiahli dve nebytové budovy. Neprišlo k žiadnym vážnym škodám ani úmrtiam,“ Sobjanin napísal na Telegrame a dodal, že na mieste útoku zasahujú záchranári.

Zdroj z ukrajinskej armády neskôr pre agentúru AFP uviedol, že útok dronmi na Moskvu bol „špeciálnou operáciou“ Ukrajiny.

„Dnešný útok dronmi na Moskvu bol špeciálnou operáciou GUR,“ povedal zdroj. GUR je vojenská tajná služba Ukrajiny.

Krátko po 7. hodine ráno nášho času bol potvrdený aj útok na Krym. Podľa Sergeja Aksjonova, ktorý je od roku 2014 Rusmi dosadený premiér autonómnej republiky Krym, ruská obrana zneškodnila 11 útočiacich dronov, jeden prenikol cez obranu a zasiahol muničný a vojenský slad.

Zaznamenané sú silné explózie v Krasnohvardijskom rajóne na Kryme, kde bol pred pár dňami zničený ruský sklad zbraní a munície.

Podľa informácií z Twitteru bola tiež nad ránom prerušená doprava na Kerčskom moste, ktorý spája Krym s pevninou.

(tasr, fed)


Ďalšie články