Kardinál Becciu mal obrovskú moc. Teraz mu hrozí 7 rokov väzenia a zaplatiť 14 miliónov eur ako odškodné

Vatican Pope Consitory Obvinený kardinál Becciu. Foto: Profimedia.sk

Vatikánsky tribunál navrhol skupine obžalovaných dokopy až 73 rokov odňatia slobody a konfiškáciu desiatok miliónov eur v takzvanom megaprocese vo Vatikáne. Je medzi nimi aj kardinál Giovanni Becciu, ktorý stále trvá na tom, že je nevinný.

Obžalovaný kardinál Giovanni Angelo Becciu má ísť do väzenia na sedem rokov a tri mesiace. Mal by tiež zaplatiť pokutu 10 239 eur a odškodné (confisca) vo výške 14 miliónov eur. Navrhuje to vatikánsky prokurátor (takzvaný promotore di giustizia) Alessandro Diddi. Pre vysokého preláta chce tiež trvalý zákaz zastávať akýkoľvek verejný úrad v najmenšom štáte sveta.

Berie iba uznanie absolútnej neviny

„Som nevinný a neunaví ma to stále opakovať,“ vyhlásil tento týždeň kardinál Becciu, ktorého kedysi pre svoj vplyv prezývali taliansky pápež. Pôsobil ako substitút Štátneho sekretariátu, teda po pápežovi a štátnom sekretárovi bol na najvyššej pozícii v katolíckej monarchii.

„Ani jeden deň by nebol spravodlivý trest. Iba uznanie absolútnej neviny a úplné oslobodenie odzrkadľujú to, čo sa zistilo veľmi jasným spôsobom [počas pojednávaní, pozn. red.]. Kardinál bol vždy verným služobníkom cirkvi a v tichosti trpel, bránil sa v procese a aktívne sa podieľal na pojednávaniach,“ dodali právnici cirkevného hodnostára.

Podobné peňažné pokuty dostali aj iní, ktorí sedia na lavici obžalovaných. Od niekoľkých z nich chce Diddi vziať viac, napríklad bankár Raffaele Mincione má zaplatiť odškodné 172 miliónov eur a jeho kolega Gianluigi Torzi 71 miliónov eur. Obžaloba určila odškodné na základe výpočtov predpokladaných škôd.

Teraz je rad na obhajcoch jednotlivých obžalovaných, aby dokázali nevinu svojich klientov. Rozsudok v maxiprocese sa očakáva koncom roku 2023.

O čo ide v procese storočia


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami