Talianska televízia hovorí o šokujúcej korupcii vo Vatikáne, kritici o kolosálnom podvode

V Miláne zatkli ženu, na ktorú vydala zatykaè Svätá stolica Giovanni Angelo Becciu. Foto: TASR/AP

Útoky na kardinála Becciua pokračujú. Bývalé číslo tri vo vatikánskej hierarchii vraj mohlo vedieť o korupcii pri možnom blahorečení bývalého talianskeho premiéra aj pri neslávne známej kúpe nehnuteľnosti v Londýne. Tvrdí to talianska televízia. Podľa niektorých novinárov je však Becciu len obeťou kolosálneho podvodu.

Talianska televízia verejnej služby Rai 3 v investigatívnej relácii Report, ktorú tentoraz nazvala „Diablove výkaly“, prináša viacero šokujúcich tvrdení. O úplatok pri blahorečení bývalého talianskeho predsedu vlády Alda Mora mal požiadať podsekretár Kongregácie pre kauzy svätých Boguslaw Turek. Premiérova príbuzná mala od vtedajšieho prefekta kongregácie Giovanniho Becciua dostať vulgárny list. Vatikánsky Štátny sekretariát investoval do špekulatívneho fondu, ktorý rátal s nepravdepodobnými udalosťami, a vďaka globálnej pandémii enormne narástol.

Tieto a ďalšie šokujúce odhalenia prichádzajú jedno za druhým s použitím skrytej kamery, dramatickej intonácie hlasu novinára a hudby, ktorá podčiarkuje celkovú zlovestnú atmosféru. Moderátor relácie Sigfrido Ranucci na záver vyznáva, že ako veriaci mal ťažkosti rozpovedať tento príbeh:

„Chcem to povedať jasne: Toto nie je cirkev, nemôže byť poznačená správaním štyroch osôb. Našťastie Bergogliova cirkev ukázala svoje protilátky. Ak sa tento príbeh objavil, je to práve vďaka kontrolným mechanizmom, ktoré aktivoval najprv otec (pápež) Benedikt a potom Bergoglio vo svojom boji proti korupcii a za transparentnosť vo vatikánskej administratíve. Potrebujeme cirkev, ktorá prijíma črepy ľudstva, ktoré vychádza ranené z vírusu, potrebujeme cirkev, ktorá sa stará o tých najzraniteľnejších a tých, ktorí žijú na periférii.“

Becciu ako obetný baránok?

Rai 3 vo svojej verzii o kauze Becciu „originálnym spôsobom, na aký sme už zvyknutí“, len „plytvala priestorom“. Táto kauza je v skutočnosti „kolosálnym podvodom a mediálnou kampaňou za zničenie“ sardínskeho kardinála. Myslia si to viacerí vatikanisti a vymenúvahú ďalšie médiá, ktoré vraj pokračujú v tejto kampani s nedôveryhodným využitím anonymných zdrojov.

O tom, že Giovanni Angelo Becciu – kedysi známy ako Taliansky pápež – je obetný baránok „svetovej očierňujúcej kampane“, sa už v minulosti písalo, hoci nie je jasné, kto konkrétne by za tým bol: Odstránenie bývalého šéfa vatikánskeho dikastéria a niekdajšieho substitúta Štátneho sekretariátu ukázalo novú tvár Vatikánu, ktorý naoko robí poriadok vo vlastných radoch.

Podľa zástancov kardinála tie médiá, ktoré sa zúčastnili protibecciuovskej kampane, skôr obchádzali správy, v ktorých prelát vyznieval pozitívne. Napríklad vtedy, keď austrálski vyšetrovatelia nenašli nič podozrivé na transakcii vo výške 700-tisíc eur z Vatikánu do tejto krajiny. Becciu bol vtedy substitút Štátneho sekretariátu a v Austrálii prebiehal súdny proces s kardinálom Pellom. George Pell bol prefekt Sekretariátu pre ekonomiku vo Vatikáne, no svoj post náhle opustil v roku 2017, aby mohol čeliť obžalobe zo zneužívania v rodnej Austrálii. Niektoré médiá špekulovali, že za jeho odchodom a obžalobou sú tí, ktorým jeho finančná reforma vo Vatikáne nevyhovovala. Reformný Pell mal prekaziť ich nekalý biznis, pričom viacerí pozorovatelia za jeho rivala označovali substitúta Becciua. Transfer peňazí z Vatikánu do Austrálie mal ovplyvniť svedka, aby svedčil proti Pellovi, čím by austrálsky prelát ostal vo väzbe a vatikánska finančná reforma by tým neohrozila pochybné vnútorné obchody.

„Pre dobro cirkvi dúfam, že na tom nič nie je,“ vyhlásil bývalý arcibiskup miest Melbourne i Sydney po svojom oslobodení. Sardínsky prelát, ktorý sa na žiadosť pápeža minulý rok vzdal svojich kardinálskych privilégií, zažaloval na jeseň 2020 taliansky magazín L’Espresso za ohováranie. Podobne aj teraz z televízie Rai 3 zaznelo „jednostranné“ a „predpojaté rozprávanie“, upozornil advokát „Talianskeho pápeža“.

Londýnsky, vatikánsky a rímsky sudca riešia bankára Torziho

Londýnsky sudca nedávno zamietol žiadosť Vatikánu o zamrazenie účtov bankára Torziho, čím súdnictvo najmenšieho štátu zaznamenalo prehru. Gianluigi Torzi mal byť zapletený do pochybnej kúpy nehnuteľnosti na Sloane Avenue v Londýne. Investícia vraj bola dôvodom, prečo minulý rok pápež František zbavil vplyvného kardinála Becciua kardinálskych privilégií vrátane voľby v konkláve. Britský rozsudok potvrdil „strašné očierňovanie“ a „nespravodlivú a despotickú dekapitáciu“ kardinála Becciua zo strany pápeža, písali niektorí vatikanisti. Pontifik dokonca na Zelený štvrtok slávil omšu nečakane práve s Becciuom. Pre niektorých to bolo „pastoračné gesto a prejav milosrdenstva“, pre iných pontifex priznal chybu, keď minulý rok „defenestroval“ talianskeho preláta.

O Torzim informovali tiež investigatívci z Rai 3, no v čase montáže či vysielania nezakomponovali do vydania správu, že naňho práve vydal zatykač rímsky sudca. Maklérov advokát vyjadril prekvapenie nad tým, že rímsky súd používa ešte slabšie argumenty ako tie vatikánske, „ktoré londýnsky sudca úplne zdemoloval“.

Reportáž „Diablove výkaly“ ukazuje tiež advokáta Gianluigiho Torziho, ktorý klientovi pohrozil, že s ním rozviaže spoluprácu, ak taliansky bankár poskytne rozhovor pre Rai 3. Avšak krátko nato vidieť samotného právnika, ako bez problémov odpovedá na otázky pred kamerou.

Tvorcom investigatívneho programu napísala taktiež Kongregácia pre kauzy svätých, ktorú relácia Report nazýva „Továreň na svätých“. Tvrdí, že beatifikačný proces bývalého talianskeho premiéra Alda Mora sa neuskutočňuje. Preto údajný postulátor jeho kauzy Nicola Giampaolo nemohol byť „ratifikovaný“, hoci na jeho slová o úplatku sa televízia odvoláva. Vatikánske dikastérium tiež odmieta, že od údajného postulátora sa v roku 2018 žiadal úplatok, keďže túto funkciu mu mali zrušiť podávatelia kauzy blahorečenia Alda Mora.


Ďalšie články