Ruskí vojaci nie sú ľudia, povedal transsexuálny hovorca ukrajinskej armády

Ashton Sarah Ashton-Cirillo. Reprofoto: Twitter

Americký transsexuál Sarah Ashton-Cirillo, ktorý sa minulý týždeň stal hovorcom ukrajinskej armády, vo videozázname skonštatoval, že ruskí vojaci nie sú ľudia.

„Viete, aký je rozdiel medzi nami a nimi? Okrem toho, že bojujeme pod touto vlajkou a za slobodu v mene ukrajinského ľudu, a že Rusi bojujú za tyraniu a diktatúru. Je to celkom jednoduché. My sme ľudia a títo chlapci rozhodne nie sú,“ konštatuje s úsmevom vo videu hovorca ukrajinských ozbrojených síl Ashton-Cirillo.

Do funkcie transsexuála menovali minulý týždeň. Ukrajinskí predstavitelia ho označili za veľký prínos.

„Najdôležitejšie je, že Sarah informuje po anglicky hovoriace publikum – objektívne pokrýva udalosti rusko-ukrajinskej vojny, vyvracia ruské podvrhy a propagandu,“ skonštatovala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová s dôvetkom, že negatívne reakcie jej len pridali sledovateľov.

Rodák z amerického štátu New York prešiel zmenou pohlavia v roku 2015. Po vypuknutí vojny na Ukrajine pracoval v regionálnych mimovládnych organizáciách a ako vojnový reportér pre digitálny spravodajský portál LGBTQ Nation. Podával správy o vplyve vojny na LGBTQ+ komunitu vrátane dokumentovania ruských vojnových zločinov proti kvír ľuďom.

V októbri 2022 začal slúžiť v ukrajinskej armáde. Necelý mesiac po zapojení sa do bojov ho zasiahla črepina z delostreleckého granátu, ktorá mu poškodila nervy a svaly na pravej ruke a zasiahla mu aj tvár a pery. Po pár týždňoch v nemocnici sa však vrátil na front.

(est)


Ďalšie články