Zomrel Vašo Patejdl. Najväčší lyrik v Eláne

zomrel_vaso_patejdl_1 Vašo Patejdl. Zdroj: Elán/Facebook

Vo veku 68 rokov zomrel hudobník Vašo Patejdl. Potvrdila to skupina Elán na sociálnej sieti.

„S nekonečnou bolesťou a prázdnotou v našich srdciach vám oznamujeme, že dnes, 19. augusta 2023 v nočných hodinách, nás po krátkej a ťažkej chorobe navždy opustil mimoriadny a vzácny človek, náš celoživotný priateľ, výnimočný a geniálny hudobník a hudobný skladateľ megahitov svetovej úrovne, pán VAŠO PATEJDL.“ Napísala skupina na Facebooku.

Patejdl bol skladateľ, aranžér, spevák a hráč na klávesové nástroje. Bol jedným zo zakladateľov skupiny Elán, nahral s ňou prvé štyri albumy. Na konci roku 1984 z kapely odišiel. Za svoju umeleckú tvorbu získal viacero ocenení.

Patejdl bol známy jemným lyrickým prejavom, mal naplánovaných vyše 30 koncertov vo viacerých mestách Slovenska a najmä Česka, ešte 8. augusta pozýval návštevníkov svojej stránky na Facebooku na svoje turné.

Medzi jeho najväčšie hity patrili pesničky ako Ak nie si moja, Nepriznaná, Voňavky dievčat či Kamarátka nádej. Výber hitov si možno pozrieť na jeho YouTube kanále.

https://www.youtube.com/watch?v=VMSRuCURTk8

Narodil sa v Karlových varoch, hudbu študoval u profesora Moyzesa na VŠMU, po odchode z Elánu tvoril autorskú dvojicu s textárom Ľubošom Zemanom, v roku 1987 vyhral Bratislavskú lýru. Elán zakladal v roku 1968, opustil ho v roku 1985 a opäť sa vrátil v roku 1996.

Zomrel po krátkej a ťažkej chorobe.

Nech odpočíva v pokoji!

(tasr, dv)


Ďalšie články