Jeho odchod trhá srdce. Politici a osobnosti reagujú na smrť Vaša Patejdla

Oslavujeme 50 – Elán Tour Košice Vašo Patejdl počas koncertu skupiny Elán v roku 2018. Foto Iván/TASR

Skladateľ a hudobník Vašo Patejdl podľahol chorobe, napísala v sobotu 19. 8. ako prvá skupina Elán na sociálnej sieti. K smrti 68 ročného barda slovenskej populárnej hudby sa počas dňa vyjadrili desiatky známych osobností Slovenskej a Českej republiky.

Českú spevácku legendu Helenu Vondráčkovú správa o úmrtí hudobníka, skladateľa a speváka Vaša Patejdla veľmi zarmútila a je z nej šokovaná.

„Viem to od rána a som strašne smutná. Skutočne to bola šokujúca správa. Je mi to strašne ľúto, pretože odišiel človek, ktorého sme milovali všetci a vážili sme si ho. Bol to výborný muzikant, aranžér, spevák, skladateľ a kamarát. Ani nie pred mesiacom som s ním bola v Přerove na tenisovom turnaji. Viem, že mal zdravotné problémy, ale vôbec by mi nenapadlo, že by to takto dopadlo,“ uviedla pre TASR Vondráčková.

„Som v šoku, nenachádzam slov, naposledy sme sa stretli pri nakrúcaní programu Záhady tela. Nahrávanie pesničky Pierko pravdy v marci bola naša posledná spolupráca. Pre mňa to bol človek, ktorý mi urobil nádherný život, zložil mi všetky moje hity,“ povedala pre TASR Beáta Dubasová.

Vašo Patejdl bol kombináciou umeleckej geniality, pracovitosti a produktivity. V reakcii na jeho úmrtie to pre TASR uviedol hudobný publicista a producent Juraj Čurný.

„Vašo predstavoval neuveriteľnú kombináciu umeleckej geniality, pracovitosti, produktivity, navyše skombinované so slušnosťou a nehraným gentlemanstvom. Vďaka tomu po sebe zanechal stovky skvelých pesničiek a melódií, desiatky albumov, ako aj spomienok na koncerty, filmy či muzikály, ktorých bol súčasťou,“ povedal Čurný.

Úmrtie hudobníka Vaša Patejdla veľmi ťažko doľahlo na muzikanta Jána Baláža, ktorý s ním spoločne prežil desaťročia. Dlhoročný člen skupiny Elán, gitarista, spevák a skladateľ hľadal veľmi ťažko slová a preto si v rozhovore pre TASR pomohol parafrázou prvých slov z kultovej piesne tejto legendárnej skupiny Voda, čo ma drží nad vodou: „Keby bolo niečo, čo sa ti dá zniesť“.

„Ešte včera podvečer som s ním telefonoval, takže som vedel, že je veľmi zle. Nebol to teda ´blesk z jasného neba´, ale aj tak som z toho hrozne smutný a rozčarovaný. Je to smutné a nespravodlivé, lebo to bol veľmi dobrý človek,“ povedal Ján Baláž.

Elánista Ján Baláž poznal Vaša Patejdla od detstva: „Spoznal som ho už predtým, keď sme spolu ešte nehrali. Prežil som s ním celý život, prežili sme toho strašne veľa, my sme žili spolu naplno desaťročia.“

Spolu s Vašom Patejdlom boli obaja členmi skvelej hudobnej rodiny. „Rodina je, žiaľ, teraz rozdelená. Jeden bude hore, my ešte tu, však nás počká,“ dodal pre TASR Ján Baláž.

Čo povedali politici

Prezidentka Zuzana Čaputová označila Vaša Patejdla za hudobnú legendu. Úmrtie hudobníka vníma ako smutnú správu pre všetkých jeho slovenských aj českých fanúšikov. Obdobne sa vyjadril aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

„Mala som 17 a on bol hviezda. V deň narodenín mal koncert v Pezinku. A zahral mi k nim pesničku. Ďalšiu už nezahrá,“ spomína si na Patejdla prezidentka. Na sociálnej sieti zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine, priateľom a blízkym.

„Pri jeho pesničkách sme prežívali prvé lásky, ako Fontána pre Zuzanu. A ďalej nás neodmysliteľne sprevádzal snáď celým životom. S Vašom každému z nás odchádza kus detstva, kus života, člen rodiny, priateľ, kolega…,“ napísal predseda parlamentu.

Vyjadril sa aj Richard Raši z Hlasu. „Na pesničkách Vaša Patejdla som vyrastal, podobne ako dve generácie po mne… Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej Vašovej rodine, Elánu a všetkým, ktorým sa podobne ako mne tisnú slzy do očí. Vašo, odpočívaj v pokoji…“

Eduard Chmelár na sociálnej sieti napísal: „Náhly a nečakaný odchod Vaša Patejdla trhá srdce. Ako hudobný skladateľ mal klasické vzdelanie, jeho učiteľom kompozície nebol nikto iný ako profesor Alexander Moyzes. Ako spevák bude napriek svojej neskoršej sólo kariére navždy spojený s najúspešnejšou slovenskou skupinou Elán, ktorú spoluzakladal. Ako hudobný producent sa zaslúžil o to, že slovenská populárna hudba dosiahla európsku úroveň.“

„Legendy odchádzajú, spomienky však zostávajú. Na ich krásnych pesničkách vyrastali celé generácie, vrátane nás. RIP pán Patejdl. Vaše piesne sú nesmrteľné!“ Uviedol na sociálnej sieti Milan Uhrík (Republika).


Ďalšie články