Moderátor Bielik: Konflikt s Matovičom sa začal, keď som mu nedal fotku môjho otca na kampaň

Bielik reprofoto Peter Bielik. Reprofoto: Youtube

Žurnalista Peter Bielik poprel tvrdenia Igora Matoviča, že sa ako novinár dá kúpiť politikmi. Líder Obyčajných mu vraj povedal, že sa cíti ako postava muža s odhalenou hruďou, ktorý na fotografii Bielikovho otca stojí oproti sovietskemu tanku. Fotku chcel preto použiť na bilbordoch, ale moderátor mu odmietol dať autorské práva a tým sa začal ich konflikt.

Moderátor Peter Bielik sa v relácii denníka Startitup s názvom Diskusný klub vyjadril k búrlivej debate, ktorú mal 11. augusta v denníku Pravda s lídrom Obyčajných Igorom Matovičom.

Hoci v diskusii padali nadávky a osobné obvinenia, podľa Bielika sa už určite na Slovensku podobná debata udiala. „To, čo na Slovensku ešte nebolo, je politik typu Igora Matoviča. To je skutočne nóvum aj s tými všetkými novými prvkami, ktoré do našej politiky priniesol a bohužiaľ aj so slovníkom a spôsobom vyjadrovania. Áno, Igor Matovič je z tohto pohľadu určite unikát,“ povedal Bielik.

Antipatie vraj voči žiadnemu politikovi neprechováva, ale jeho pracovný vzťah s Matovičom má „svoju históriu“. „On je tak nejako zahľadený do otcovej fotografie Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Hneď na prvom stretnutí sa ma pýtal, či by si ju mohol dať na svoje volebné bilbordy, čo je pre nás neakceptovateľné, lebo ako rodina sme sa zaviazali, že to žiadnemu politikovi neumožníme,“ zdôvodnil novinár.

Matovič mu vraj povedal, že sa sám cíti ako ten muž z fotografie, a to si podľa Bielika vyžaduje „určitý odstup a lepšiu prípravu na rozhovor“.

Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva

Na otázku, či bolo profesionálne v rozhovore pre Pravdu Matovičovi vyčítať, že si kúpil vzdelanie a dal druhému človeku napísať diplomovú prácu, Bielik skonštatoval, že medzi ľuďmi, ktorí sa rozprávajú, by mal byť vzájomný rešpekt. „Rozprávať mi, že nerozumiem tomu a potom hentomu a ešte niečomu ďalšiemu… Je potom relevantná otázka, čomu rozumie on,“ bránil sa Bielik.

Matovičovi priaznivci podľa neho na sociálnych sieťach stále tvrdia, že politik mal v poriadku diplomovú prácu, hoci novinári z média Refresher odhalili, že šéf OĽaNO bol na dovolenke s oponentom svojej záverečnej práce a že ju namiesto neho písala oponentova sestra, ktorej za to zaplatil.

„Neviem, čo iné svedčí o tom, že tú diplomovku kúpil, že takýmto spôsobom sa akoby odmenil oponentovi a jeho sestre. Je smiešne, že to momentálne popiera po všetkých informáciách, ktoré sú dlhé roky zverejnené a jasné. Nečakal som, že bude takýmto spôsobom zverejnené, trikrát premleté informácie spochybňovať,“ uviedol na margo Matovičových obvinení, že ide o výmysly.

Nechápe vraj ani to, prečo expremiér popieral, že dal nakúpiť antigénové testy známemu, ktorý vlastní školu, ktorú navštevujú jeho dcéry, keď to potvrdil priamo v parlamente. „Nie som si potom istý, či sa rozprávam s jedným Igorom Matovičom, alebo dvoma Igormi Matovičmi,“ zhodnotil Bielik.

Bielik: Nervy som nestratil

V najexpresívnejšej časti rozhovoru v denníku Pravda, expremiér novinárovi vytkol: „ste chrapúň a obrovská hanba vášho otca“. U iných politikov vraj nie je Bielik na také osobné útoky zvyknutý. „Väčšinou ku mne chodia slušní ľudia, ktorí ma neurážajú a nepripomínajú moju rodinu,“ skonštatoval.

Ľudia na sociálnych sieťach sa podľa Bielika na deväťdesiat percent zhodujú, že vo vyhrotenej diskusii „nervy nestratil“. Mať zaťaté päste je podľa neho prirodzená reakcia človeka, ktorý „sa nachádza v nespravodlivej situácii“.

Zopakoval, že Matovič nie je „jeho váhová kategória“, lebo novinár celý život športuje. Keďže so slabšími sa vraj nebije, fyzický konflikt medzi oboma účastníkmi diskusie neprichádzal do úvahy. „Mal som taký pocit, že ma provokuje, ale uvedomil som si to včas. Jeho martýrska pozícia je prítomná v jeho správaní sa od začiatku. On je stále martýr, jemu stále niekto ubližuje. To, ak by som mu ublížil ja, by mu podľa mňa pomohlo a zase by mohol hovoriť, že mu ostatní ubližujú,“ povedal žurnalista.

Bielik trval na tom, že keď má v relácii len jedného respondenta, je jeho novinárskou povinnosťou oponovať mu nielen otázkami, ale aj názorovými tvrdeniami.

Žurnalista trval na svojich tvrdeniach z relácie v Pravde, že plošné testovanie bolo aj na základe jeho osobných skúseností „fiasko“ a pri jeho príprave zlyhala vtedajšia vláda, čo potvrdila aj reakcia prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá deň pred jeho spustením vyzvala na jeho nekonanie, lebo sa nedá zrealizovať. Zopakoval, že ho teší, že sa líder Obyčajných v relácii s ním priznal, že očkovacia lotéria bola „rozdávaním peňazí“, lebo tým „konečne povedal pravdu“.

Mediálne prostredie na Slovensku je choré, tvrdí moderátor

Bielik ďalej v prémiovej časti rozhovoru pre Startitup skonštatoval, že pri výkone svojej práce má určité hranice a „nelezie nikomu do súkromia“, lebo je mu to odporné. „Dvere bytu sú pre novinára posvätné, mali by byť posvätné a za ten rámec nejdem. Nikdy som sa nesnažil zverejniť nejaké bulvárne informácie priamo z niečej spálne. Počul som ich veľa, ale nie je to niečo, čo by som chcel niekedy riešiť vo svojich reláciách,“ uviedol.

Moderátor poprel Matovičove obvinenia z toho, že je podplatený politikmi. „Keby mal o mne nejaké informácie, už dávno by ich zverejnil, lebo on to robí veľmi rád. Možno by ich na mňa vytiahol priamo v tej relácii. Robím si svoju robotu sám,“ tvrdil Bielik.

„V médiách na Slovensku je obrovská nevraživosť, to je niečo nenormálne, ako sa dokážu novinári medzi sebou vnútorne v redakciách aj naprieč redakciami ohovárať , klamať, intrigovať medzi sebou, podrážať sa. Mediálne prostredie na Slovensku je mimoriadne choré pre tento charakter,“ uviedol Bielik s dôvetkom, že novinári sa delia do „táborov“ a akoby neboli ochotní pripustiť, že „raz má pravdu jedna strana a inokedy druhá“.

Od takéhoto typu žurnalistu dostal Matovič podľa Bielika informácie o tom, že je skorumpovaný novinár. Toto tvrdenie podľa neho hovorí len líder OĽaNO, lebo v brandži to o sebe nikdy nepočul. Nikdy vraj nedostal od politikov úplatok ani nejakú ponuku protislužby. S niektorými politikmi z celého spektra si vraj tyká, lebo s nimi napríklad hral tenis, alebo sú to jeho menovci alebo majú podobný vek.

Odmietol aj tvrdenie poslanca Jozefa Pročka, že sa mu vyhrážal za status, v ktorom hodnotil reláciu v Pravde. Bielik politikovi vraj len povedal, že pokým bude používať meno jeho otca, „nestretnú sa“ a skončil hovor.

S Matovičom sa nemieni súdiť, lebo to nemá zmysel. „Nikoho som neurážal. Jedno hrubé slovo som Matovičovi nepovedal. Myslím si, že vzhľadom na to, čo rozprával on mne, som zachoval pomerne veľký pokoj. Nemyslím si, že je vhodné, aby pán Pročko, Čech či pani Meszároš Bariaková takýmto spôsobom na to reagovali a vymýšľali si. Ten Matovič im za to nič nedá, oni si jeho priazeň nekúpia, lebo on vždy bol a bude solitér a strápnia sa v očiach ostatných, lebo si vymýšľajú,“ uzavrel.


Ďalšie články