Matovič moderátorovi: Ste chrapúň a hanba vášho otca. Bielik: Chcel, aby som mu jednu natiahol

matovič Peter Bielik a Igor Matovič. Reprofoto: Pravda

Igor Matovič sa počas diskusie v denníku Pravda dostal do prudkej hádky s moderátorom relácie Petrom Bielikom. Najskôr spochybňoval novinárove zručnosti, neskôr ho vulgárne častoval a zaútočil aj na jeho rodinu.

Igor Matovič bol v piatok hosťom relácie Ide o pravdu v denníku Pravda. Už v úvode bolo jasné, že debata bude búrlivá. Moderátor Peter Bielik mu vytkol, že počas pandémie prijímal iné rozhodnutia ako radilo konzílium odborníkov. „Niektoré odporúčania ste nerešpektovali a niektoré rozhodnutia ste prijali dokonca v rozpore s odporúčaniami týchto odborníkov.“

Bielik spochybnil aj výsledky plošného testovania. Tvrdil, že bolo predražené a nezmyselné, lebo podľa expertov sa malo testovať lokálne v ohniskách pandémie a nie celoštátne.

„V najlepšom vedeckom časopise Science je štúdia o našom plošnom testovaní, ktorá hovorí, ako výrazne bolo úspešné a tá štúdia má viac ako 170 citácií v ďalších vedeckých časopisoch,“ oponoval mu expremiér.

„Spomínate si na obrázky z východného Slovenska, kde vo fujavici, treskúcich mrazoch ľuďom cez okienko podávali a testovali. To malo zmysel? To bolo zvládnuté?“ kontroval zas žurnalista.

„My sa tu môžeme dohadovať, čo chceme. Vy nemáte vyštudovanú infektológiu a ani ja nemám vyštudovanú infektológiu,“ povedal mu politik, na čo mu Bielik vytkol, že napriek tomu riadil pandémiu.

Matovič priznal, že plošné testovanie nebolo úplne dobre zorganizované, ale Bielik podľa neho šíri bludy, ktoré šíril aj „Fico, Harabin a podobní blázni“.

Očkovacia lotéria

Matovič zhodnotil, že očkovacia lotéria, na ktorú sa zo štátnej pokladnice minulo 24 miliónov eur, bola správna, lebo tieto peniaze sa prerozdelili medzi 110-tisíc občanov. „Bola to odmena za očkovanie,“ povedal politik.

„Lotéria sa predsa vypisovala, aby motivovala na očkovanie, a nie odmeňovala ľudí,“ skočil mu do reči moderátor. Podľa Matoviča sa ňou podarilo ľudí aj motivovať na očkovanie.

Novinár trval na tom, že ide o veľkú sumu zo štátneho rozpočtu. „Boli to peniaze tých ľudí, čo sa bojíte o to? Ľudia si zaplatili tie dane. Ľudia si na Slovensku poplatili dane do štátnej pokladnice a takto drobizg 24 miliónov sme dali tým ľuďom,“ bránil Matovič nápad. Bielik skonštatoval, že keby mala teraz hocijaká samospráva 24 miliónov, určite by ich vedela lepšie využiť.

Expremiér skonštatoval, že nerobia veci ako Fico alebo Danko a neukladajú si peniaze v zlatých tehlách do vlastných trezorov. Moderátor mu vytkol, že doteraz nie je vysvetlená kauza antigénových testov, ktoré nakupoval riaditeľ školy, ktorú navštevujú jeho dve dcéry.

Matovič to označil za klamstvo. „Neviem, aké správy pozeráte, asi nejaké Infovojny,“ vytkol žurnalistovi. Chcel sa s ním staviť, že nehovorí pravdu, ale novinár mu odvrkol, že sa s ním v živote stavil už trikrát, zakaždým vyhral, ale sľúbenú výhru od politika ani raz nedostal.

„Je to rozdávanie našich spoločných peňazí z vašej vôle komukoľvek,“ povedal novinár. Na rovnakom princípe podľa neho funguje rodičovský bonus. „Ale to sú peniaze tých rodín. Rodičia si zaplatia tie dane, aj tým, že nakupujú deťom plienky, platia DPH a my im vraciame späť tie dane a je to jednoducho spravodlivé. My tie prachy nekradneme ako kradol Fico, Pellegrini a podobní a dávame to späť ľuďom. Aj pri očkovacej lotérii, aj pri rodičovskom bonuse aj pri dôchodcoch,“ bránil svoj nápad politik.

Ste hanbou svojho otca

Matovič v ďalšej časti diskusie hovoril o ich boji proti korupcii. Uviedol, že „tridsať mafošov, ktorí fungovali a rozkrádali štát spolu s Ficom a Pellegrinim, je dnes riadne odsúdených“ a ďalšie desiatky sú vo väzbe a čakajú na spravodlivý trest.

Bielik mu kontroval, že viacero prípadov dopadlo fiaskom. Menoval prípad šéfa Smeru Roberta Fica, ktorý bol obvinený zo založenia zločineckej skupiny, cez ktorú sa mal snažiť likvidovať napríklad exprezidenta Andreja Kisku. Matovič tvrdil, že obvinení si „to vybavili“ u generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý im podpísal paragraf 363 trestného poriadku. Preto sa podľa neho opozícia bojí, že po predčasných parlamentných voľbách sa dostane za mreže.

Matovič tvrdil, že v spise k prípadu Kisku sa píše, že si Fico ako predseda vlády volal policajtov, pýtal si od nich spisy a potom ich zverejňoval na svojich politických oponentov. Bielik tvrdil, že to sa v spise nepíše.

Moderátor načrtol aj prípad, keď zadržali šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a následne ho prepustili. Pripomenul Matovičovi, že to kritizoval. Ten mu odkázal, že keď nejakého človeka prepustia, ešte to neznamená, že celý prípad sa skončil ako fiasko. Môže to vraj znamenať, že NAKA má dosť dôkazov a ak nie je podozrenie, že daný človek utečie, alebo bude ovplyvňovať svedkov, nechá ho čakať na slobode na spravodlivý rozsudok.

Podľa Bielika to nie je možné: „Nechajú ich konať v tých pozíciách, v ktorých konali korupciu? Nechajú ich konať ako šéfa PPA a ako jeho zástupcu? Keby sudca videl, že človek môže ďalej konať v trestnej činnosti, nemôže ho predsa pustiť na slobodu.“

Matovič mu povedal, že je len redaktor a nevyzná sa v trestnom poriadku. „V infektológii sa vyznáte lepšie a aj v tomto sa vyznáte lepšie,“ šplechol mu do tváre s úsmevom moderátor. Matovič skonštatoval, že sa novinár „bohužiaľ v ničom nevyzná“.

Bielik následne povedal, že všetci vedia, ako Matovič „vyštudoval a písal diplomovú prácu“ a že on na rozdiel od politika absolvoval v prvom ročníku kurz základov štátu a práva. „Keby ste študovali na vysokej škole a keby ste si ju nekúpili aj s diplomovou prácou, tak by ste to vedeli,“ vyhlásil Bielik.

„Ste dosť úbohý. Ste chrapúň, ste chrapúň pán redaktor. Ste taká hanba vášho otca, ste taká obrovská hanba vášho otca, všetci to o vás vedia v brandži, že sa necháte kúpiť. Že robíte špinavú robotu proti politikom, že vám povedia ,toto máš spraviť‘ a necháte sa kúpiť,“ pustil sa doňho Matovič.

Bielik skonštatoval, že túto reakciu si vyslúžil za to, že povedal pravdu a vyzval Matoviča, aby sa zdržal komentárov na adresu jeho otca, na čo politik odvetil, že „si ho bude komentovať bez problémov“, keď novinár neprestane komentovať jeho vzdelanie.

Zvyšok hádky si čitatelia môžu pozrieť na videozázname od 24. minúty.

Bielik: Využil môjho otca, lebo vie, ako mi chýba

Bielik sa k nezvládnutej diskusii vyjadril na sociálnej sieti LinkedIn. Matovič podľa neho invektívu s jeho otcom použil zámerne. 

Novinár mal vraj zaťaté päste, ale zdržal sa reakcie, lebo Matovič „nie je jeho váhová kategória“ a chcel podľa neho násilnú reakciu vyprovokovať. 

„Uvedomil som si, že mu presne o to ide, aby som mu jednu natiahol a on zo seba mohol robiť martýra,“ domnieva sa Bielik. Dodal, že sa teší na ďalšie rozhovory v predvolebnom období. 


Ďalšie články