Volebný model MEDIAN SK: Progresívne Slovensko dobehlo Smer, Republika preskočila Hlas

Vo¾by23: Tlaèová konferencia hnutia Progresívne Slovensko k predstaveniu kandidátky PS - tím pre lepšiu budúcnos Slovenska Progresívne Slovensko. Foto TASR/Baumann

Ak by sa parlamentné voľby konali v auguste, s rovnakým ziskom 17,8 percenta by ich vyhrali strany Smer-SD a Progresívne Slovensko. Vyplýva to z najnovšieho volebného modelu agentúry MEDIAN SK.

Tretie by podľa tohto prieskumu skončilo hnutie Republika s podporou 10,2 percenta, ktoré predbehlo Hlas-SD (9,4 percenta). Do Národnej rady SR by sa dostala aj koalícia OĽANO, Za ľudí a Kresťanská únia.

Do parlamentu by sa dostali aj Sme rodina (8,2 percenta), KDH (7,3 percenta), SaS (6,7 percenta) aj SNS (5,5 percenta). Potrebnú hranicu siedmich percent by prekonala aj koalícia OĽANO a priatelia-Za ľudí-Kresťanská únia (7,1 percenta).

Pred bránami parlamentu by sa ocitli Demokrati (3,6 percenta) a ĽSNS (2,3 percenta).

Volebný model vykonala agentúra MEDIAN SK medzi 25. a 31. augustom 2023 na vzorke 1 002 respondentov.

(dv)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...