Taliansky expremiér povedal, že francúzska raketa v roku 1980 náhodou zostrelila lietadlo v snahe zabiť Kaddáfího

LIBYA-TRIPOLI-GADDAFI Muammar al-Kaddáfí. Zdroj: Profimedia

Bývalý taliansky premiér Giuliano Amato v rozhovore zverejnenom v sobotu tvrdil, že raketa francúzskeho letectva v roku 1980 náhodne zostrelila civilné lietadlo nad Stredozemným morom pri neúspešnom pokuse o atentát na vtedajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Amato apeloval na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby buď vyvrátil alebo potvrdil toto tvrdenie o príčine havárie z 27. júna 1980, pri ktorej zahynulo všetkých 81 osôb na palube talianskeho vnútroštátneho letu.

V rozhovore pre rímsky denník La Repubblica Amato povedal, že je presvedčený, že Francúzsko zasiahlo lietadlo, keď mierilo na líbyjské vojenské lietadlo.

Aj keď Amato priznal, že nemá žiadny pevný dôkaz, taktiež tvrdil, že Taliansko upozornilo Kaddáfího, a tak Líbyjčan, ktorý mieril späť do Tripolisu zo stretnutia v Juhoslávii, nenastúpil do líbyjského vojenského lietadla.

Príčina havárie zostáva záhadou aj po 43 rokoch. Niektorí hovoria, že na palube dopravného lietadla Itavia počas letu z Bologne na Sicíliu vybuchla bomba, zatiaľ čo iní tvrdia, že preskúmanie trosiek, vytiahnutých po rokoch z morského dna, naznačuje, že stroj zasiahla raketa.

(sita)


Ďalšie články