Bývalého Zelenského spojenca a oligarchu Kolomojského súd poslal do väzby

Súd v Kyjeve v sobotu rozhodol, že na jedného z najvýznamnejších ukrajinských oligarchov Ihora Kolomojského uvalí dvojmesačnú väzbu s možnosťou prepustenia na kauciu vo výške viac ako pol miliardy hrivien (približne 13,5 milióna dolárov).

Ihor Kolomojskij. Foto: reprofoto YouTube Ihor Kolomojskij. Foto: reprofoto YouTube

Kolomojskyj čelí obvineniam z podvodu a legalizácie majetku získaného trestnou činnosťou, teda z tzv. prania špinavých peňazí.

Podľa ukrajinských agentúr, na ktoré sa vo svojej správe odvoláva britská stanica BBC, okresný súd v Kyjeve nariadil Kolomojskému aj to, aby odovzdal všetky dokumenty, a zakázal mu kontaktovať svedkov.

Kolomojskyj sa môže proti rozhodnutiu súdu do piatich dní odvolať, doplnila BBC.

Bezpečnostná služba UKrajiny (SBU) podozrieva miliardára Kolomojského z podvodu a legalizácie majetku získaného protiprávnym konaním. Podľa zistení vyšetrovateľov Kolomojskyj v rokoch 2013-20 „prepral“ a vyviezol do zahraničia viac ako pol miliardy hrivien. Kolomojskyj tieto obvinenia odmieta.

Kolomojskyj bol v minulosti vnímaný ako kľúčový spojenec Volodymyra Zelenského. Oligarcha v roku 2019 vlastnil väčšinu skupiny 1+1 Media Group, pod ktorú spadá aj ukrajinský televízny kanál 1+1. Práve táto televízia vysielala slávny seriál Sluha národa, v ktorom Zelenskyj v hlavnej roli stvárnil učiteľa, ktorý sa stane ukrajinským prezidentom. Zelenskyj následne stranu s názvom Sluha národa skutočne vytvoril a vyhral prezidentské voľby. Nielen svojimi oponentmi bol preto Zelenskyj vnímaný ako Kolomojského kandidát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotňajšom hodinovom videopríhovore zmienil o Kolomojského prípade, keď povedal, že nová Ukrajina po víťaznej vojne bude vybudovaná bez „tých, ktorí Ukrajinu okradli a stavali sa nad zákon a akékoľvek pravidlá.“

Zelenskyj dodal, že je vďačný orgánom činným v trestnom konaní „za ich odhodlanie doviesť do spravodlivého konca každý z prípadov, ktoré boli desaťročia zablokované.“

(tasr, ste)