Izraelský premiér plánuje deportovať všetkých afrických migrantov

tel aviv Násilnosti v Tel Avive. Foto: Twitter

Po tom, ako sa skupiny eritrejských migrantov zapojili do násilných stretov v Tel Avive, vyhlásil premiér Benjamin Netanjahu, že je potrebné vypracovať plány na vyhostenie všetkých afrických migrantov z Izraela. Informuje o tom Sky News.

Vyjadrenia izraelského premiéra prišli deň po krvavých protestoch znepriatelených skupín Eritrejčanov v Tel Avive, ktoré si vyžiadali viac ako 140 zranených. Skupina prívržencov sa stretla so skupinou odporcov eritrejskej vlády. Na „pomoc“ si priniesli stavebný materiál, kusy kovu a kamene, ktorými rozbíjali výklady a policajné autá.

Izraelská polícia zasahovala slzotvorným plynom, omračujúcimi granátmi a ostrými nábojmi, zatiaľ čo policajti na koňoch sa snažili kontrolovať protestujúcich.

Násilnosti vypukli v blízkosti eritrejského veľvyslanectva, keď protestujúcim zabránili dostať sa k budove pred kultúrnym podujatím, ktoré sa tam malo konať.

Premiér Netanjahu žiada „tvrdé opatrenia proti výtržníkom vrátane okamžitej deportácie tých, ktorí sa zúčastnili“ na protestoch. Zároveň požiadal ministrov, aby mu predložili plány „na odstránenie všetkých ostatných nelegálnych prisťahovalcov“.

Podľa medzinárodného práva však Izrael nemôže násilne posielať ľudí späť do krajiny, v ktorej môže byť ohrozený ich život alebo obmedzená sloboda.

Otázka migrantov už dlhšie rozdeľuje Izrael, no posledné násilnosti ju opäť vyniesli do popredia.

V Izraeli žije podľa Sky News približne 25-tisíc afrických migrantov, predovšetkým zo Sudánu a Eritrey. Tvrdia, že zo svojich krajín utiekli pred konfliktom alebo útlakom. Izrael však uznáva len veľmi málo žiadateľov o azyl, pričom ich v drvivej väčšine považuje za ekonomických migrantov a vyhlasuje, že nemá žiadnu zákonnú povinnosť ponechať ich v krajine.

(luc, sky)


Ďalšie články