Pre záchranu svojho kaštieľa sú ochotní urobiť čokoľvek. Prezidentke Čaputovej poslali takýto list

post_xl_dsc_0776 Kaštieľu hrozí zánik, nový vlastník s ním má vlastné plány. Foto: RKhlas

RUŽOMBEROK – Kaštieľu sv. Žofie, ktorý patrí medzi jeden z najstarších na Slovensku, hrozí zánik. Najnovší projekt chce časti kaštieľa využiť ako obchodné centrum a priestor pre luxusné byty. Obyvatelia sa búria, v rámci svojich snáh o záchranu objektu napísali aj list prezidentke Slovenskej republiky.

Problém pritom trvá už viac ako dve desaťročia. Kultúrnu pamiatku predali v roku 2020 súkromníkovi. Situáciu opísali vybraní obyvatelia Ružomberka v liste, ktorý adresovali prezidentke republiky Zuzane Čaputovej.

Jednu časť kaštieľa už zbúrali a na jej mieste vybudovali priestory pre hypermarket. Vlastník kaštieľa tiež predstavil vlastný projekt výstavby luxusných bytov v kombinácii s rekonštrukciou spomínaného obchodného centra.

„Súčasný vlastník stavby začal s rekonštrukciou bývalej Hypernovy, zvyšnú časť kaštieľa chce prestavať na byty v štýle, ktorý obsahovo popiera charakter renesančnej stavby a jej prístupnosť pre verejnosť. Tým by došlo k definitívnemu zániku kaštieľa a nezahojiteľnej rane na duši obyvateľov nášho regiónu,“ uviedli v liste prezidentke.

Východisko vidia v odkúpení kaštieľa, čo zachráni jeho autentickosť a kultúrno-historickú hodnotu. Peniaze však na to obyvatelia nemajú. „Pri ochote orgánov územnej samosprávy a štátu, podnikateľského i tretieho sektora by bolo možné kaštieľ odkúpiť, obnoviť a zmysluplne využívať,“ napísali Ružomberčania v liste. Navrhujú tiež, aby boli pôvodnému vlastníkovi kaštieľa ponúknuté iné, vhodnejšie priestory na jeho projekty.

Kaštieľ stráca svoju majestátnosť vo víre konzumu. Foto: archív Romana Vicianová

Od listu prezidentke očakávajú, že celý proces naštartuje, a upriami pozornosť verejnosti aj vysokých politikov na kritický status kaštieľa sv. Žofie v Ružomberku. Medzi signatárov listu patria architekti Martin Bišťan, Vavrinec Kendera, Richard Kalmár, historici Rastislav Molda a Peter Dvorský, krajinár Peter Jančura a advokáti Ján Bartánus a Peter Svrček.

(zdroj: Denník Postoj)


Ďalšie články