Riaditeľka DPOH o kritike progresívnej vitráže: Je to facebookové zúfalstvo, Slovensko ide radostne vzad

Šéfka Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) reagovala na negatívnu odozvu, ktorú vo štvrtok vyvolala nová vizuálna identita tejto ustanovizne. Problém v nej nevidí a kritiku nazvala zúfalstvom. Za jej odvolanie medzitým vznikla petícia a vecou sa chce zaoberať aj podpredseda kompetentného parlamentného výboru.

vitraz Vľavo: Valeria Schulczová. Vpravo: nový vizuál DPOH. Foto: Dano Veselský/TASR

Riaditeľka Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) Valeria Schulczová prvýkrát zareagovala na verejnú kritiku kontroverznej vizuálnej identity k novej sezóne. Pripomeňme, že grafika vo forme vitráže popri ukrajinskej či dúhovej vlajke zobrazovala aj preškrtnutý gardistický dvojkríž alebo oddelenú hlavu dejateľa a básnika, po ktorom je toto divadlo pomenované. Štandard sa téme venoval vo štvrtok.

Schulczová nazvala rozhorčenie „zúfalstvom na Facebooku“ a vysvetlila, že kampaň je parafrázou na socialistické vitráže, ktoré sa v DPOH momentálne nachádzajú, pričom vraj vznikla v kontexte toho, že divadlo potrebuje budovať novú značku a identitu.

„Verili sme, že tým zasiahneme viac sociálnych skupín a názorových bublín. Zjavne sa na to však chytila len tá, ktorá vníma slovenský gardistický dvojkríž Hlinkovej gardy ako znak svojej štátnosti. To je dosť desivé. Ak to považujú za svoj štátny symbol, tak potom ďakujem pekne. To sa máme vo voľbách na čo tešiť,“ tvrdí ďalej riaditeľka.

Vo vizuálnej kampani pritom majú nasledovať aj ďalšie vitráže, ktoré pravdepodobne budú spochybňovať Slovensko, respektíve jeho terajšie smerovanie. „Budú sa viazať ku konkrétnym inscenáciám. Celá kampaň má podtitul Radostne vzad a myslím si, že sa nám teraz potvrdilo, že tá úvaha bola správna. Slovensko ide radostne vzad,“ skonštatovala pre Pravdu.

Vizuálna identita k novej sezóne na webe DPOH. Foto: reprofoto DPOH

Tvorca považuje odozvu za absurdnú

Róbert Slovák, riaditeľ marketingovej agentúry Slovak & Friends, ktorá za ilustráciou stojí, vysvetlil, že motiváciou na jej vytvorenie bolo aj presvedčenie, že „ideologická propaganda nemá mať v slobodnom umení miesto“. Neskôr svoj status bez vysvetlenia zmazal, prípadne zmenil okruh publika, ktoré ho môže vidieť.

Na margo kritiky svojej práce pre portál Start It Up v piatok uviedol, že vyhrážky a urážky pre obrázok mu „pripomínajú honbu na výtvarníkov v totalitnom režime, či útoky na karikaturistov“. „Je to absurdné,“ tvrdí.

Busta Pavla Országha Hviezdoslava v divadle DPOH odetá do dúhovej vlajky. Foto: Facebook

Bude sa vec riešiť na pôde parlamentu?

Na internete medzičasom vznikla online petícia za okamžité odvolanie a odstúpenie Schulczovej. Dovedna ju podpísalo takmer 8-tisíc ľudí. Táto forma petície však nemá žiadne právne účinky.

Dušan Jarjabek, poslanec za stranu Smer a podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá, na sociálnej sieti sľúbil, že túto „ohavnosť“ len tak nenechá. „Ja, ako politik, umelec a podpredseda Výboru NR SR, musím niekedy tolerovať aj veci, s ktorými bytostne nesúhlasím. Ale sú veci, s ktorými sa nikdy v živote nestotožním! Ktoré sú nielen za hranicou tolerancie, ale sú normálnym ľudským rozumom nevysvetliteľné,“ napísal.

Podľa výročnej správy za rok 2022 dostalo DPOH z rozpočtu hlavného mesta celkovo 351-tisíc eur a vlastné príjmy malo vo výške takmer 117-tisíc eur. Väčšinu zdrojov teda v konečnom dôsledku predstavujú verejné financie.