Obscénna relácia Tri prasiatka v rádiu Europa 2 zneužila krízovú linku IPčka

Nechutná relácia Tri prasiatka, počas ktorej traja moderátori hovoria primitívne zvrhlosti o sexe, ženách či alkohole, to tentoraz poriadne prepískla. V rámci domnelej zábavy zneužila krízovú linku iniciatívy IPčko, ktorá poskytuje telefonickú pomoc ľuďom so psychickými problémami.

odnozva stiahnuté Reprofoto: Europa 2

Psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro na sociálnej sieti informoval, že moderátori rádia Europa 2 Oliver Oswald, Láďo Varecha a Samuel Procházka svojím spôsobom už dvakrát zneužili krízovú linku pomoci, ktorá je určená pre ľudí s duševnými problémami.

Prvýkrát sa tak údajne stalo pred rokom, keď rádio odvysielalo reláciu, v ktorej moderátori volajú domnelému psychológovi z IPčka, ktorý odvedie vysoko neprofesionálny rozhovor o tom, či má moderátor tlačiť na svoju 17-ročnú priateľku, aby s ním mala prvýkrát sex.

Madro tvrdí, že nešlo o ich psychológa, a incident sa rozhodol ignorovať, lebo keď sa k nemu táto časť relácie dostala, bola už rok stará.

Ozvali sa opäť

Pred pár dňami mu však telefonoval psychológ IPčka a oznámil mu, že mu volal muž so zvláštnymi otázkami, z ktorého sa nakoniec vykľul moderátor Troch prasiatok.

„Po roku sa teda ozvali znova. A tentoraz sa dovolali. Rozhovor sa začal témou alkoholu, a potom pokračoval otázkami týkajúcimi sa sexu, ako je to už v tejto relácii zvykom. Nakoniec sa moderátor priznal odkiaľ volá, na čo ho Boris odkázal na mňa ako riaditeľa IPčka a upozornil ho, že nahrávku nemá zverejňovať. Naša pomoc je totiž anonymná,“ píše Madro.

Volali by ste zo zábavy na 112?, pýta sa Madro

Dodáva, že z relácie sa mu zatiaľ nikto neozval. Celý incident tentoraz odmietol ignorovať, lebo zďaleka nejde o zábavu. Zdôrazňuje, že moderátori volali na Krízovú linku pomoci, ktorá je určená pre ľudí v krízovej životnej situácii.

„Naša linka je permanentne vyťažená a moderátori Troch prasiatok týmto zabrali priestor niekomu, kto možno práve urgentne potreboval pomoc. Predstavte si to ako 112, pretože aj odtiaľ nám prepájajú hovory. Zavolali by ste výjazd k niekomu len tak zo žartu a zablokovali tak záchranárov?“ pýta sa riaditeľ IPčka. Zneužitie linky 112 sa trestá finančnou pokutou až do výšky 1 659 eur, v prípade šírenia poplašnej správy hrozí trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

Moderátor navyše psychológa neupozornil, že si hovor nahráva a chce ho použiť v relácii v komerčnom médiu. Iniciatíva preto kontaktovala svojich právnikov.

Psychológ dodáva, že členovia IPčka radi využijú priestor v médiách, ale ak sa tak udeje korektne a ide o relevantné témy.

„Hnevám sa, lebo moderátori sa rozhodli ukrojiť zo vzácneho času našich psychológov, ktorí každý deň idú na hranicu svojich možností, aby čo najlepšie pomáhali ľuďom v núdzi. Sú totiž k dispozícii anonymne, bezplatne a nonstop,“ píše v statuse Madro.

Dodáva, že nejde o jediný prešľap Europy 2. „V minulosti sme písomne rádiu Europa 2 smerovali tiež jedno odporúčanie. Vo vysielaní si často moderátori uťahujú z témy samovraždy. Snažili sme sa im vysvetliť, čo vysmievaním sa z ľudí na hrane života a smrti spôsobujú. Odpoveď sme nedostali,“ dodáva.

V závere príspevku vyjadril riaditeľ IPčka nádej, že tvorcovia obsahu na Europe 2 budú k niektorým svojim krokom a rozhodnutiam pristupovať zodpovednejšie a citlivejšie.

Rozhlasové vysielanie tohto typu veľmi prekračuje medze slušnosti a prijateľnosti. V minulosti moderátori napríklad v štúdiu uspokojovali Onlyfans „modelku“. Ukázalo sa pritom, že nočná šou nemá zabezpečenú reláciu pred prístupom maloletých poslucháčov k jej obsahu.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok