O Ronaldovej famóznosti s bývalým slovenským hrotom Martinom Jakubkom

BRATISLAVA – Aj keď si fanúšikovia vedia predstaviť lepšiu hru slovenského tímu, reprezentácia získala desať z celkových dvanástich možných bodov a v tabuľke kvalifikačnej skupiny J Eura 2024 v Nemecku je druhá. Paradoxne, Luxembursko, remízu s ktorým sme považovali za výbuch, šokovalo aj ďalších súperov a môže byť čiernym koňom kvalifikácie.

Portugalcom pomôže svetová futbalová legenda

Portugalskí majstri Európy z roku 2016 sú jednoznačným favoritom skupiny a piatkového zápasu na Tehelnom poli. V štyroch kvalifikačných kolách neinkasovali ani raz. V tíme majú navyše hviezdu najjagavejšiu – Cristiana Ronalda, niekoľkonásobného víťaza ankety o najlepšieho hráča sveta. Príchod Ronalda, ktorý písal históriu futbalu a klubov ako Manchester United či Real Madrid, do Bratislavy je športovým sviatkom sám osebe.

Ronaldo v júni odohral 200. zápas za národné mužstvo, v ktorom strelil víťazný gól na Islande. V sobotu zas zaznamenal 850. gól v kariére. Dvojzápas Slovákov si nenechá ujsť ani bývalý slovenský reprezentačný útočník Martin Jakubko. V čom podľa neho spočíva Ronaldova dlhoročná neustrážiteľnosť? „Je jedným z dvojice najlepších hráčov na svete a potvrdzuje to 20 rokov, počas ktorých je na scéne. Ak si vezmeme iba štatistiku, či sú to prihrávky, strely, drive, rýchlosť, výbušnosť, koncentrácia na každú loptu, tých faktorov je strašne veľa.“

Slovensko má kvalifikáciu rozohranú dobre. Foto: FB SFZ

S Ronaldom príde do Bratislavy futbalový sviatok

„Je komplexne oveľa lepší hráč ako všetci ostatní, preto má výsledky a dáva góly, hoci tie obrany sú kvalitné. Druhá vec je, že portugalské mužstvo hrá naňho, lebo vie, že sa naňho môže spoľahnúť. Stačia mu jedna – dve šance a dá gól. Je to veľký hráč,“ zložil poklonu ostrostrelcovi bývalý slovenský reprezentant Martin Jakubko.

Na čo sa hráč v jeho veku musí sústrediť, aby si udržal takúto výkonnosť? „Môj názor je taký, že to nestačí robiť iba teraz, ale ako sme videli počas celej jeho kariéry, bol veľmi tvrdý profík, čo sa týka stravovania a tréningov. To, že hrá v 38 rokoch na takej úrovni, je výsledok jeho životného štýlu, ktorý futbalu obetoval. V jeho prípade je vek len číslo a stále môže hrať aj na najvyššej úrovni. Sem tam si však pozriem arabskú ligu, kde hrá a už to nie je také tempo, ako keď hral napríklad v Reale,“ zhodnotil Jakubko.

Kritizovaní hráči majú dobrú formu

Slováci vstúpili do kvalifikácie prekvapujúcou domácou remízou s Luxemburskom 0:0. Náš súper po výbuchu 0:6 s Portugalskom vyhral nad Lichtenštajnskom 2:0 a historickú formu potvrdil výsledkom 2:0 na pôde Bosny a Hercegoviny. „Sokoli“ medzitým uspeli v dôležitom zápase s Bosnou 2:0, na Islande 2:1 a v Lichtenštajnsku rovnako najtesnejším výsledkom 1:0. Aktuálne na Portugalsko strácajú dva body, pred tretím Luxemburskom majú trojbodový náskok.

„Myslím, že to máme rozohrané celkom dobre a šanca na postup tam je. Samozrejme, uvidíme, ako dopadnú tieto dva zápasy. Keď som hral v repre a hrali sme proti Portugalsku, na Tehelnom poli sa nám podarilo uhrať remízu 1:1. Verím chlapcom, že by to mohli zvládnuť. Hráči, ktorí boli v nedávnej minulosti trochu kritizovaní, majú dobrú formu a v týchto stretnutiach by mohli prekvapiť,“ verí Martin Jakubko.

Potrebujeme ovládnuť stred poľa

V pondelok 11. septembra privítajú Slováci Lichtenštajnsko, Portugalsko hostí Luxembursko. „Tieto dva zápasy chcem vyhrať. Pokiaľ sa to stane, už sme v podstate postúpili,“ citovala Ronalda agentúra AFP. Duel so Slovenskom považuje za jeden z kľúčových. V slovenskom tíme sa hovorí o probléme na hrote a hľadaní zakončovateľa. „Nesúhlasím s názorom, že nemáme útočníka, pretože tak, ako sú všetci hráči zodpovední za obranu, musia byť všetci zodpovední za útočenie. Keby sme v predchádzajúcich zápasoch mali 10 až 15 šancí a útočník by zahodil desať, poviem, že je to chyba útočníka,“ konštatuje bývalý slovenský reprezentant.

„Avšak v zápasoch – nemyslím v dvoch posledných, kde sme bodovali – sme mali problém dostať sa ku bráne a cez stred ihriska. Nemali sme medzihru, a tým pádom ani šance a góly. Podľa mňa útočníci sú, ale obraz útočnej fázy musí byť trošku iný a útočiť musia všetci. Keď nebudeme dominovať v strede ihriska, ťažko sa dostaneme dopredu. Nehádzal by som všetko iba na útočníkov,“ skonštatoval Martin Jakubko.

Lovci selfie si na svoje neprišli. Foto: sport.sk

Portugalci dorazili do Bratislavy vo štvrtok popoludní. Na letisku ich čakali fanúšikovia, ako i lovci autogramov. Líder kvalifikačnej skupiny mal naplánovaný tréning na štadióne od 18:30. Priaznivci čakali hráčov v príletovej hale a pred VIP terminálom, avšak k podpisom ani fotografiám sa nedostali. Portugalčanom pristavili autobusy k pristávacej dráhe a odišli bočným východom.

Slovensko v piatom kole kvalifikácie na Majstrovstvá Európy 2024 privíta favorita z Potugalska na bratislavskom Tehelnom poli v piatok o 20:45.

(Zdroj a foto: sport.sk)